Indijski vrhovni sud: Zakon protiv konverzije mogao bi biti ‘neustavan’
Europa

Indijski vrhovni sud: Zakon protiv konverzije mogao bi biti ‘neustavan’

Bangalore, Indija, 4. lipnja 2024. / 14:52

Katolici u Indiji izrazili su optimizam nakon nedavnih komentara Vrhovnog suda da bi se moglo utvrditi da drakonski zakon protiv obraćenja krši indijski ustav.

Tijekom saslušanja od 16. svibnja u vezi sa zakonom protiv pretvorbe u sjevernoj državi Uttar Pradesh, Vrhovni sud je primijetio da “neki dijelovi [of the law] može se činiti da krši temeljno pravo na vjeru zajamčeno člankom 25. Ustava.”

Komentari Vrhovnog suda daju nadu

“Ovo opažanje Vrhovnog suda daje nam veliku nadu”, rekao je nadbiskup Peter Machado iz Bangalorea u južnoj državi Karnataka za CNA.

“Opažanje suda naglašava primat temeljnog prava na slobodu savjesti”, rekao je. “Ne podržavamo niti se upuštamo u lažne konverzije. Ali zakon se ne bi trebao koristiti da nas se proganja i uskraćuje naše temeljno pravo.”

Dvanaest od 28 indijskih država su kriminalizirali vjerska obraćenja, uključujući vjerska obraćenja koja su dobrovoljna i nisu prisilno prisiljena. Zakoni su doveli do uhićenja svećenika i poticali na nasilje protiv kršćana.

“Primjedba Vrhovnog suda ugodno je iznenađenje i daje nam nadu”, rekao je za CNA AC Michael, katolik i koordinator ekumenskog Ujedinjenog kršćanskog foruma (UCF). Žalbe protiv zakona su u tijeku u čak devet država, dodao je Michael.

UCF je pratio incidente antikršćanskog nasilja i pružao podršku progonjenim kršćanima, od kojih je većina uhićena pod optužbama za prijevaru.

Michael je istaknuo da se zakoni protiv obraćenja, koje su većinom donijele vlade hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), zlorabe kako bi ciljali na kršćane.

Što je rekao Vrhovni sud?

Vrhovni sud iznio je svoje zapažanje dok je saslušavao peticiju kojom se traži poništenje slučaja konverzije registriranog protiv dužnosnika Sveučilišta za poljoprivredu, tehnologiju i znanost Sam Higginbottom (kršćansko sveučilište) u Uttar Pradeshu.

“Vrhovni sud je u četvrtak usmeno komentirao da je zakon Uttar Pradesha protiv pretvorbe [Uttar Pradesh Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Act, 2021] u nekim se dijelovima može činiti kršenjem temeljnog prava na vjeroispovijed zajamčenog člankom 25. Ustava”, izvijestio je Institut za pravne i upravljačke studije.

Članak 25. (1) indijskog Ustava, koji je u Indiji poznat kao Magna Carta vjerskih sloboda ili “sloboda savjesti”, jamči: “U skladu s javnim redom, moralom i zdravljem te ostalim odredbama ovog dijela, sve osobe imaju jednako pravo na slobodu savjesti i pravo na slobodno ispovijedanje, prakticiranje i propagiranje vjere.”

Kako se zlorabe zakoni protiv konverzije?

Od 731 slučaja zločina koje je UCF zabilježio 2023., rekao je Michael, “više od polovice njih su upitna uhićenja pod FORA-om [Freedom of Religious Acts].”

Michael je istaknuo da je Uttar Pradesh — najmnogoljudnija indijska država (s populacijom od preko 231 milijun), kojom vlada hinduistički nacionalistički BJP — prijavio 301 od 731 slučaja antikršćanskog progona u 2023. Napomenuo je da je većina ovih uključivalo je očiglednu zlouporabu zakona protiv obraćenja i da su čak i viši katolički svećenici tjednima uhićeni i zatvarani.

Otac Babu Francis, direktor socijalne službe Allahabadske biskupije u Uttar Pradeshu, bio je zatvoren 83 dana pod optužbom protiv obraćenja. Uhićen je nakon što je otišao u policiju da se raspita o pritvaranju svog vozača katolika.

Otac Dominic Pinto iz Lucknowa uhićen je početkom veljače prema zakonu protiv obraćenja jer je dozvolio evanđeoskoj skupini da održi sastanak u biskupijskom pastoralnom centru u Lucknowu. Pinto je pušten nakon šest tjedana, dok je 10 drugih pušteno neposredno prije Uskrsa.

“U gotovo svim incidentima prijavljenima diljem Indije, viđene su svjetovne skupine koje se sastoje od vjerskih ekstremista kako upadaju na molitveno okupljanje ili hvataju pojedince za koje vjeruju da su uključeni u prisilna vjerska preobraćenja”, izvijestio je UCF.

“Nekažnjeno, takve skupine kriminalno prijete i/ili fizički napadaju ljude u molitvi prije nego što ih predaju policiji pod optužbom za prisilno preobraćenje. Često se svjedoci zajedničkim parolama ispred policijskih postaja, gdje policija stoji kao nijemi promatrač”, navodi se u izvješću.

“Sigurno postoji jasna veza između zločina nad kršćanima i zakona protiv obraćenja”, istaknuo je Machado, čija je peticija kojom se zahtijeva obuzdavanje stalnog porasta incidenata u tijeku pred Vrhovnim sudom Indije (u drugom slučaju).

UCF je izvijestio da, iako je 2014. (kada je na vlast došao režim BJP-a pod premijerom Narendrom Modijem) prijavljeno samo 147 incidenata nasilja protiv kršćana, incidenti su od tada u stalnom porastu, sa 177 u 2015., 208 u 2016., 240 u 2017., 292 u 2018., 328 u 2019., 279 u 2020., 505 u 2021., 599 u 2022. i 731 u 2023. godini.

“Čak su i sekularne skupine za ljudska prava ukazale na ovu vezu”, rekao je Machado.

Narodna unija za građanske slobode objavila je studiju “Kriminaliziranje prakse vjere” koja dokumentira “kako je policija bila u dosluhu s hinduističkim nacionalističkim skupinama i zatvarala oči pred prijestupima počinjenim protiv kršćana” u južnoj državi Karnataka, gdje je vlada BJP-a donijela zakon protiv obraćenja zakon 2022.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Zakoni protiv pretvorbe su se umnožili na državnoj razini nakon što je propao pokušaj donošenja nacionalnog zakona.

“Ponuda za ‘nacionalni zakon protiv pretvorbe’ napravljena je 1978. s prijedlogom zakona koji je predstavio Om Prakash Tyagi, hinduistički nacionalistički član, u nacionalnom parlamentu 1978. … Međutim, snažni prosvjedi doveli su do odbijanja ovog zakona u parlamentu”, rekao je otac Mark Nediakalayil koji je organizirao najveći prosvjed u Indoreu, u Madhya Pradeshu.

“Kako su hinduistički nacionalisti došli na vlast pod BJP-om, nekoliko je država donijelo zakone protiv preobraćenja”, objasnio je Nediakalayil, koji je dva desetljeća vodio Udrugu katoličkih istražnih centara – Indija.

Anto Akkara

Anto Akkara je novinar koji piše iz Bangalorea u Indiji. Redoviti je dopisnik National Catholic Register-a. Osim međunarodnog izvještavanja, Akkara je napisao knjige i producirao dokumentarne filmove koji govore o mučenicima Kandhamala. Dobitnik je nagrade St. Titus Brandsma za novinarstvo.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sud kaže da roditelji iz Marylanda nemaju pravo odustati od LGBTQ nastavnog plana i programa

Katoličke vijesti

Države EU-a moraju primijeniti pakt o migraciji ili se suočiti s pravnim postupkom: povjerenik

Katoličke vijesti

Zakonodavci pozivaju na proučavanje utjecaja tableta za pobačaj na okoliš

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti