Irak: Nekoliko kršćanskih obitelji vratilo se u Mosul nakon 10 godina – Vatican News
Svijet

Irak: Nekoliko kršćanskih obitelji vratilo se u Mosul nakon 10 godina – Vatican News

Deset godina nakon što je takozvana Islamska država zahvatila Irak i Siriju, samo se nekolicina kršćanskih obitelji vratila u svoje domove u gradu Mosulu.

Piše Vatican News

Nakon što su prije deset godina bili prisiljeni napustiti svoje domove u iračkom gradu Mosulu zbog vjerskog ekstremizma i nasilja, vrlo malo kršćanskih obitelji vratilo se kući.

Prema kaldejskom nadbiskupu Mosula Amela Shimona None, većina od 1200 kršćanskih obitelji napustila je grad Mosul zbog nasilja koje provodi takozvana Islamska država (IS).

U intervjuu vatikanskoj novinskoj agenciji Fides, nadbiskup je rekao da su on i njegovi svećenici potražili utočište u selima nizine Ninive, kao što su Kramles i Tilkif, tijekom vrhunca rata.

“Našu crkvu, posvećenu Duhu Svetome, opljačkale su bande lopova dok je grad preuzimao IS. Međutim, muslimanske obitelji koje žive u blizini pozvale su islamističke milicije, koje su intervenirale i zaustavile pljačku”, rekao je. Nadbiskup Nona.

Kršćani su počeli masovno odlaziti nakon što je IS “označio” njihove domove za izvlaštenje. Džihadisti su privremeno oteli dvije časne sestre i tri tinejdžera.

Potom su u siječnju 2015. vojnici IS-a protjerali iz Mosula deset starijih kaldejskih i sirijskih kršćana katolika nakon što su odbili odreći se kršćanstva i prijeći na islam.

Do lipnja 2015. IS je kontrolirao trećinu Iraka i gotovo polovicu Sirije, prijetio je Libiji i bio član desetaka naoružanih skupina na Bliskom istoku i u Africi.

Godine 2017. militanti su poraženi u svojoj samoproglašenoj iračkoj prijestolnici Mosulu nakon dugotrajne bitke.

Kaldejski biskup Alqosha Paul Thabit Mekko rekao je za Fides kako vjeruje da više od 90 posto kršćana koji su pobjegli iz Mosula ne bi ni pomislilo na povratak zbog psihičke boli.

Mnogi kršćani razdoblje vladavine IS-a u Mosulu smatraju vremenom traume koja je ostavila dubok ožiljak na gradu koji se nekoć nazivao mjestom suživota ljudi različitih vjera.

“Ne znamo hoće li se situacija promijeniti”, rekao je biskup Mekko. “Danas mnogi žive u Ankawi, četvrti Erbila u kojoj žive kršćani. Tamo se osjećaju sigurnije; ima više mogućnosti za rad. Ne pomišljaju se vratiti u grad koji se mnogo promijenio od njihovog vremena. Oni to ne bi prepoznali.”

(Izvor: novinska agencija Fides)

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nakon sastanka u Rimu, župni svećenici kreću kući kao ‘misionari sinodalnosti’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Od borbe s ljutnjom do puta milosrđa, sveti Franjo Saleški uzor je svima nama

Katoličke vijesti

Nadbiskup Thattil: Unija s Rimom ključna je za siro-malabarski identitet – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti