Hosana sinu Davidovu, Kristu našemu Otkupitelju
Kršćanski život

Hosana sinu Davidovu, Kristu našemu Otkupitelju

Isusovim vrhunskim činom samopožrtvovnosti, naša je otkupnina plaćena, sa sjajnim posljedicama.

Veliki tjedan i Uskrs sa sobom donose liturgije velike ljepote i svečanosti prikladne velikom značaju događaja na koje se sjećaju. Taj značaj je, naravno, iskupljenje. Za pomoć u objašnjenju obraćam se trojici visokokvalificiranih komentatora — Blaiseu Pascalu i sv. John Henry Newman i Augustin.

Počnite s Pascalom.

“Postoje dvije istine vjere koje su jednako sigurne”, kaže ovaj francuski matematički genij i religiozni filozof iz 17. stoljeća. „Jedna je da je čovjek, u stanju stvaranja ili u stanju milosti, uzdignut iznad sve prirode, nalik Bogu i dionik njegovog božanstva. Drugi, da je u stanju pokvarenosti i grijeha, ispao iz ovog stanja i postao sličan zvijerima.”

U ovoj situaciji, razmišlja Pascal, postoji hitna potreba da netko obnovi odnos čovječanstva s Bogom, prekinut tim tajanstvenim padom čije su posljedice previše očite u ljudskoj povijesti i ljudskim srcima. Ali tko to može? Odgovor je, piše Pascal, “Isus Krist Otkupitelj” – on koji je “otkupio sve one koji su htjeli doći k njemu”.

Ovo nas vodi duboko u Veliki tjedan. Ono čega se prisjećamo i ponovno prikazujemo na Veliki petak je Isusov najviši otkupiteljski čin – to savršeno prihvaćanje Očeve volje kroz koje je doveo do ispunjenja svoj poziv otkupitelja podnoseći raspeće i smrt za nas.

Newman objašnjava bitnu ulogu u otkupljenju ljudske naravi koju Krist dijeli s nama: “Bog je uzeo našu narav na sebe da u njemu može činiti i trpjeti ono što joj je samo po sebi bilo nemoguće. … Kad je ljudska narav umrla u njemu na križu, ta je smrt bila novo stvaranje. U njemu je namirila svoj stari i teški dug; jer je prisutnost njegovog božanstva dala transcendentnu zaslugu.”

Primjećujući da mnogi njegovi viktorijanski suvremenici ne vjeruju u sve to, Newman ih zamišlja kako govore: “Ne vidimo potrebu za tako čudesnim lijekom; odbijamo priznati tijek doktrine koji je potpuno različit od bilo čega o čemu nam govori lice ovoga svijeta.” A sada? Ne vjeruju li mnogi naši suvremenici zato što im je, duboko razmišljajući o iskupljenju, nevjerojatno ili zato što o tome gotovo uopće ne razmišljaju?

Ali Uskrs slavi činjenicu – otkupljenje – s Kristovim uskrsnućem kao Božjim pečatom koji to potvrđuje. Isusovim vrhunskim činom samopožrtvovnosti, naša je otkupnina plaćena, sa sjajnim posljedicama. I ovdje se okrećem uskršnjoj propovijedi svetog Augustina, koju je početkom petog stoljeća propovijedao svojim vjernicima u sjevernoafričkom gradu Hippo:

Sva ta zla… kojih smo svjesni u tijelu izazvana su grijehom, nisu nastala kroz naše prirodno stanje. Uostalom, od samog početka, preko čovjeka koji je sagriješio, primili smo ovo zlo naslijeđe od našeg oca grešnika.

Ali došlo nam je drugo nasljedstvo, ono od čovjeka koji je preuzeo naše nasljedstvo i obećao nam svoje. Bili smo u posjedu smrti zbog krivnje; uzeo je sebi smrt bez krivnje. Ubijen je i tako je pocijepao mjenice dužnika. Dakle, neka vam svi um bude pun vjere u uskrsnuće. Ono što je kršćanima obećano nije samo sve što Sveto pismo naviješta da je učinjeno u Kristu, već i ono što će se učiniti u njemu.

Zaboravite na trenutak čokoladne zečiće i obojena jaja. Iskupljenje je nešto nemjerljivo veće. I s tom radosnom mišlju želim vam blagoslovljen Veliki tjedan i radošću ispunjen Uskrs.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Video o karijeri pokazuje razmjere majčinih talenata

Katoličke vijesti

Čak iu smrti, kršćanska ljubav pobjeđuje, a znakovi Božje ljubavi obiluju

Katoličke vijesti

Pripremite se za putovanje korizmenim morem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti