ISTRA, TRST: Hodočašće zadarskih župljana Uznesenja BDM u Istru i sudjelovanje na misi s papom Franjom u Trstu
Zadarska nadbiskupija

ISTRA, TRST: Hodočašće zadarskih župljana Uznesenja BDM u Istru i sudjelovanje na misi s papom Franjom u Trstu

Pedeset hodočasnika, uglavnom iz župe Uznesenja BDM s Belafuže u Zadru, pod vodstvom belafuškog župnika don Zvonimira Mikulića, sudjelovalo je u subotu, 6. srpnja i u nedjelju, 7. srpnja na hodočašću u Istri i Trstu.

Primarni razlog hodočašća bilo je sudjelovanje hodočasnika na nedjeljnoj misi u Trstu koju je predvodio papa Franjo. Bila je to izvrsna prilika za sudjelovati u euharistijskom slavlju kojem predsjeda Kristov namjesnik na zemlji te izbliza susresti Petra naših dana.

Prva postaja hodočašća bilo je svetište Majke Božje na Trsatu, ‘hrvatski Nazaret’. Zadrani su se tamo pridružili štovanju Gospe Trsatske – Majke milosti brojnim subotnjim hodočasnicima iz raznih dijelova Hrvatske. Nakon toga, belafuški hodočasnici krenuli su u Istru, putovima bl. Miroslava Bulešića za kojega je sâm papa Franjo u apostolskom pismu iz 2013. godine napisao da je bl. Miroslav  „neustrašivi svjedok Evanđelja“. Dodatni motiv za to hodočašće je činjenica da se upravo u svetištu Gospe Maslinske na zadarskoj Belafuži nalazi relikvija bl. Miroslava Bulešića.

Hodočasnici su se najprije zaustavili u Lanišću, mjestu mučeničke smrti mladog svećenika Bulešića. Tamo je hodočasnike otvorena srca primio don Josip Mašina, župnik Lanišća, rodom iz Preka. Don Josip je na dojmljiv način protumačio nemili događaj smrti, ali i snagu vjere Miroslava Bulešića koju je posvjedočio krvlju. Vjernike je potreslo to mjesto, prije svega primjer života i mučeništva mladog blaženika. Potom su hodočasnici nastavili put prema župnoj crkvi u Svetvinčentu, gdje su sudjelovali u misnom slavlju koje se slavilo za oltarom u kojem je tijelo bl. Miroslava. U Svetvinčentu Zadrane je pozdravio don Želimir Bagavac, župnik Kaštelira u Istri. Vlč. Želimir, koji je pomogao i u organizaciji toga hodočašća, ukazao je hodočasnicima na dragocjenost istarskog blaženika i potaknuo na pobožnost prema njemu. U predvečerje prvog dana hodočašća, vjernici su se smjestili u Pazinskom kolegiju, zavodu u kojem je nekad don Miroslav Bulešić djelovao kao odgojitelj sjemeništaraca. Tu ih je lijepo primio i smjestio vlč. Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Kolegija.

U rano nedjeljno jutro, 7. srpnja, hodočasnici su krenuli prema Trstu. Misno slavlje održavalo se na trgu koji ima ograničen kapacitet te je trebalo nabaviti ulaznice, za što je uvelike zaslužan tajnik tršćanskog biskupa, don Angelo Alexander Alomoto Paredes, koji je ulaznice i osobno dostavio belafuškim hodočasnicima.

Zadarski hodočasnici, raspoređeni u nekoliko polja, radosno su iščekivali vidjeti Papu. Uslijedilo je nešto što je uvelike obradovalo hodočasnike: prije početka mise, papa Franjo prolazio je svim prolazima po trgu, u niskom vozilu, sporom vožnjom, pružajući ruku ljudima. Zastajao je, blagoslivljao, primao djecu s poteškoćama. Tako su i zadarski hodočasnici izbliza doživjeli papu Franju, doticali ga i pozdravljali. Mnogi su kasnije posvjedočili kako ih je pritom oduševila Papina strpljivost, požrtvovnost, radost i mir njegovog lica, usmjerenost na ljude, osobito najmanje i najnemoćnije.

Misa je bila prekrasna, svečana i jednostavna, ne preduga. Bilo je vidljivo kako Papa duboko proživljava čitanje Evanđelja i pretvorbu. Papinu homiliju hodočasnici su osjetili živom i važnom, što se i potvrdilo kasnije u autobusu kada je homilija i pročitana na hrvatskom jeziku. Mnogi su zatražili da im se pošalje, kako bi je i poslije mogli razmatrati. Na kraju mise bilo je na ponos i radost čuti kako u pozdravnom govoru tršćanski biskup mons. Enrico Trevisi pred Papom ističe: „Neka posreduju za nas mučenici… Miroslav Bulešić, Hrvat…“. To ime i narodnost mogli su razumjeti svi hodočasnici.

Nakon ručka u Trstu, hodočasnici su nastavili prema Rijeci. Pohodila se soba sv. pape Ivana Pavla II. u okrilju nekadašnje riječke bogoslovije. Upravo s toga mjesta, sveti Papa je 9. lipnja 2003. krenuo prema Zadru gdje je završilo njegovo 100. apostolsko putovanje. Neki hodočasnici su rekli da su nešto od osobe Ivana Pavla II. doživjeli toga dana i u papi Franji.

Posljednja postaja hodočašća bilo je svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina. Hodočasnike je srdačno primio vjeroučitelj i orguljaš Franje Puškarić koji je ukratko predstavio povijest toga kraja i svetišta koje je od davnina mjesto čudesnih uslišanja po zagovoru Marije. Zanimljivo da je crkva u Oštarijama u Srednjem vijeku bila jedna od najvećih na hrvatskim prostorima. Vrlo je upečatljiv kip Majke Božje s plaštem koji prikazuje kako je opjevano u marijanskoj pjesmi toga ličkog kraja: Divo Majko, Divo čista, / Svim kod tebe ima mista / Ispod plašta svojega, / Ti zakrili svakoga.

Mnogi hodočasnici na povratku u Zadar iznosili su dojmove onoga što su proživjeli tijekom dva dana, zahvalni za to lijepo hodočašće.

Zvonimir Mikulić

Foto: Župa Uznesenja BDM, Belafuža, Zadar

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NIN: Don Antonio Oltran proslavio mladu misu u župnoj crkvi sv. Anselma

Katoličke vijesti

Svetkovina Sv. Kuzmana i Damjana

Katoličke vijesti

ZADAR: S. Jelena Lončar na Svećeničkoj rekolekciji izlagala o temi ‘Actio i djela milosrđa – Caritas’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti