GOVOR NOVOG DIJECEZANSKOG BISKUPA SRIJEMSKE BISKUPIJE MONS. FABIJANA SVALINE
Srijemska biskupija

GOVOR NOVOG DIJECEZANSKOG BISKUPA SRIJEMSKE BISKUPIJE MONS. FABIJANA SVALINE

15. veljača 2024.

Govor mons. Svaline prilikom objavljivanja odluke o njegovom postavljanju za dijecezanskog biskupa Srijemske biskupije donosimo u cijelosti

Preuzvišeni biskupe Đuro, poštovana braćo svećenici, braćo i sestre!

U trenutku kada je objavljena i formalna promjena uprave Srijemske biskupije moje misli i osjećaji su na tragu zahvalnosti dobrom Bogu koji mi je podario život po mojim roditeljima Mirku i Luciji kao i mojoj braći Dragi i Karlu kao i njihovim obiteljima.

Hvala i Papi Franji na iskazanom povjerenju imenovavši me, 7. listopada 2021. biskupom koadjutorom Srijemske biskupije s posebnim ovlastima koju sam, nakon biskupskoga ređenja 21. studenoga 2021. god., nastojao vršiti predano i zauzeto za dobro povjerene mi zajednice. Hvala i Apostolskoj nuncijaturi, kao i mons. Santo Gangemi, apostolskom nunciju u Beogradu koji su uvijek na usluzi za sve što je potrebno. Hvala mojoj braći biskupima Međunarodne biskupske konferencije a napose biskupima s područja Srbije na podršci. Preporučam se i molim za to i u budućim izazovnim vremenima koja su pred nama.

Dragi biskupe Đuro, s današnjim danom odlazite u zasluženu mirovinu. Zahvaljujem Vam sa sve ono dobro učinjeno za Srijemsku biskupiju u vremenima i prilikama kada to nije bilo jednostavno niti lako. Nakon Vašeg imenovanja i biskupskog ređenja 1996. kao pomoćnog biskupa Đakovačke ili bosanske i Srijemske biskupije ubrzo ste postali rezident ovdje u Srijemu, u Petrovaradinu, kao generalni vikar za Srijem s posebnim ovlastima. U to vrijeme bilo je veoma važno ohrabrivati i očuvati raspršeno, rastjerano, ranjeno malo stado u vihoru ratova koji su se nadvijali nad ovim prostorima 90-etih godina prošlog stoljeća. Bilo je potrebno pastoralno organizirati ovo područje u novonastalim okolnostima te ustrojiti i pripremiti tadašnji biskupski Vikarijat za ponovno osamostaljenje Srijemske biskupije koji se dogodio 2008. godine odlukom pape Benedikta XVI. kada Vas je imanovao i prvim biskupom ponovno osamostaljene Srijemske biskupije. Od srca Vam hvala za sve učinjeno kao i svim svećenicima i brojnim suradnicima koji su djelovali u proteklom razdoblju.

Ujedno i zamolba od mene, novog dijecezanskog biskupa svima vama: biskupu, braći svećenicima, redovnicima i suradnicima, a napose vama poštovana braćo i sestre članovi Božjega naroda, da zajedničkim naporima nastojimo djelovati dalje na pastoralnom, duhovnom i materijalnom području očuvanja i obnove drage nam Srijemske biskupije. U godini smo kada naša biskupijska zajednica moli za nova svećenička zvanja. Sve to, velik je izazov svakom od nas, ali duboko uvjeren u moćni zagovor Srijemskih mučenika, našeg sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika naše drevne biskupije, kao i majčinski zagovor i pomoć drage naše Gospe Tekijske da ćemo to veliko povjereno nam djelo, za spasenje duša predano i zauzeto raditi.

Neka nam i ovo povlašteno vrijeme korizme u koje sa današnjim danom ulazimo pomogne u osobnom sazrijevanju i promišljanju i neposrednijem suodnosu s Gospodinom, te da kroz promišljanje o Isusovoj muci i smrti, uronjenosti u molitvi i osobnom trpljenju snažnije doživimo radost Isusova ali i našeg uskrsnuća.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VELIKI PETAK U KATEDRALI

Katoličke vijesti

BIBLIJSKE VEČERI U ZEMUNU

Katoličke vijesti

PRVA OVOGODIŠNJA SJEDNICA TISKOVNOG UREDA I UREDNIČKOG VIJEĆA NADE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti