Fernández: Vatikanske nove smjernice ukazanja naglašavaju ‘oprez’ u procesu razlučivanja
Europa

Fernández: Vatikanske nove smjernice ukazanja naglašavaju ‘oprez’ u procesu razlučivanja

Vijesti iz Rima, 17. svibnja 2024. / 11:03

Kardinal Víctor Manuel Fernández održao je u petak konferenciju za novinare govoreći o novim smjernicama Vatikana o ukazanjima, a prelat je istaknuo da će nove norme pomoći u uvođenju veće razboritosti u proces razlučivanja.

“Crkva je izjavila da vjernici nikada nisu prisiljeni vjerovati u ovaj fenomen. Nikad nisu dužni. Nema obveze”, rekao je Fernández, voditelj Dikasterija za nauk vjere, tijekom konferencije u Tiskovnom uredu Svete Stolice u petak.

“Crkva, zapravo, vjernicima ostavlja slobodu posvetiti svoju pozornost ovom fenomenu ili ne”, dodao je. “Otkrivenje koje se već dogodilo je Božja riječ. Sadrži sve što nam je potrebno za naš kršćanski život.”

Dokument pod naslovom “Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena” i objavljen u petak ujutro, postavlja nove smjernice o marijanskim ukazanjima, ukidajući a bivši dokument izdana 1978. pod papom Pavlom VI.

Napominjući da ove nove norme uspostavljaju skup pragmatičnih smjernica za pomoć lokalnim redovnicima kao i dikasteriju, Fernández je rekao da se “neki fenomen koji bi mogao imati nadnaravno podrijetlo ponekad čini povezanim sa zbunjujućim ljudskim iskustvima.”

Govoreći posebno o ulozi biskupa u tom procesu, kardinal je primijetio da je bilo slučajeva u kojima su neki biskupi izdali dekrete o ukazanjima govoreći da te događaje “treba smatrati istinitima” i da “vjernici moraju vjerovati, vjerovati u ovom.”

“Biskupovi dekreti često koriste ove riječi”, rekao je Fernández.

Naglasio je da će te nove norme pomoći biskupima da “imaju razborit karakter kako bi vjernici to mogli prihvatiti na razborit način”.

“Pastoralno djelovanje biskupa i situacije mogu biti vrlo različite i stoga smo odlučili imati šest mogućih zaključaka”, dodao je. “Ako pogledamo povijest, različite slučajeve, prepoznajemo različite vrste situacija koje se u osnovi mogu locirati unutar ovih šest mogućnosti.”

Nove norme ocrtavaju tri faze procesa razlučivanja. Na kraju procesa ocjenjivanja, mjesni biskup i izaslanik kojeg on imenuje da nadzire rad komisije trebaju pripremiti “osobni votum” u kojem biskup predlaže dikasteriju konačnu prosudbu. Ta će odluka obično slijediti jednu od šest formula, od kojih je jedna “nihil obstat”, izjava koja znači da nema doktrinarnih prigovora.

„Bez izražavanja ikakve sigurnosti o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena, priznaju se mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga ‘usred’ određenog duhovnog iskustva, a niti jedan aspekt koji je posebno kritičan ili riskantan nije otkriven, na najmanje dosad”, stoji u dokumentu.

Oslanjajući se na biblijske primjere, Fernández je primijetio da je „od samih početaka Crkve sam Duh Sveti s karizmama promicao potrebno razlučivanje tih očitovanja. Nakon 2000 godina Crkva još uvijek brine o vjernicima, pomažući im da budu krotki prema Duhu Svetom.”

“Ove nove norme u kontinuitetu su s ovom zadaćom”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nuncij u Keniji: Crkva u Europi gubi ‘unutarnji kompas’

Katoličke vijesti

Ukrajinski grčki nadbiskup osuđuje ‘stravičan’ napad na dječju bolnicu

Katoličke vijesti

Papa Franjo hvali povijesni sabor u Kini kao ‘autentično sinodalno putovanje’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti