Haićanski biskupi pozvali premijera Henryja da odstupi usred prosvjeda – Vatican News
Svijet

Haićanski biskupi pozvali premijera Henryja da odstupi usred prosvjeda – Vatican News

Usred nasilnih prosvjeda koji pozivaju na ostavku premijera Ariela Henryja, biskupi Haitija apeliraju na premijera “da donese mudre odluke za dobrobit cijele nacije”, istovremeno pozivajući Haićane da ne popuštaju nasilju.

Autor: Lisa Zengarini

Biskupi Haitija izrazili su duboku zabrinutost zbog nasilnih prosvjeda koji su se rasplamsali ovaj tjedan tražeći smjenu premijera Ariela Henryja, koji je na vlasti od atentata na predsjednika Jovenela Moisea u srpnju 2021.

Posljednji skok nasilja koji je ostavio pet mrtvih i nekoliko ozlijeđenih i paralizirao bandama rastrganu karipsku naciju, izbio je u ponedjeljak kada su tisuće ljudi zahtijevale Henryjevu ostavku.

Izbori su se prvotno očekivali 7. veljače 2024

Prema političkom sporazumu sklopljenom u prosincu 2022. Premijer je trebao održati izbore 7. veljače 2024., ali je ostao na vlasti kako bi formirao vladu nacionalnog jedinstva. Ovaj dan je još više simboličan na Haitiju jer se obilježava godišnjica kraja diktature Duvalierovih 1986.

Nasilje bandi

Haiti, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, godinama je u nemiru, s naoružanim bandama koje kontroliraju goleme dijelove otoka, uključujući glavni grad, i izazivaju brutalno nasilje.

Ubojstvo Moisea 2021. dodatno je gurnulo zemlju u kaos, a izbori se održavaju od 2016., a mjesto predsjednika još uvijek je upražnjeno.

U snažno formuliranoj izjavi objavljenoj u četvrtak, haićanski biskupi pozvali su vlasti da “odmah prekinu patnju” naroda Haitija.

“Dosta je krvi i suza proliveno zbog ubojstava, otmica i silovanja počinjenih u protekle tri godine”, stoji u priopćenju. “Dosta nam je!”

“Zatvorite krvni zalistak i prestanite brojati mrtve!”

Biskupi su se zatim izravno obratili premijeru Henryju, pozivajući ga da prizna ozbiljnost situacije i donese “mudru odluku” odstupivši “za dobro cijele nacije”, koja je, kako su rekli, “ozbiljno ugrožena vrlo temelji.”

“Naša domovina je u opasnosti.”

Poziv na odbacivanje nasilja

Izražavajući svoju “blizinu i iskrenu sućut obiteljima žrtava nedavnih događaja”, biskupi su na kraju pozvali Haićane da ne pokleknu pred nasiljem i da usmjere svoju energiju na izgradnju bolje budućnosti za Haiti: “Nemojte pasti u zamka nasilja i bratoubilačkih borbi koje gaze naše dostojanstvo, unakazuju našu ljudskost i obeščašćuju sliku naše zemlje”, poručili su. “Mobilizirajmo svu svoju energiju, ujedinimo se i posvetimo se zajedno, odlučno, bez nasilja, na putu koji će nas dovesti do novog Haitija koji svi želimo!”.

Haićanski biskupi opetovano su se zalagali za obnovu sigurnosti na Haitiju koji je godinama pogođen eskalirajućim nasiljem bandi i otmicama usred ekonomske krize i političke nestabilnosti. Papa Franjo pridružio se njihovoj molbi tijekom molitve Anđeo Gospodnji na Trgu svetog Petra u nedjelju, 21. siječnja, nakon otmice šest časnih sestara u Port-au-Priceu koje su kasnije puštene.

U međuvremenu, nakon najnovijeg izbijanja nasilja, Dominikanska Republika, koja dijeli otok Hispaniolu s Haitijem, objavila je u srijedu “stanje pripravnosti” i da jača svoje granice s tom zemljom.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Panamski kardinal José Luis Lacunza nestao je od utorka

Katoličke vijesti

Prva nacija, Vancouverska nadbiskupija otkriva ‘Sveti savez’ za pomirenje

Katoličke vijesti

Posjet biskupa Martinellija Kući obitelji Abrahamic promiče dijalog i jedinstvo – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti