Filipinski kardinal osudio bombaški napad na kapelu kao ‘užasan svetogrdni čin’
Europa

Filipinski kardinal osudio bombaški napad na kapelu kao ‘užasan svetogrdni čin’

Osoblje CNA, 21. svibnja 2024. / 18:20

Katolički kardinal osudio je napad granatom na seosku kapelicu tijekom biblijske službe u kojem su u nedjelju na jugu Filipina dvoje ranjeno.

Napad granatom dogodio se u nedjelju na Duhove u kapelici Santo Niño u Cotabato Cityju oko 10:30 ujutro

Cotabato City nalazi se u autonomnoj regiji Bangsamoro u muslimanskom Mindanau, poznatoj kao “Bangsamoro”, području koje se posljednjih godina susrelo s izazovima vjerskih sloboda.

Kardinal Orlando Quevedo, nadbiskup u miru Cotabata, osudio je napad granatom, nazvavši ga “podlim bombaškim napadom”, navodi se na stranici vijesti Katolička biskupska konferencija Filipina.

Od oko 20 prisutnih ljudi, dvoje vjernika ozlijeđenih u napadu bili su Maribel Abis, 46, i Aniceta Tobil, starija građanka. Prva izvješća su otkrila da su napad izvršila dvojica muškaraca koji su vozili motocikl.

Quevedo je napad nazvao “užasnim svetogrđem koje vapi u nebo”.

“Pozivam naše sigurnosne, vojne i istražne snage da pronađu počinitelje i privedu ih pravdi”, dodao je.

Dužnosnik filipinske vlade osudio je napad u utorak, prema mještanima izvješće.

“Ovaj užasan čin nasilja, izveden na nedjelju Duhova, dan od vjerskog značaja za katolike, izravan je napad na predanost filipinskog naroda vjerskoj slobodi i mirnom suživotu i otvoreno zanemarivanje ljudskog života”, rekao je glavni tajnik Carlito Galvez Jr. . Ured predsjedničkog savjetnika za mir, pomirenje i jedinstvo.

“Mi smo solidarni s katoličkom zajednicom grada Cotabato i cijele regije Bangsamoro tijekom ovog nepredviđenog izazova”, nastavio je. “Budite uvjereni da ovaj teroristički čin, koji nema drugi cilj osim sijanja straha, neprijateljstva i nepovjerenja, neće usporiti ili oslabiti našu odlučnost da postignemo trajni mir, međusobno razumijevanje i solidarnost u Bangsamoru.”

“Radimo svi zajedno kako bismo spriječili da se takve tragedije ponove i kako bismo pomogli u njegovanju mirnijeg, inkluzivnijeg i skladnijeg okruženja koje poštuje različite vjere unutar naših zajednica”, dodao je Galvez.

Prije samo šest mjeseci, a bombardiranje tijekom mise 3. prosinca 2023. na Državnom sveučilištu Mindanao u gradu Marawi ubio četiri vjernika, većinom studenata. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pronađite sve najnovije vijesti o rusiji | euronews

Katoličke vijesti

Najstarija cistercitska opatija na svijetu ima više od 100 redovnika

Katoličke vijesti

Trump hvali Bibliju kralja Jamesa ‘Bog blagoslovio SAD’ uoči Uskrsa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti