Glasnik – godišnjak Postulature bl. Alojzija Stepinca
Zagrebačka nadbiskupija

Glasnik – godišnjak Postulature bl. Alojzija Stepinca

Prigodom proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, iz tiska je izašao novi broj Glasnika – Godišnjaka postultature.

Kako i napominje vlč. Tomislav Hačko, vicepostulator, uvodeći u Godišnjak, “primjeri uzornih pastira zagrebačke Crkve: bl. Augstina, bl. Alojzija, sluge Božjega Josipa Langa i kardinala Franje Kuharića pokazuju da to nije nemoguć zadatak niti poslanje biti svet.

U konačnici, važno je samo na čemu čovjek temelji svoje svjedočanstvo. Svi maločas nabrojani pastiri temeljili su ga u svakodnevnom slavlju mise, nju su živjeli i svjedočili. A polazeći svaki dan tu školu, što li su drugo mogli i naučiti nego li kako se ljubi Gospodin i bližnji, odnosno »nisu navijestili snagu i dolazak Gospodina našega Isusa Krista sljedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva« (usp. 1Pt 1,16).

U tom smjeru vode nas i tekstovi u ovom novom broju Godišnjaka. Iako su od nekih riječi ispisanih na stranicama Godišnjaka prošli ne samo dani, nego i tolike godine, one su i danas za svakog čitatelja dobre volje jednako aktualne i izazovne. A da te riječi ne bi ostale samo »mrtvo slovo na papiru«, na redu je danas svatko od nas da svojim mislima, riječima i djelima svjedoči svetost Božjega imena.

Tako »i mi moramo upoznati Isusa najprije u njegovoj trpećoj ljudskoj naravi, noseći svoj križ za Njim: križ bolesti, koje nas snađu, križ kleveta, kojima nas obasiplju naši neprijatelji, križ siromaštva, kojemu smo možda izvrgnuti, križ progonstva, kojima su izvrgnuti, kojima, kako veli apostol svi, koji hoće da pobožno žive u Kristu Isusu« (bl. Alojzije).
 

Ovaj ideal življenja svetosti u baštinu sam ostavili tijekom duge povijesti spasenja toliki nam znani i neznani sveci i Crkve, ali i hrvatskog naroda. Stoga molimo njihovu pomoć i zaštitu na tom putu, ali i na putu rasta u svetosti na koju smo svi pozvani od samoga Gospodina: Kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju” (1Pt 1,15).
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen blagdan Stepinčeva u Krašiću

Katoličke vijesti

Zagrebačka nadbiskupija u 2023. godini darovala 71 tisuću eura mnogobrojnim obiteljima

Katoličke vijesti

Dr. fra Stipo Kljajić predvodio proslavu svetkovine Majke Božje Lurdske u Zagrebu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti