Filipinska katolička crkva intenzivira kampanju zaštite okoliša
Svijet

Filipinska katolička crkva intenzivira kampanju zaštite okoliša

Vodeći crkveni dužnosnici objavljuju da je Plenarna skupština Filipinske katoličke biskupske konferencije (CBCP) odobrila glavne rezolucije usmjerene na jačanje kampanja za ‘cjelovitu ekologiju’.

Autor: Mark Saludes, LiCAS News

Na brifingu za novinare održanom u ponedjeljak u Chali Conference Centeru u gradu Cagayan de Oro na jugu Filipina, predsjednik CBCP-a, biskup Pablo Virgilio David, rekao je da je Katolička crkva “stalno podizala uzbunu o pitanjima koja se odnose na zlostavljanje okoliša u našoj zemlji”.

Prelat je rekao da je CBCP odobrio da postane supotpisnik zajedničkog pisma s drugim biskupskim konferencijama. Ovo pismo, upućeno papi Franji i Dikasteriju za bogoštovlje, predlaže slavljenje svetkovine stvaranja u jedinstvu sa susjednim kršćanskim Crkvama.

Biskupska konferencija odlučila je održati svoju predanost oslobađanju od financijskih institucija koje se bave poslovima koji uništavaju okoliš, uključujući rudarstvo i industrije koje se smatraju protuživotnim do 2025. godine.

Biskup Gerardo Alminaza, potpredsjednik filipinskog Caritasa, rekao je da je Biskupska konferencija osmislila “scorecard” kako bi biskupima pomogla identificirati financijske institucije, “uglavnom banke, koje imaju ulaganja ili daju zajmove ovim industrijama koje štete našem okolišu. ”

“Već zadnje tri godine objavljujemo te bodovne tablice i one su dostupne [to the public],” On je rekao.

Biskup Alminaza je, međutim, rekao da je Katolička crkva još uvijek otvorena za “dijalog” s tim financijskim institucijama “kako bi od njih zatražila da osmisle politiku koja bi nam pomogla da vodimo razgovor”.

“Budući da smo i mi deponenti, a neki od nas dioničari u tim bankama, koristimo svoje pozicije da se uključimo u dijalog s njima”, dodao je.

Biskupi su 2022. godine rekli da će povući ulaganja iz banaka ako banke ne usvoje izričite politike da se odmaknu od fosilnih goriva do 2025. godine.

Plenarna skupština CBCP-a također je potvrdila svoju raniju obvezu odbijanja donacija pojedinaca i tvrtki uključenih u aktivnosti štetne za okoliš, kao što su one prethodno spomenute.

Biskup David potaknuo je javnost da prijavi Konferenciji “svakog biskupa ili biskupiju koji vjerojatno prihvaćaju donacije od određenih poduzeća ili industrija uključenih u aktivnosti koje su destruktivne za okoliš.”

U svom Ekološkom izvješću za 2021. Caritas Filipini imenovao je nekoliko crkvenih vođa koji su navodno prihvatili “prljave donacije” od zagovornika prljavih energetskih projekata i velikih korporacija.

Fr. Manuel T. Catral, novi ravnatelj pastoralnih programa nadbiskupije Tuguegarao, pohvalio je biskupe što su ponovno potvrdili svoju odluku da odbiju donacije od korporacija uključenih u projekte štetne za okoliš.

Svećenik je, međutim, pozvao biskupe da ponude “konkretnu pomoć” kako bi pomogli siromašnim zajednicama, koje su pogođene ovim destruktivnim projektima, da se nose.

“Kako ih možemo osnažiti i hodati rame uz rame s njima kako bismo zaštitili naš zajednički dom?” upita Catral.

Kako bi unaprijedili kampanju za održivu i obnovljivu energiju, biskupi su se složili podržati i podržati “izazov 10 milijuna solarnih krovova”.

Biskup Alminaza rekao je da ovaj projekt, u suradnji s organizacijama civilnog društva, ima za cilj promicanje korištenja solarne energije u filipinskim kućanstvima.

“Ovaj je pristup puno održiviji u usporedbi s korporativnim solarnim farmama, koje mogu utjecati na sigurnost hrane kada pretvore poljoprivredna zemljišta u masivne solarne farme”, rekao je prelat u odvojenom intervjuu.

128. Plenarna skupština CBCP-a, održana po prvi put u Mindanau, uzdigla je “Ekološki desk” u “Integralno ministarstvo ekologije” u svim crkvenim jurisdikcijama u zemlji.

U svom Pastoralnom pismu o ekologiji iz 2019., HBKP je potaknula biskupije da osnuju ekološki desk, koji se može uspostaviti pod Biskupijskim ministarstvom socijalnog djelovanja.

Prema Caritasu Filipina, od 85 biskupija diljem zemlje, 68 ima postojeće ekološke deskove od 2023., ali samo 29 funkcionira s jasnim ekološkim programom.

Tijekom brifinga za tisak, biskup David je rekao novinarima da je CBCP spreman izdati pastoralnu izjavu kojom se obvezuje na aktivnu borbu protiv onečišćenja plastikom i podržava napore ekološkog upravljanja otpadom kako vladinih tako i nevladinih agencija.

Ovaj je članak izvorno objavljen na https://www.licas.news/. Sva prava pridržana. Neovlašteno ponovno objavljivanje od strane trećih strana nije dopušteno.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ustavni sud Ekvadora dekriminalizira eutanaziju

Katoličke vijesti

Teksaški sudac blokira Paxtonov sudski poziv Annunciation House zbog nedoumica u zakonitom postupku

Katoličke vijesti

Napadi na sela u južnom Čadu stvaraju klimu tjeskobe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti