InSpirit – Digital Youth: Održana edukacija Mladi u digitalnom svijetu
Biskupska konferencija

InSpirit – Digital Youth: Održana edukacija Mladi u digitalnom svijetu

U periodu od 16. do 18. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je trodnevna edukacija na temu Mladi u digitalnom svijetu u sklopu novog projekta NCM-a InSpirit – Digital Youth. Edukacija je započela slavljenjem svete mise koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, izvijestila je mrežna stranica NCM „Ivan Pavao II.“.

Prvi dan, sudionici su imali priliku međusobobno se upoznati a predstavljeni su im i ciljevi i aktivnosti projekta Inspirit. Raznolikost interesa, iskustava i perspektiva predstavljala je bogatstvo koje je pridonijelo dinamici edukacije.

U subotu, 17. veljače prvi dio dana bio je rezerviran za temu religije u digitalnom kontekstu. Vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije je svojim stručnim predavanjem otvorio prozor u kompleksan svijet vjere u digitalnom okruženju. Raspravljajući o etičkim pitanjima i izazovima koje digitalni svijet nosi, sudionici su aktivno sudjelovali u stvaranju boljeg razumijevanja dinamike suživota tradicije i tehnologije. Drugo predavanje na temu Mladi i digitalni svijet potaknulo je raspravu o tome kako mladi percipiraju i koriste digitalne medije te kako mogu aktivno oblikovati digitalni prostor.

Uslijedilo je inspirativno predavanje novinara Azema Kurtića o podcastu kao moćnom alatu za komunikaciju i izražavanje. Sudionici su imali priliku istražiti različite aspekte podcasta, od ciljeva do odabira teme i ciljne publike. Nakon predavanja, uslijedila je simulacija podcasta, prilika za primjenu naučenih tehnika i vještina. Grupni rad i kreativno izražavanje rezultirali su nevjerojatnim idejama i smjelim konceptima. Zahvalni Bogu kreativni dan završen je slavljem svete mise koju je predvodio vlč. Josip Bošnjaković u koncelebraciji sa vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM-a.

Posljednji dan trodnevne edukacije bio je posvećen praktičnoj primjeni stečenih znanja. Sudionici, podijeljeni u grupe su imali priliku izvesti simulirani podcast. Ovaj pristup omogućio je mladima da iskuse dinamiku stvarnog podcasta i primjene svoje vještine u stvarnom vremenu.

Trodnevni susret završio je slavljem svete mise koju je predvodio vlč. Josip Bošnjaković koji je kroz prigodnu propovijed pozvao mlade na obraćenje i vjeruu Radosnu vijest. Sudionici su napustili edukaciju s novim znanjem, vještinama i prijateljstvima, spremni na daljnje izazove i prilike koje digitalni svijet pruža. (kza/mladicenatar.org)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papin Angelus: Pokažite kako je lijepo ljubiti Gospodina

Katoličke vijesti

Papa pozvao talijanske katoličke komunikatore da se ne priklone dominantnoj logici, već da idu protiv struje

Katoličke vijesti

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti