Izaslanstvo Europske konferencije komisija „Iustitia et Pax“ posjetilo Ukrajinu
Biskupska konferencija

Izaslanstvo Europske konferencije komisija „Iustitia et Pax“ posjetilo Ukrajinu

Izaslanstvo mreže komisija „Iustitia et Pax“ europskih biskupskih konferencija posjetilo je Ukrajinu uoči druge godišnjice eskalacije oružanog sukoba s Rusijom, objavio je 17. veljače 2024. Vatican News, prenosi IKA.

Izaslanstvo europske mreže „Iustitia et Pax“ posjetilo je Ukrajinu nakon što su se glavni tajnici 32 nacionalnih komisija susreli u Berlinu.

Dvoje supredsjednika, nadbiskup Dijona Antoine Herouard i Maria Hammershoy boravilo je u Lavovu na poziv predsjednika Vijeća za obitelj i društvo Ukrajinske grkokatoličke Crkve Jurija Pidlisnog.

Tom prilikom susreli su se s nadbiskupom Lavovske arhieparhije Ihorom Vozniakom, čelnicima Ukrajinskog katoličkog sveučilišta i predsjednicom Ukrajinskog Caritasa Tetianom Stawnychy. Također su imali prilike vidjeti štete na objektima prouzročene ruskim raketnim napadima, iako je Lavov na zapadu zemlje daleko od neposrednih borbi. Posjetili su i vojna groblja na kojima su pokopani branitelji poginuli u posljednje dvije godine.

Mons. Herouard je za Vatikanski radio rekao da ga je posjet vojnom groblju u Lavovu posebno dirnuo. Ustvrdio je i da su se prilikom posjeta uvjerili u predanost Ukrajinaca pobjedi i borbi za slobodu, demokraciju i vladavinu prava.

Što se tiče humanitarne situacije, dopredsjednik europske mreže Iustitia et Pax rekao je da je Ukrajini potrebna vrlo konkretna pomoć, ali je naglasio da su veoma važni ljudska podrška, blizina, molitva i bratstvo. Pohvalio je rad i organizaciju Caritasa. Međutim, potrebe su ogromne, dodao je.

Nadbiskup Herouard podsjetio je da je 40 % stanovnika moralo napustiti svoj dom, bilo odlaskom izvan zemlje, primjerice u druge europske države, posebice Poljsku i Njemačku, ili otići s istoka na zapad Ukrajine.

Istaknuo je da je stanovništvu potrebna materijalnu pomoć, hrana, mjesta za prihvat, kao i psihološka pomoć, ljudsku pomoć, jer je trauma za mnoge ljude vrlo jaka.

Caritas je izračunao da je u posljednje dvije godine pomogao više od 3 milijuna osoba, naglasio je.

Mons. Herouard ustvrdio je da se s ljudske strane ratu ne nazire kraj, ali je očito da mogućnost pronalaska puta do mira ovisi o vođama. Stoga je apelirao na savjest. „Ne možemo više ovako“, upozorio je.

Na kraju posjeta izaslanstvo se pomolilo za žrtve rata za koje je služena i misa. Na povratku su ih u poljskom Przemyślu, na granici s Ukrajinom, primili nadbiskup Adam Szal i umirovljeni nadbiskup Józef Michalik. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva na kamenu: Knjige koje približavaju lik i djelo bl. Alojzija Stepinca

Katoličke vijesti

Sarajevski Katolički školski centar proslavio svoj patron sv. Josipa i obilježio Dan Centra

Katoličke vijesti

Objavljena tema Svjetskog dana djece – World Children’s Day 2024.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti