Europski parlament osudio napade na kršćane u Nigeriji
Biskupska konferencija

Europski parlament osudio napade na kršćane u Nigeriji

Vijeće biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) pozdravilo je rezoluciju Europskoga parlamenta usvojenu u četvrtak, 8. veljače 2024. kojom se osuđuju nedavni napadi na kršćane u Nigeriji.

Rezolucijom pod naslovom „Nedavni napadi počinjeni na Badnjak u saveznoj državi Plateau u Nigeriji“ Europski parlament osudio je masakr počinjen 23. i 25. prosinca 2023., kada su naoružani napadači izveli veliki napad na više od 160 sela, usmrtivši najmanje 200 kršćana.

U usvojenom tekstu zastupnici Europskoga parlamenta priznaju da su „klimatske promjene, konkurencija za oskudne resurse i nestanak učinkovitih programa posredovanja“ pridonijeli pogoršanju sukoba. Uz te razloge postoji i vjerska dimenzija sukoba – kako je istaknuo kardinal John Olorunfemi Onaiyekan – koja je u rezoluciji Europskoga parlamenta umanjena.

U rezoluciji se poziva nigerijske vlasti da poduzmu mjere protiv militantnih islamističkih skupina koje iskorištavaju sukob između poljoprivrednika i nomadskih stočara te ih potiče da se posvete rješavanju njegovih temeljnih uzroka te se upozorava da se taj sukob može instrumentalizirati radi širenja vjerske mržnje. Pozvali su europski zastupnici nigerijske vlasti da provedu temeljitu i neovisnu istragu napada izvedenih tijekom Božića te osiguraju da se odgovorne osobe privedu pravdi.

Komentirajući glasovanje u Europskom parlamentu glavni tajnik COMECE-a Manuel Barrios Prieto naveo je da „ekološki i ekonomski pritisci ne mogu dovoljno objasniti žestinu napada i njihove koordinirane i sustavne obrasce koje su počinili islamistički teroristi Fulani“. Napadi na Badnjak 2023. koji se spominju u Rezoluciji EP-a nisu izolirani slučajevi, jer su primjerice u napadu u siječnju 2024. Fulani ubili više od 30 osoba te uništili nekoliko kuća i vjerskih središta. COMECE hitno poziva Europsku uniju da poduzme snažne mjere u skladu sa svojim zakonodavstvom i upotrijebi diplomatske kanale kako bi osigurala zaštitu svih građana Nigerije.

Pregovore oko rezolucije u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) te njezino usvajanje inicirala je hrvatska parlamentarka Želana Zovko. Govoreći o slučaju progona kršćana u Nigeriji istaknula je da je sloboda vjeroispovijesti imperativ zaštite ljudskih prava i izgradnje pravednijega i tolerantnijega društva. „Religijski ekstremizam je sržni pokretački faktor koji leži u osnovi sustavnog i izrazito agresivnoga djelovanja ideoloških ekstremista na sjeveroistoku Nigerije. Njihov brutalni terorizam prijeti ne samo kršćanima, već i svima koji se suprotstavljaju njihovom opresivnom ideološkom režimu“, istaknula je Zovko. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Gubitak djeteta je nesnosna bol, ali molitva srcu daje mir

Katoličke vijesti

Caritas BiH organizira info sesije o projektu DISC

Katoličke vijesti

Nadbiskup Paglia o glasanju Europskog parlamenta o pobačaju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti