Hoće li biti ikakvog javnog otkrivenja prije nego Isus ponovno dođe?
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Hoće li biti ikakvog javnog otkrivenja prije nego Isus ponovno dođe?

Crkva je od prvih nekoliko stoljeća vjerovala da Bog neće dati još jedno javno otkrivenje prije nego ovaj svijet prođe.

Dok su mnogi vidioci objavili bezbrojna svjedočanstva i poruke koje su navodno primili od Boga, Crkva ne zahtijeva od kršćanskih vjernika da vjeruju ni u jednu od njih.

Bilo da se radi o porukama primljenim u Lourdesu, Fatimi ili čak Championu, Wisconsin, Crkva nijednu od ovih objava ne kvalificira kao “javnu”.

Kada pojedinac tvrdi da je primio poruku od Boga, Crkva vjeruje da je poruka isporučena toj određenoj osobi tijekom tog određenog vremenskog razdoblja. Crkva ne uključuje takve poruke u svoj “polog vjere”, iako može dopustiti katolicima da vjeruju u njih, pod uvjetom da se ne protive osnovnim načelima vjere.

Nema novog javnog otkrića

The Katekizam Katoličke Crkve objašnjava ovo uvjerenje da nam je sve već otkriveno:

“Kršćanska ekonomija, dakle, budući da je novi i konačni Savez, nikada neće nestati; i ne treba očekivati ​​novo javno otkrivenje prije slavnog očitovanja našeg Gospodina Isusa Krista.” Ipak, čak i ako je Otkrivenje već potpuno, ono nije učinjeno potpuno eksplicitnim; kršćanskoj vjeri preostaje postupno shvatiti svoje puno značenje tijekom stoljeća.

CCC 66

A nedavni dokument iz vatikanskog Dikasterija za nauk vjere ponovio je ovo učenje:

Isus Krist je definitivna Riječ Božja, “Prvi i Posljednji” (Otk 1,17). On je punina i ispunjenje Objave; sve što je Bog htio objaviti, učinio je po svome Sinu, Riječi koja je tijelom postala. Stoga “kršćanska ekonomija, budući da je novi i konačni savez, nikada neće nestati; i ne treba očekivati ​​nikakvo novo javno otkrivenje prije slavnog očitovanja našeg Gospodina, Isusa Krista.” U objavljenoj Riječi nalazi se sve što je potrebno za kršćanski život.

Koja je svrha privatnog otkrivenja?

Ako se bilo koja vizija koju primi pojedinac smatra “privatnom”, koja je poanta? Ima li koristi od takvih otkrića?

Ključno je, prema Vatikanu, to što ova otkrivenja ne doprinose Božjem javnom otkrivenju, već nam jednostavno pomažu da ga živimo:

Dok je sve što je Bog htio otkriti učinio preko svog Sina i dok su obična sredstva svetosti dostupna svakoj krštenoj osobi u Kristovoj Crkvi, Duh Sveti može dati nekim ljudima različita iskustva vjere, čija svrha nije “poboljšati ili dovršiti Kristovu konačnu objavu, nego pomoći živjeti potpunije po njoj u određenom razdoblju povijesti”.

Od katolika se možda ne zahtijeva da vjeruju u tako izvanredne fenomene kao što su Fatima ili Lourdes, ali oni mogu pronaći korist u tome, sve dok im pomaže živjeti svoju vjeru i tražiti svetost.

HILDEGARD VON BINGEN
apokalipsa uništenje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Upoznajte Isusa Krista, volite Katoličku Crkvu

Katoličke vijesti

Kako evangelizirati: Petnaesta nedjelja kroz godinu

Katoličke vijesti

Jeste li znali da u Bibliji voljeti znači davati?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti