Estonija protjerala poglavara Estonske pravoslavne Crkve vjerne Moskvi
Biskupska konferencija

Estonija protjerala poglavara Estonske pravoslavne Crkve vjerne Moskvi

Estonija je protjerala mitropolita Eugenija (Rešetnikova), poglavara Estonske pravoslavne Crkve koja djeluje u okrilju Moskovskog patrijarhata, objavila je u utorak, 6. veljače 2024. KNA.

Mitropolit Eugeni ruski je državljanin, a njegovi postupci ugrožavaju nacionalnu sigurnost, navodi se u obrazloženju. Mitropolit je izjavio da su mu nadležne vlasti definitivno odbile produljiti dozvolu boravka. Rekao je kako će odmah napustiti zemlju, ali će i dalje ostati poglavar Estonske pravoslavne crkve.

Eugeni, 66-godišnji mitropolit Tallinna i cijele Estonije, najavio je uoči odlaska da će se i nadalje “brinuti za svoju Crkvu, čak i na daljinu”. U Estoniji su ostala dva episkopa kojima je dao punomoć za vođenje Crkve.

Mitropolit Eugeni bezuspješno se žalio na odluku estonske policije i granične službe koje su mu odbile produljiti dozvolu boravka isteklu 6. veljače.

Visoki estonski dužnosnik obrazložio je odbijanje produljenja dozvole boravka time da je Eugeni u javnim nastupima opravdavao rusku agresiju na Ukrajinu, a s time nije prestao ni nakon vladinih upozorenja. Njegovi postupci predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Estonije, članice NATO-saveza, priopćile su policija i granična služba.
Mitropolit je nedavno na estonskoj televiziji optužio vlasti da su protiv njega donijele “političku odluku”. Dodao je kako vjeruje riječima ministra unutarnjih poslova Laurija Läänemetsa da se država neće miješati u unutarnje stvari Crkve.

U Estoniji djeluju dvije pravoslavne Crkve, jedna je pod okriljem Moskve, a druga Carigrada. Tijekom popisa pučanstva 2021. godine, 16 posto stanovnika Estonije izjasnilo se kao pravoslavci. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi u Njemačkoj zajedničkom se izjavom distancirali od desnog ekstremizma

Katoličke vijesti

Stadlerovo u travnju i početak velike devetnice u čast Djeteta Isusa

Katoličke vijesti

Predavanje kardinala Semerara o kardinalu Beranu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti