Hodočašće Pazinskog dekanata u Italiju
Porečka i Pulska biskupija

Hodočašće Pazinskog dekanata u Italiju

Hodočašće Pazinskog dekanata u Assisi, Loreto, Casciu i Terni

Dekan Pazinskog dekanata preč. Mladen Matika je organizirao od 18. – 21. listopada 2023. godine dekanatsko hodočašće u Italiju.

1. DAN 18. 10. 2023. Padova

U ranim jutarnjim satima krenuli smo put Italije. Nakon molitve i međusobnog upoznavanja stigli smo u Padovu. Svakom hodočasniku u Padovu uz posjet bazilici “Sveca svega svijeta” kako nazivaju Sv. Antuna i groba Svetog Leopolda Mandića nezaobilazna je velika bazilika Sv. Justine Padovanske koju smo najprije posjetili. Njeno im- pozantno zdanje ima 14 kapela i 7 kupola sa zvonikom visokim 82 metra u kojem je 7 velikih zvona. Sv. Justina je mučeništvo podnijela 304. godine sa samo 16 godina. Božja providnost je htjela da posjetimo njenu baziliku u kojoj se nalazi grob Sv. Luke evanđelista upravo taj dan, 18. listopada kada se on slavi. Potom smo se uputili u baziliku Sv. Antuna, omiljenog sveca u našem narodu. Tu je naš preč. Matika u kapeli održao sv. Misu. Posebno nas se dojmila Kapelica relikvija gdje se nalazi neraspadnuti jezik Sv. Antuna i njegova čeljust. To nas je potaklo da se zapitamo kako mi sami upotrebljavamo svoj jezik koji je moćno oružje.. Jezik, naime može napraviti puno dobra ali i puno zla. Stoga ga trebamo mudro upotrebljavati; za blagoslove, za molitvu, za pomirenje a ne za svađe i ogovaranja. Potom smo razgledali centar grada gdje se nalazi jedno od najstarijih sveučilište u Europi, te nastavili putovanje prema Casciji i našem hotelu.

2. DAN 19. 10. 2023. Loreto i Assisi

Većina nas hodočasnika nikada nije bila u Loretu tako da smo ostali duboko impresionirani valičinom i grandioznošću toga svetišta koje je izgrađeno iznad Nazaretske kućice koja je najprije čudesno došla na Trsat 10. svibnja 1291. godine. Tajanstveno je nestala 10. prosinca 1294. te se pojavila u Italiji na više različitih mjesta u okolici Ancone i na kraju 1296. god. na brežuljku gdje je i danas, a cijelo je mjesto dobilo ime Loreto po gospođi Loreti na čijem se zemljištu tada pojavila. Povijesne, arheološke i znanstvene studije su potvrdile Palestinsko porijeklo kamena i zidova Svete kućice.

Boraveći u ovom velebnom svetištu bogato ukrašenom kipovima, slikama i freskama svaki je od nas hodočasnika mogao osjetiti Božju blizinu i u toj milosti zahvaljivati, moliti i iznijeti svoje prošnje i nakane zbog  kojih hodočastismo.

Nakon sv. Mise nastavili smo put prema Assisu. Umbrija je živopisna regija Italije smještena u dolini rijeke Tiber. Njeno područje obiluje prirodnim ljepotama i pitoresknim mjestima. Umbrija je prozvana Zelenim srcem Italije. Ona podsjeća na Toskanu zbog čarobnih srednjovjekovnih gradova i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Jedan od komentara jednog hodočasnika je bio “ Gledajte koliko Motovuni!”

U toj čarobnoj Umbriji jedno od najpoznatijih mjesta je Asissi, rodno mjesto Sv. Franje gdje je utemeljio Red male braće.. Zadivljeni smo ostali veličinom i bogatstvom bazilike koja se sastoji od Donje i Gornje bazilike. Crkve su tada morale biti velike zato da bi imale dovoljno površina za oslikavanje, jer je to bilo doba opće nepis- menosti, pa su slike bile Biblija za siromahe. Sv. Franjo Asiški je sa svojom malom braćom utemeljio franjevački red zasnovan na siromaštvu i pokori , zapečaćen stigmama najljepše je svjedočanstvo vjere.

Uspinjući se prema središtu grada vidjeli smo najstariju crkvu u Assisu, Santa Maria sopra di Minerva ( nekoć Minervin hram). Posjetili smo glavni trg Piazza San Rufino gdje se nalazi istoimena katedrala romaničkog stila u kojoj je kršten Sv. Franjo i Sv. Klara. U toj je crkvi 1209. god. propovijedao Franjo i dirnuo srce tada 16 godišnje Klare koja je također postala svetica i njena se crkva nalazi malo južnije od katedrale. Na povratku smo se zaustavili u Crkvi od Anđela – Porcijunkuli od kuda je Sv. Franjo počeo svoje djelovanje.

Grad Assis je zbog iznimnog povijesnog i kulturnog bogatstva te starih franjevačkih građevina pod zaštitom UNESCO-a.

3. DAN 20. 10. 2023. Terni

Treći dan i posjet gradu Terni bio je sav u znaku ljubavi jer smo najprije posjetili baziliku Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih parova. On je bio svećenik u Rimu koji se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Prema jednoj legendi sveti je Valentin volio ruže i mirisno cvijeće koje bi poklanjao zaručnicima da bi im na taj način zaželio sretno bračno zajedništvo. Ugodno nas je iznenadio naš preč. Matika kada je nas 11 bračnih parova blagoslovio ispred oltara Sv. Valentina gdje smo obnovili bračne zavjete. Veoma dirljivo i milosno iskustvo za sve.

Terni je inače grad čelika, pa je bilo zanimljivo vidjeti na glavnom trgu Duomo katedralu Uznesenja B. D. Marije koja je bila sjedište biskupa, a ima vanjska vrata izrađena od čelika. Dirljivo, romantično i posebno raspoloženje se nastavilo posjetom slapova Cascata delle Marmore. Tu se nalazi najviši slap u Europi na 165 m koji je nastao djelovanjem ljudskih ruku. Napravljen je 300 godina prije Krista kada je rimski konzul naredio gradnju kanala koji će preusmjeravati vodu iz rijeke Velino u rijeku Neru te se time napravio i odvod za poplave koje su se stvarale na jugu. Slapove smo posjetili baš kada padaju u svoj svojoj ljepoti (od 14 – 17 h) jer ostatak vremena voda teče u hidroelektranu.

Na povratku u Casciu opet nam je preč. Matika priredio iznenađenje. Pozvao je bračne parove da svjedoče o upoznavanju i bračnom životu te svima podijelio lijepe prigodne darove. Dan za pamćenje bio je zaokružen sv. Misom u Casciji.

4. DAN 21. 10. 2023. Cascia i Perugia

Brdoviti teren Umbrije iznjedrio je kroz stoljeća više svetaca, a mi smo imali privilegiju da četiri dana boravimo u neposrednom susjedstvu svetice “nemogućeg” Sv. Rite u Casciji. Ona je zbog predanog bračnog života, strpljive molitve za obraćenje i izmirenje zavađenih obitelji te potpunog predanja Bogu nakon smrti postala zagovornica u beznadnim i teškim situacijama. Stoga nam je bila čast posljednje jutro imati misu upravo u njenom svetištu. Tu smo čuli od našeg dekana vrlo sadržajnu propovijed o tome što znači hodočastiti te kako se pripremiti i ponašati na hodočašću.

Puni dojmova napustili smo grad Sv. Rite i krenuli prema Perugi. Tu smo se zaustavili i obišli poznatu tvornicu čokolade Perugina, pogledali kratki film, degustirali poznate čokolatine “Baci”, razgledali Muzej čokolade, obišli tvornicu i na kraju se u trgovini opskrbili slatkim delicijama.

Posebnu zahvalnost dugujemo dragom Bogu na lijepom vremenu, našem dekanu Matiki za organizaciju, vodičkinji Jeleni Korolija na stručnom vođenju i snalažljivosti, Vesni Drndić bez čije pjesme i svirke ovo hodočašće nebi bilo potpuno te mladom vozaču Antoniu Črnji na ugodnoj i sigurnoj vožnji.

Putem kući prebirali smo misli o svemu viđenom i doživljenom i zaključili da je hodočašće povlaštena prigoda da se dublje povežemo sa svecima čija smo svetišta posjetili, te da ovo hodočašće koje smo prikazali za sve naše obitelji i obitelji Pazinskog dekanata bude milosno za svih. Naime, obitelj je glavna stanica društva koja je u iskušenjima današnjeg vremena  potrebna  snažne molitve i Božjeg blagoslova.

Mirjana Ferenčić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fažana: Početka korizme uz biskupa Milovana i misli bl. Bulešića

Katoličke vijesti

Vazmeno bdjenje u porečkoj katedrali

Katoličke vijesti

Svetvinčenat: Biskupijsko bdijenje uoči Nedjelje Dobrog Pastira

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti