Fra Ljudevit Anton Maračić dobitnik Svečane povelje Općine Medulin
Porečka i Pulska biskupija

Fra Ljudevit Anton Maračić dobitnik Svečane povelje Općine Medulin

Fra Ljudevit Anton Maračić je u srijedu, 12. lipnja, na svečanoj sjednici Općine Medulin, o 31. obljetnici postojanja te jedinice lokalne samouprave, primio Svečanu povelju Općine Medulin.

Svečanost je održana u arboretumu u sklopu povijesnog prostora dječjeg vrtića u Premanturi. Nakon obraćanja predsjednika Općinskog vijeća Općine Medulin Simeona Ukotića i načelnika Općine Medulin Ivana Kirca, ovogodišnja 4 laureata primila su svoje nagrade.

U ime nagrađenih skupu se je obratio fra Ljudevit. „Kao rođeni Premanturac, posebno me raduje što je dodjela povelja organizirana upravo u Premanturi“, za koju je, iako je otišao vrlo mlad, jako vezan. Govoreći u ime laureata, istaknuo je da je „dodjela tih priznanja znaka da sadašnja javnost ne zaboravlja one koji su svojim djelovanjem, kroz dugotrajan život, pridonijeli spominjanju našeg mjesta u široj javnosti. Netko je mudro rekao“, citirao je fra Ljudevit, „kada se radi o vrednovanju nečijeg rada ‘ne treba ništa precijeniti, još manje podcijeniti, jer ima Netko tko će pravilno procijeniti’.

Priznanje je fra Ljudevitu uručeno  povodom  60. obljetnice svećenstva i 85-tog  rođendana, kao istaknutom publicistu i znanstveniku, koji je ostavio  snažan trag u povijesno-društvenim  mijenama  druge polovice 20. i  početka 21. stoljeća na ovom području i mnogo šire. Kako je naveo Miroslav Mišković u objavljenom  zborniku  radova  u  čast fra Ljudevitu  „Dani su čovjeka  k’o  oduljena sjena” – „ Posebno  je  izražena njegova velika  ljubav za svoj  rodni  kraj, iz kojeg  je  odselio  u Zagreb kao  mali dječak.  Uvijek  se je  odazivao na molbe  svojih  mještana  i davao  svoj  veliki  i dragocjeni  doprinos  pišući  o sveopćoj  povijesti   našega  mjesta,  a  posebno  treba istaknuti knjigu   Crkva  u Premanturi,  koja   jednostavnim  i  besprijekornim   stilom  prikazuje   višestoljetnu  prisutnost   Crkve  i njenu   prevažnu  ulogu  na ovim  prostorima.“

Općina Medulin je tom prigodom počastila još 4 laureata: Rudolfa Frančulu, istaknutog pravosudnog djelatnika u mirovini koji je zaslužan za uređenje i komunalno opremanje Pješčane uvale, Dragana Modrušana, dugogodišnjeg vijećnika i predsjednika mjesnog odbora Pješčane uvale, Oneliju Bekić, dugogodišnji članicu socijalnog vijeća i članicu sindikata umirovljenika koja je zdušno godinama pomagala potrebitima i zajednicu Albanaca Istarske županije koja je zaslužna za očuvanje jezika, običaja i kulture albanske nacionalne manjine.

Fra Ljudevit Anton Maračić, rođen je 1938. u Premanturi kod Pule. Član je Reda franjevaca konventualaca. Nakon što je 1963. diplomirao iz teologije, šest godina kasnije diplomirao je iz hrvatskog jezika i književnosti. Preko 25 godina svećeničkog života proveo je kao glavni urednik “Veritasa”. Neko vrijeme služio je u svojoj matičnoj Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima kao provincijski ministar, a nekoliko je godina potom službovao u Vatikanu kao redovni ispovjednik u bazilici sv. Petra. Sada je član Samostana sv. Frane u Cresu. Autor je objavio više djela, uglavnom povijesno-franjevačkog karaktera, vezanih uz rodnu mu Istru. Osim toga bavi se i pisanjem priloga duhovnog sadržaja.

G. Krizman

Od 12:30

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Žminj: Hodočašće do kapelice na Pilju

Katoličke vijesti

Fotogalerija: 30. obljetnica Pazinskog kolegija – klasične gimnazije

Katoličke vijesti

Biskup Milovan predvodio Stepinčevo u Krašiću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti