GK Chesterton navršava 150 godina: slavimo njegov život i ostavštinu
Kršćanski život

GK Chesterton navršava 150 godina: slavimo njegov život i ostavštinu

Chesterton je strastveno zagovarao katolicizam čak i prije svog formalnog obraćenja. Evo pogleda na čovjeka čiji rad i dalje provocira i nadahnjuje.

Kako bi obilježili 150. rođendan GK Chestertona, Aleteia posvećuje veliki dio današnjeg izvještavanja o čovjeku koji je tako velik (i figurativno i fizički!) u kulturnom životu katolicizma u engleskom govornom području i šire. Naše slavlje započinje počastom Josepha Pearcea, koji je napisao a divna biografija “princa paradoksa”.


Prije sto pedeset godina, 29. svibnja 1874. godine, rođen je veliki katolički pisac GK Chesterton. Kao proslavu njegova života i ostavštine, pogledajmo priču o njegovom obraćenju na katoličanstvo i njegovom utjecaju na katolički preporod u 20. stoljeću.

Od vremena njegova objavljivanja Pravoslavlje 1908. Chesterton je bio neumorni branitelj Katoličke crkve. U svom romanu Čovjek koji je bio četvrtak, također objavljenom 1908., junak izjavljuje da smo “sada svi mi katolici”. Junak još jednog njegovog romana, Lopta i križ, pobožni je katolik koji se neprestano zalaže za katoličanstvo. Stoga nije bilo iznenađujuće što je većina njegovih čitatelja pretpostavljala da je Chesterton katolik. Kako i ne bi bio, s obzirom na katoličku perspektivu koja je prožimala cijeli njegov rad? Pa ipak, iznenađujuće, Chesterton zapravo neće biti primljen u Crkvu sve do 1922., 14 godina nakon njegove izjave i obrane katoličke “pravovjernosti”.

Do odgode je došlo zato što nije želio poduzeti tako važan korak sve dok njegova supruga Franciska, sretna i udobno prakticirajuća anglikanka, nije bila voljna učiniti korak s njim. Na kraju, ne mogavši ​​pri savjesti više odgađati, uđe u Crkvu bez nje. Nekoliko godina kasnije pridružila mu se Frances.

Čovjek koji je bio ključan za katolički preporod

I prije i nakon obraćenja, Chestertonovo je pisanje bilo od ključnog i ključnog značaja za katolički preporod. To oživljavanje, za koje se može reći da je počelo obraćenjem sv. Johna Henryja Newmana 1845., ponovno je potaknuto Chestertonovom prisutnošću u desetljećima nakon Newmanove smrti. Ne bi bilo pretjerano reći da je on predsjedao katoličkim kulturnim preporodom od objavljivanja Pravoslavlje 1908. do svoje smrti 1936.

Među onima na čije je obraćenje ili ponovno osnaživanje vjere utjecao Chesterton: Graham Greene, Evelyn Waugh, JRR Tolkien, CS Lewis, Dorothy L. Sayers, Ronald Knox, Fulton Sheen i Alec Guinness.

Veliki pjesnik i “oslobodilac”

Graham Greene vrlo je visoko cijenio Chestertonovu pjesmu “Balada o bijelom konju”, dajući joj prednost u odnosu na druge velike pjesme, kao što je “Pusta zemlja” TS Eliota. Evelyn Waugh uzeo je stih iz jedne od Chestertonovih misterija oca Browna kao naslov posljednjeg dijela svog romana Ponovno posjećen Bridesheadu kojem riječi oca Browna služe kao metafora za temu providnosti i milosti u romanu.

JRR Tolkien je hvalio ono što je nazvao “chestertonovskom fantazijom” u svom poznatom eseju “O bajkama”. CS Lewis je pripisao Chestertonu veliki utjecaj na njegovo obraćenje s ateizma na anglikansko kršćanstvo, izjavljujući da je Chestertonova knjiga Vječni čovjek omogućio mu je da vidi kršćanski nacrt povijesti izložen pred njim po prvi put.

“Mladim ljudima moje generacije”, napisala je Dorothy L. Sayers. “GKC je bio neka vrsta kršćanskog osloboditelja.”

Paradoksi i svećenik koji rješava misterije

Ronald Knox počeo je čitati Chestertona kad je bio “školarac koji je tek počeo razmišljati”, priznajući da su Chestertonove poznate dosjetke i paradoksi ubrzo postali “floskule moje misli”. Knox je opisao Chestertona kao svoje “proročište”, dodajući da je “tako miran”. Fulton Sheen proglasio je Chestertona svojim omiljenim piscem i piscem koji je na njega najviše utjecao.

Zatim, tu je Sir Alec Guinness, koji je doživio duboko iskustvo obraćenja kada je glumio oca Browna, Chestertonovog popularnog svećenika detektiva, u filmskoj adaptaciji. Ubrzo je primljen u Crkvu.

“Odani sin” koji nastavlja nadahnjivati

Uzimajući u obzir Chestertonov utjecaj na vjerska putovanja mnogih njegovih suvremenika, ne iznenađuje da ga je, nakon njegove smrti, papa Pio XI proglasio “predanim sinom” Crkve i “darovitim braniteljem katoličke vjere”. ”

Danas, 150 godina nakon njegova rođenja i gotovo 90 godina nakon njegove smrti, djela GK Chestertona još uvijek nadahnjuju nove generacije čitatelja da pronađu katoličku vjeru ili da je vjernije slijede. Nastavimo slaviti dugotrajnu i živu ostavštinu njegova života i rada.

Joseph Pearce je autor knjige ‘Mudrost i nevinost: Život GK Chestertona(Ignatius Press).

Pismo pape Ivana Pavla I GK Chestertonu

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zaštita okoliša dio je zaštite ljudskog života, rekao je Papa

Katoličke vijesti

Neophodna je neovisna komisija koja će istražiti sve slučajeve zlostavljanja i zataškavanja u Crkvi » Tekstovi

Katoličke vijesti

Nemojte se bojati iste stare stvari — to je vaš poligon za svetost

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti