Formacija crkvenih pučkih glazbenika Garčinskog dekanata |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Formacija crkvenih pučkih glazbenika Garčinskog dekanata |

TRNJANI (TU) – Formacija pučkih crkvenih glazbenika Garčinskog dekanata održana je u srijedu, 7. veljače u Župi sv. Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda. Taj, prvi u nizu, susret koji ima za cilj potaknuti unaprjeđenje crkvenog pjevanja i podići svijest o njegovoj važnosti u liturgiji animirali su domaći župnik Luka Ćosić i Dino Klem, vjeroučitelj i voditelj zbora u Župi Trnjani.

U prvom djelu susreta župnik Ćosić istaknuo je važnost motivacije za pjevanje u crkvi, naglašavajući da bi pjevanje trebalo biti služenje zajednici, a ne vlastita samopromocija, molitveni izraz svakog pojedinog pjevača te da je za isto potrebno određeno teorijsko znanje.

U sklopu teorijskih aspekata, župnik je predstavio vježbe disanja i intoniranja koje su namijenjene unaprjeđenju glasovnih sposobnosti pjevača. Kroz svoje predavanje, dao je korisne smjernice koje će pjevači moći primijeniti u praksi.

Vjeroučitelj Klem imao je drugo predavanje o praktičnim aspektima korizmenog i uskrsnog vremena. Objasnio je koje pjesme odabrati i kako glazbeno oblikovati liturgijsko slavlje, pružajući konkretne primjere i savjete za pjevače. Istaknuo je kako glazba u liturgiji nije središnja nego pratiteljica liturgijske radnje.

Susret je bio interaktivan, koncipiran kao “poluproba”, pružajući sudionicima priliku da nauče tri korizmene pjesme, koje su manje zastupljene u pučkom pjevanju, ali su relativno jednostavne za naučiti. Također, imali su priliku usvojiti dvije uskrsne pjesme.

Na kraju susreta, sudionici su izrazili zadovoljstvo i radost zbog dobivenih informacija te su izrazili želju da se susreti takve vrste češće održavaju. Razmjena iskustava i malo okrepljenje u župnoj dvorani  uslijedilo je nakon susreta.

Formacija Garčinskog dekanata pokazala se kao izuzetno korisna i poticajna, unapređujući glazbeno služenje u liturgijskim slavljima. Sudionici su, osim stjecanja teorijskog znanja, dobili priliku primijeniti praktične vještine i zajedno doprinijeti ljepoti crkvenog pjevanja. Uvidjeli su da postoje i loše prakse koje su iz neznanja činili te prepoznali načine kako iste ispraviti. B. Lukačević/foto: J. Matanović

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Početak hodočasničke godine u Šumanovcima |

Katoličke vijesti

Proslava svetkovine Duhova u Gromačniku |

Katoličke vijesti

Spomen na Sibinjske žrtve |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti