Europski biskupi pozivaju na uključivanje kršćanskih načela u Europi
Europa

Europski biskupi pozivaju na uključivanje kršćanskih načela u Europi

Vijesti iz Rima, 22. ožujka 2024. / 10:45

Europski biskupi ovog su tjedna pozvali institucije Europske unije da prihvate veći dijalog između države i crkve i parlamentarne kandidate da uključe kršćanska načela u svoje političke programe uoči izbora u Uniji u lipnju.

Naglašavajući važnost participativne demokracije i uključenosti građana u proces donošenja odluka o europskim poslovima, izjava je osudila ono što je vidjela kao političku i institucionalnu marginalizaciju kršćanskih glasova.

“Izrazito smo primijetili da se veliki dio građana, koji europsku budućnost sa sigurnošću gleda kroz prizmu kršćanskih vrijednosti, sada osjeća marginalizirano, jer nema priliku autonoman i jasan način izraziti svoje stavove i mišljenja”, rekli su biskupi u svom Izjava od 20. ožujka.

“Također primjećujemo isključenje bilo kakvog prikladnog pozivanja na kršćanske vrijednosti u relevantnim tekstovima EU-a”, rekli su biskupi.

Zajedničku izjavu od 20. ožujka potpisali su Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), Konferencija europskih crkava, Međuparlamentarna skupština za pravoslavlje i Zajedno za Europu uoči izbora za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja.

Izbori, koji se održavaju svakih pet godina, bit će prilika za građane iz 27 zemalja članica EU-a da izaberu ukupno 720 članova Europskog parlamenta (MEPS), što predstavlja oko 448,4 milijuna ljudi.

Izjava biskupa istaknula je bezbroj izazova s ​​kojima se blok suočava, u rasponu od energetske krize, sporog gospodarskog rasta i zajedničkih sigurnosnih rizika, kao i migrantske krize i tekućeg rata Rusije s Ukrajinom.

Ovi izazovi, nastavlja se u priopćenju, “popraćeni su širom krizom vrijednosti u europskom prostoru, koja dovodi u pitanje demokratska načela i institucije.”

Potpisnici su pozvali saborske kandidate da u svojim političkim manifestima i predizbornim kampanjama promiču kršćanske vrijednosti. Također su naglasili važnost institucija Europske unije da „prepoznaju kršćanske vrijednosti kao glavni temelj europskog projekta” u skladu s odredbama iz članka 17. stavka 3. Ugovor o funkcioniranju Europske unije.

Biskupi su također izrazili zabrinutost zbog političke “polarizacije” i “instrumentalizacije” vjerskih vrijednosti za promicanje političkih ciljeva i “etno-rasnih narativa”, što je očito omalovažavanje desničarskih vođa diljem Europe.

“Nesigurnost i strah dominiraju velikim dijelom stavova građana o budućnosti Europe i svijeta”, nastavlja se u priopćenju. Taj strah “motivira neke od njih da potraže rješenja i duhovnu potporu u objektiviziranoj i instrumentaliziranoj verziji tradicije, ponekad prerušenoj u pozivanje na ‘tradicionalne vrijednosti’.”

“U takvim slučajevima koncepti ‘domovine’ i ‘vjere’ stavljaju se u oružje, a sumnjive povijesne osobe pretvaraju se u heroje.”

Biskupi su u svom pismu od 20. ožujka tvrdili da kršćanske vrijednosti, koje “dijeli veliki dio europskih građana,” mogu poslužiti kao zaštitni zid protiv unutarnjih i vanjskih izazova Europske unije.

“Upravo u ovom predizbornom razdoblju, mi kao kršćani, izražavamo svoju spremnost da osiguramo sadržajan i produbljen politički dijalog koji bi ujedno bio i prilika za iskazivanje naše čvrste privrženosti europskim vrijednostima i pravnoj stečevini EU”, stoji u priopćenju.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Europski parlament tijesnom podrškom podržava migracijsku reformu EU-a

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Izgradnja mira zahtijeva ‘riskiranje’

Katoličke vijesti

‘NaPro tehnologija’ nudi pro-life alternativu IVF-u za liječenje neplodnosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti