Hodočašće vjeroučitelja na Trsat – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Hodočašće vjeroučitelja na Trsat – Riječka nadbiskupija

„Nije dovoljno samo ući u život Duha, nego je potrebno dozvoliti Duhu Svetome da nas vodi. U tome posebno poslanje imate vi vjeroučitelji, vjeroučiteljice i odgajateljice u vjeri. Vaša zadaća je one koji su ušli u život Duha, po onom što ih učite, pomoći da budu vođeni Duhom Božjim“, kazao je riječki nadbiskup Mate Uzinić na zahvalnom hodočašću vjeroučitelja za kraj školske i katehetske godine.

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva i obilježavanja prvog Svjetskog dana djece, 26. svibnja, u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, okupili su se vjeroučiteljice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, u trsatskom svetištu Majke Milosti kako bi u molitvi, pjesmi i slavljenju zahvalili za sve primljene milosti tijekom protekle školske godine. U uvodnom dijelu susreta, pozdravne riječi okupljenima uputili su: voditeljica molitveno-meditativnog programa, vjeroučiteljica Maja Barbarić te magister franjevačkih novaka, fra Marin Grbešić. Zahvalnom hodočašću nazočio je i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je u drugom dijelu programa predvodio svečano misno slavlje. Prigodni program temeljen na pobožnosti svete krunice i razmatranju poticajnih izvadaka iz kateheza pape Franje te misno slavlje animirao je bend vjeroučitelja pod vodstvom Emanuela Crnjca. Zahvalno hodočašće zaključeno je zajedničkim domjenkom i druženjem u prostorijama trsatskoga samostana.

U svojoj propovijedi, nadahnut biblijskim čitanjima, nadbiskup Uzinić istaknuo je vjeroučiteljski poziv i poslanje kao važnu i odgovornu zadaću u poslanju Crkve.

„U susretu između Boga i Mojsija, Bog se objavio kao jedan jedini Bog, ali nam nije potpuno otkrio sebe. To potpuno otkrivanje sebe, Bog je učinio u Isusu iz Nazareta u kojemu je njegov jedinorođeni Sin postao jedan od nas s namjerom da mi u njemu, koji je Sin, možemo postati Božji sinovi i kćeri. To se događa s jedne strane po krštenju, ali to nije samo po sebi dovoljno. Postati Božji sinovi i kćeri je dinamičan proces. Nije dovoljno samo ući u život Duha, nego je potrebno dozvoliti Duhu Svetome da nas vodi. Tu dolazimo do uloge Crkve koja posreduje Duha Svetoga drugima kako bi mogli ući u život Duha, ali i kako bi mogli biti vođeni Duhom Božjim. Isus u današnjem evanđelju, opraštajući se od svojih učenika, daje upravo to poslanje Crkvi. U tome posebno poslanje imate vi vjeroučitelji, vjeroučiteljice i odgajateljice u vjeri. Vaša zadaća je one koji su ušli u život Duha, po onom što ih učite, pomoći da budu vođeni Duhom Božjim.“

U nastavku propovijedi, nadbiskup je iz evanđeoskog ulomka izdvojio tri bitna poslanja u jedinstvenom poslanju Crkve.

„Prvo poslanje je da učinimo njegovim učenicima sve narode. Učiniti nekoga Isusovim učenicima znači dovesti ga do Isusa, uključiti ga u Isusovu školu. Isusov učenik je onaj koji hodi, živi s Isusom, od Njega uči u svojoj svakodnevici i od Njegovog primjera uči služenju. Učenik je onaj tko zna da još uvijek nije sve naučio. Zato je važna molitva, čitanje evanđelja i njegovo pravo razumijevanje. Vjeroučitelj koji pomaže djeci da budu učenici je i sam svjestan da je uvijek učenik. On samo zato što je učenik može na pravi način druge učiti biti učenicima Isusa Krista. Drugo poslanje je krstiti sve u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. To se ne smije svesti samo na obred. To znači prenositi vjeru, utvrđivati druge u toj vjeri, živjeti i svjedočiti radosnu vijest, istinu o Bogu koji nas ljubi i koji želi da mi ljubimo sve ljude.“, kazao je Uzinić te propovijed zaključio s trećim poslanjem: čuvati sve što je Krist zapovjedio, tj. prenositi istinu o Božjoj ljubavi i spasenju.

„Ne prenosimo svoja znanja i ne učimo ono što je naše, nego ono što nas je Isus naučio – to je značajka vjeroučitelja. Vaša i naša zadaća je prenositi njegovo evanđelje, otkrivati Božje lice, prenositi vjeru u Boga koji je jedan u trojstvu božanskih osoba i koji se objavio u osobi Isusa iz Nazareta. I iz toga što nam je Bog u njemu objavio proizlazi sve ono što trebamo učiti. Kriterij uvijek mora biti Isus Krist i njegovo evanđelje. U današnjem evanđelju otkrivamo da, kada nastojimo naučavati i živjeti ono što je Isus naučavao i živio, nismo samo oni koji o Isusu govore, nego oni po kojima Isus nastavlja objavljivati Oca i njegovu ljubav prema čovjeku.“, istaknuo je propovjednik.

Objavljeno: 27. svibnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Završena kauza za fra Antu Tomičića – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Održan Sinodalni susret vjeroučitelja – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti