Ikona ‘Krist Apaš’ uklonjena iz misije u Novom Meksiku, šokirala župljane
Svijet

Ikona ‘Krist Apaš’ uklonjena iz misije u Novom Meksiku, šokirala župljane

Domorodačka slika Isusa Krista koju je izradio hvaljeni ikonograf uklonjena je iz crkve u Novom Meksiku iz neodređenih razloga, nekoliko dana nakon američkih biskupa odobrio pastoralni okvir za domorodačku službu.

Naslikao ga je franjevački fra Robert Lentz, “Apaški Krist” je ikona od 8 stopa koja prikazuje Isusa kao mescalero svetog čovjeka, s natpisom na apačkom “davatelj života”. Od 1989. godine visio je iza oltara crkve ispod raspela.

Ova slika i slika plesača Apača pokojnog umjetnika Apača Gervasea Pesa skinute su s unutarnjih zidova misije St. Joseph Apache u Mescaleru, Novi Meksiko, negdje tijekom večeri 26. lipnja i ranih jutarnjih sati 27. lipnja.

Župa se nalazi na zemljištu plemena Mescalero Apača.

Do otkrića su došli župni djelatnici i volonteri dok su otvarali crkvu za katehetske aktivnosti ujutro 27. lipnja, prema dvojici župljana s kojima je OSV News razgovarao. Djelatnik župe sv. Josipa koji nije želio biti identificiran rekao je za OSV News da je slika Peso bila postavljena u sobi za pomirenje u crkvi.

Osim toga, djelatnik je rekao da je detaljni okvir ikone, koji je izradio drveni kipar Roberto Lavadie iz Novog Meksika, bio rastavljen i ostavljen u zaključanom skladištu crkve u kojem je samo pastor, fra. Peter Chudy Sixtus Simeon-Aguinam, imao pristup.

Simeon-Aguinam, koji je također pastor Naše Gospe od Guadalupe u Bentu, Novi Meksiko, rekao je OSV Newsu telefonom 1. srpnja da će komentirati sljedeći tjedan – izjavu koju je ponovio nakon što je OSV News upitao može li u međuvremenu pružiti bilo kakve konkretne informacije razlog uklanjanja umjetnina. E-mail koji je OSV News poslao svećeniku ranije tog dana ostao je bez odgovora.

Brojni župljani oglasili su se društvenim medijima kako bi izvijestili o svom zaprepaštenju i užasu zbog iznenadnog uklanjanja – među njima, ministrica mladih volonterka i katehistica AnneMarie Brillante, koja je na Google web stranici koju je izradila za misijsku župu izjavila da je ikona “uslikana u usred noći dok su se članovi zajednice oporavljali” od dva velika šumska požara sredinom lipnja u kojima su poginule dvije osobe i prisilile tisuće na evakuaciju.

“Bio je šok za naše ljetne učitelje vjeronauka za mlade i polaznike ući u crkvu i dočekati ih prazan prostor gdje je nekoć stajala ikona ‘Apache Christ'”, napisala je Brillante, koja je za OSV News rekla da je Mescalero Apache i da je bila doživotni član misije.

Brillante je u svom postu rekla da “odgovorni za tajno uklanjanje slike uključuju župnika, članove Kolumbovih vitezova i rimokatoličke biskupije Las Cruces”.

OSV News kontaktirao je đakona Johna Erica Munsona, glavnog operativca i voditelja ljudskih resursa biskupije Las Cruces koji također nadzire komunikaciju, ali još nije dobio odgovor na nekoliko telefonskih i e-mail upita.

Anthony Salazar, državni zamjenik Državnog vijeća Novog Meksika Kolumbovih vitezova, rekao je za OSV News telefonom da što se tiče svih Kolumbovih vitezova koji su možda bili uključeni u uklanjanje ikone, “ta su gospoda djelovala u vlastito ime” i ” ne… u svojstvu Kolumbovog viteza.”

Kao organizacija, Kolumbovi vitezovi — najveća katolička bratska organizacija na svijetu — imaju Inicijativu domorodačke solidarnosti i uključeni su u promicanje svijesti o domorodačkim katolicima i njihovim tradicijama kroz svoje “Trajna vjera” dokumentarac i njihova potpora kanonizaciji Nikole Crnog Elka, Lakota sveti čovjek i katolički kateheta. Vrhovni tajnik Viteškog reda Patrick Mason član je Nacije Osage.

Plemenska policija Mescalero rekla je za OSV News da su “poduzeli izvješće” o uklanjanju slike 27. lipnja i da je stvar pod istragom.

Na svojoj Google web stranici za župu, Brillante je objavila audio snimku više od 12 minuta telefonskog razgovora koji je imala s Munsonom 27. lipnja, u kojem je Brillante rekla da je “upravo [been] dao do znanja da je ‘Apache Christ’ ukraden.”

“Nije ukradeno, samo uklonjeno”, odgovorio je Munson, koji je obavijestio Brillantea da su pastor, “Kolumbovi vitezovi” i biskupijski upravitelj imovine uključeni u promjenu.

Kada je Brillante upitao gdje je ikona, đakon je odgovorio: “Nije relevantno.”

Brillante je uzvratio da “ako [the icon] odnesena iz rezervata, izvan federalne zemlje, bez dopuštenja, to se zove krađa”, i da je ikona “dana župljanima plemena Mescalero Apača”.

Munson je u odgovoru rekao: “Ne postoji takva stvar da župljani nešto posjeduju. Župa je korporacija … a župljani nisu dioničari korporacije,” i da je “sve što je u toj crkvi crkveno… . a zgrada je odgovornost crkve.”

Prema Odsjeku za korporacije državnog tajnika Novog Meksika, misija St. Joseph domaća je neprofitna korporacija osnovana 1993. Svi njezini sadašnji službenici su dužnosnici biskupije Las Cruces, s biskupom Peter Baldacchino kao predsjednik uprave.

Crkvu su 1920. godine sagradili franjevci i nekoliko dobrovoljaca, umjesto prethodne, manje dotrajale crkve od ćerpiča. Velik dio umjetničkih djela u cijeloj križnoj strukturi odražava elemente kulture Apača, a tijekom godina crkva je prošla nadogradnje i nedavnu obnovu.

OSV News je kontaktirao Lentza za komentar o uklanjanju ikone, ali još nije dobio odgovor.

Međutim, fratar — koji je prethodno objavio video na Facebooku opisujući stvaranje ikone, što je uključivalo značajne konzultacije i suradnju sa zajednicom Apača — rekao je u izjavi objavljenoj u njegovo ime na X-u, nekadašnjem Twitteru, da je “DAO ikonu narodu Mescalero, koji je zatim naručio razrađeni ručno rezbareni okvir za nju.”

“Ono što se dogodilo u proteklih nekoliko dana podsjeća me na nešto iz devetnaestog stoljeća, kada nije bilo neuobičajeno u Novom Meksiku ili Arizoni da se skupina bijelaca prišulja indijanskom selu u mraku noći u zasjedi, “, napisao je Lentz u priopćenju. “‘Postroj’ su u ovom slučaju činili ljudi iz konzervativne katoličke organizacije u vojnom gradu, s druge strane planinskog lanca, 30 milja od Mescalera. To što ih je vodio svećenik trenutno dodijeljen Mescaleru samo dodaje na sramotu.”

Lentz, koji je dizajnirao reredo oltara “Sveci Amerike” u bazilici svetog Franje Asiškog u katedrali Sante Fe, dodao je da su “od 1990. do 2019. biskupi Las Crucesa posjetili crkvu u Mescaleru i dali prešutno odobrenje ikoni . Da je prekršio rimokatolički nauk, oni bi tražili njegovo uklanjanje.”

U isto vrijeme, neki Lentzovi radovi također su izazvali kontroverze – na primjer, njegova slika ubijenog političara i borca ​​za prava homoseksualaca Harveya Milka.

Pa ipak, župljanima nisu razjašnjeni bilo kakvi specifični problemi u vezi s “Kristom Apachem” i Pesovom slikom, rekao je neimenovani djelatnik St. Josepha, Brillante i Brillanteina 23-godišnja kći, Gabrielle Brillante, trenutno studentica na Yale Divinity School koja joj pomaže majka u župnoj katehetskoj službi.

Neimenovani župni djelatnik ukazao je na prikaze Krista europskih umjetnika, rekavši: “Oni su slikali [him] poput njih samih.”

Gabrielle Brillante rekla je za OSV News da kada je Simeon-Aguinam na župnom sastanku 11. lipnja izjavio da je ikona “Krist Apaš” problematična jer ne ispunjava katoličku “rubriku”, ona ga je zamolila da pruži detalje, ali on nije ponudio daljnje objašnjenje.

Međutim, jedan župljanin (koji je tražio da ne bude imenovan zbog straha od odmazde svećenika) rekao je za OSV News nekih pet članova plemena kako je čulo kako Simeon-Aguinam u misnoj propovijedi radnim danom tijekom korizme 2024. izjavljuje da je “Bog na prvom mjestu. Ne možete biti i apač i katolik. ne možeš biti oboje… moraš ostaviti iza sebe taj način života… moraš izabrati.”

Župljanin i najmanje dvojica prisutnih članova plemena bili su “samo tihi i… jednostavno nisu ništa rekli”, a župljanin je za OSV News rekao: “Jednostavno se nisam osjećao ugodno. … Već znam da će biti posljedica.”

Župljanin je dodao kako se „o tome nadaleko znalo i pričalo [Simeon-Aguinam] nije volio ništa što ima veze s našom domorodačkom kulturom.” Župljanin je izjavio da je svećenik “odmah zamijenio naše čaše u pogledu župnih svetih posuda izrađenih od materijala cijenjenih u kulturi Apača. [chalices] i naša košara u kojoj smo donijeli domaćina”, koje su bile “u stilu keramike Pueblo, i … zamijenio ih je mjedom … jer mu se nije sviđalo [them].”

Nedavni incident koji uključuje “Krista Apača” uslijedio je nakon premoćnog glasanja američkih katoličkih biskupa 14. lipnja za odobrenje novog pastoralnog okvira za službu autohtonih katolika pod nazivom “Održavanje Kristova svetog obećanja” tijekom njihovog proljetna glavna skupština u Louisvilleu, Kentucky.

“Mnogi autohtoni katolici osjetili su osjećaj napuštenosti u svom odnosu s crkvenim vođama zbog nedostatka razumijevanja njihovih jedinstvenih kulturnih potreba”, kaže uvod u pastoralni okvir. „Ispričavamo se što nismo odgajali, jačali, častili, prepoznavali i cijenili one koji su nam povjereni u pastoralu.“

Okvir od pet dijelova usredotočen je na pozive na iscjeljenje, poslanje, pomirenje, svetost i preobrazbu u službi autohtonih katolika, čije je “putovanje… u Sjedinjenim Američkim Državama bilo obilježeno trenucima velike radosti, ali i duboke tuga”, stoji u dokumentu.

Gotovo dvije godine ranije, u srpnju 2022., papa Franjo uputio je pokornicu hodočašće u Kanadu u kojem je potvrdio važnost katoličke vjere koja se izražava kroz domorodačke kulture, i ispričao se za načine na koje su “katolici pridonijeli politici asimilacije i davanja prava glasa koja je usađivala osjećaj manje vrijednosti, oduzimajući zajednicama i pojedincima njihov kulturni i duhovni identitet, sijekući njihove korijene i potičući predrasude i diskriminatorne stavove.”

Ukazujući na različitu autohtonu katoličku inkulturiranu umjetnost i simbole u Crkvi Presvetog Srca u Edmontonu, Alberta, rekao je: “Ova me liturgijska simbolika podsjeća na veličanstvene riječi koje je izrekao sv. Ivan Pavao II. u ovoj zemlji: ‘Krist oživljava samo središte Dakle, ne samo da je kršćanstvo relevantno za indijski narod, nego je i Krist, u članovima svoga Tijela, sam Indijanac.’ “

Neimenovani djelatnik župe sv. Josipa rekao je za OSV News da je “cijela plemenska zajednica uznemirena” uklanjanjem njihovih umjetničkih djela.

AnneMarie Brillante složila se s tim mišljenjem.

“Ja bih rekao [the removal] otvorila stare, stare rane kojih su naši preci bili žrtve”, rekla je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Seulski nadbiskup poziva Korejce da napuste ‘naslijeđe mržnje’

Katoličke vijesti

Kardinal Pierre poziva na istinsko oživljavanje na Euharistijskom kongresu

Katoličke vijesti

AŽURIRANJE: Senatori pritiskaju FBI u vezi s navodnim brisanjem datoteka povezanih s katoličkom istragom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti