Fernández: ‘Prilično je za svakog biskupa’ razlučiti primjenu Fiducia Supplicans
Europa

Fernández: ‘Prilično je za svakog biskupa’ razlučiti primjenu Fiducia Supplicans

Djelatnici ACI Prensa, 27. prosinca 2023. / 17:00 sati

Prefekt Dikasterija za nauk vjere (DDF), kardinal Víctor Manuel Fernández, komentirajući nevoljkost koju su iskazali pojedini biskupi i biskupske konferencije u vezi s deklaracijom Fiducia Suplicansizjavio je da je “prikladno da svaki mjesni biskup napravi tu razliku.”

Deklaracija DDF-a razlikuje liturgijske blagoslove od onih neformalne prirode te potiče na blagoslove osoba u „izvanrednim situacijama“ i „istospolnih parova“ smatrajući da ih, uz određene mjere opreza, ne treba brkati s odobravanje ponašanja ili okolnosti protivnih doktrini.

U intervjuu objavljenom u španjolskim novinama ABC, Fernández je odgovorio na kritike i različita mišljenja drugih kardinala, biskupa i biskupskih konferencija, uvjeravajući da “ako se tekst čita ravnomjerno, može se vidjeti da podržava s velikom jasnoćom i jednostavnošću vječno katoličko učenje o braku i spolnosti.”

Kardinal je naglasio da kritičari o Fiducia Suplicans “ne mogu se ne složiti s tom doktrinom”, napominjući da po njegovom razumijevanju, primjedbe na dokument imaju veze s “neprimjerenošću davanja blagoslova u njihovim regionalnim kontekstima koji bi se lako mogli zamijeniti s legitimacijom neregularne zajednice.”

Osobito u Africi, gdje “postoji zakon koji kažnjava zatvorom samu činjenicu da se deklarirate kao gay, zamislite [what a] blagoslov [would do]“, rekao je doktrinarni voditelj DDF-a, dodavši kako je “prikladno da svaki mjesni biskup napravi tu razliku u svojoj biskupiji ili u svakom slučaju da da daljnje smjernice”.

Podijeljena mišljenja

Nakon objave 18. prosinca Fiducia Suplicansbilo je izjava raznih biskupa ili biskupskih konferencija diljem svijeta koje su izrazile različita mišljenja.

Biskupi iz nekih zemalja poput Njemačke, Austrije i Francuske izrazili su zadovoljstvo ovom deklaracijom, a neki od njih su čak otišli toliko daleko da su rekli da svećenici ne mogu odbiti udijeliti ove neobredne blagoslove osobama u neregularnoj situaciji.

U drugim zemljama, poput Sjedinjenih Država, Ukrajine, Gane, Kenije i Meksika, biskupi su pokazali svoju potporu upozoravajući na poteškoće u osiguravanju da ove pastoralne geste ne dovedu do zbunjivanja ljudi oko promjene doktrine o braku i spolnosti. u Katoličkoj crkvi.

U tom smislu, biskup Orihuela-Alicante u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, zabilježeno da iako deklaracija nije “heretička”, njezina primjena može biti “kaotična”.

Biskupi najmanje tri zemlje zabranili su primjenu Fiducia Suplicans: Kazahstan, Malavi i Zambija.

‘Neritualizirani blagoslovi’, a ne ‘brak’

Fernández je za ABC rekao da je neformalni ili “pastoralni” blagoslov dopušten od strane Fiducia Suplicans ne znači, u slučaju homoseksualnih osoba, “prihvaćanje braka, niti je potvrda života koji vode, niti je odrješenje. To je jednostavna gesta pastoralne blizine koja nema iste zahtjeve kao sakrament.”

“Morat ćemo se naviknuti shvatiti da ako svećenik daje ovu vrstu jednostavnog blagoslova, on nije heretik, on ne ratificira ništa, niti negira katoličku doktrinu o braku”, dodao je kardinal.

Na pitanje je li ova deklaracija prvi korak prema prihvaćanju homoseksualnog ponašanja ili izjednačavanju braka sa zajednicama između osoba istog spola, Fernández je bio otvoren.

“Ta percepcija je potpuno netočna”, rekao je kardinal, “a tko god to kaže ili nije pročitao tekst ili je ‘loše volje’, dopustite mi izraz. U izjavi jasno i beskrajno stoji da su to neritualizirani blagoslovi, tako da se ne tumače kao brak.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički zastupnik u Nebraski napušta Demokratsku stranku zbog njezinih pro-pobačaja

Katoličke vijesti

Obilne kiše u Brazilu ostavile su stotine mrtvih ili ozlijeđenih, pola milijuna beskućnika, crkve poplavljene

Katoličke vijesti

Papa Franjo otvara vatikansku pravosudnu godinu, pomoćnik mu je pročitao govor zbog ‘bronhitisa’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti