Glasačka inicijativa u Nebraski zabranila bi pobačaj nakon 12 tjedana
Europa

Glasačka inicijativa u Nebraski zabranila bi pobačaj nakon 12 tjedana

Osoblje CNA, 20. ožujka 2024. / 13:50

Nedavno predložena mjera glasovanja za život učinila bi Nebrasku prvom državom u zemlji koja će u svom ustavu ponuditi zaštitu nerođene djece.

Stanovnici savezne države, u međuvremenu, možda također glasaju o mjeri za uvrštavanje širokih prava na pobačaj u državni ustav, pri čemu bi se oba prijedloga mogla pojaviti na glasanju u studenom.

Ustavni amandman za zaštitu žena i djece, čiji je preliminarni jezik bio podnio uredu državnog tajnika Nebraske 1. ožujkabi “izmijenio Ustav Nebraske” kako bi osigurao da “nerođena djeca budu zaštićena od pobačaja u drugom i trećem tromjesečju.”

Amandmanom bi se zabranio pobačaj nakon 12 tjedana, osim u hitnim medicinskim slučajevima ili kada je nerođeno dijete rezultat seksualnog napada ili incesta, stoji u prijedlogu.

Sponzori te mjere u srijedu nisu odgovorili na zahtjev za komentar na prijedlog. Pro-life Nebraska Family Alliance, u međuvremenu, rekao je u utorak da će, ako bude usvojena, ta mjera Nebrasku učiniti “prvom državom u zemlji koja će u državnom ustavu osigurati ustavnu zaštitu nerođenoj djeci”.

Grupa je rekla da bi prijedlog “osigurao da naši postojeći pro-life zakoni ostanu na snazi ​​dok nastavljamo raditi na stvaranju kulture života koja pruža ljubav i podršku svakoj majci i djetetu.” Država prošle godine zabranjen pobačaj u 12. tjednu trudnoće.

Jackie Ourada, glasnogovornica ureda državnog tajnika Nebraske, potvrdila je u srijedu za CNA da je ured primio mjeru, ali da “još nije dostavljen konačni jezik peticije”.

Skupina ima rok do 3. srpnja za prikupljanje potpisa od 10% od broja registriranih birača u državi prije podnošenja. Država zahtijeva potpise 5% registriranih birača u najmanje 38 županija.

Pro-life prijedlog dolazi u trenutku kada zagovornici pobačaja pokušavaju usvojiti vlastiti ustavni amandman u državi, onaj koji bi ponudio široku zaštitu za pobačaj tijekom većeg dijela trudnoće.

Grupa za pobačaj Protect Our Rights podnio jezik državnom tajniku prošle godine koji bi mogli vidjeti pobačaj na glasačkom listiću u studenom ako podnositelji peticije uspiju prikupiti dovoljno potpisa.

Mjera, ako bude odobrena, “izmijenila bi Ustav Nebraske kako bi se svim osobama osiguralo temeljno pravo na pobačaj bez uplitanja države ili njezinih političkih jedinica do održivosti fetusa”.

Zaštitimo naša prava ne dijeli javno broj potpisa koje je prikupio, ali jedan zagovornik pobačaja rekao je Nebraska Public Media ovog mjeseca da je kampanja “na pravom putu” da ima dovoljno potpisa za ispunjavanje uvjeta prije roka.

Glasači u sedam drugih država diljem zemlje, u međuvremenu – Kalifornija, Vermont, Michigan, Kansas, Kentucky, Montana i Ohio — glasali su za pobačaj od kada je Vrhovni sud 2022. poništio slučaj Roe protiv Wadea, pri čemu su stanovnici ili glasali za proširenje pristupa pobačaju ili su glasali protiv mjera za život na glasačkim kutijama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prsni križ pape Benedikta još uvijek nedostaje jer se lopov suočava sa zatvorskom kaznom

Katoličke vijesti

Katolički biskupi tuže Bidenovu administraciju zbog odredbi o pobačaju u zakonu o trudnim radnicama

Katoličke vijesti

Gospodarstvo | Poslovanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti