Sinodalni hod Dopisništvo Vatikan


Anđela Jeličić Krajcar

19.10.2023.

Svojom prisutnošću i posebnim porukama, ekumensko molitveno bdijenje na Trgu sv. Petra podržali su mnogi vođe i predstavnici kršćanskih zajednica i Crkava. Na večernjoj molitvi sudjelovalo je 19 predstavnika kršćanskih tradicija.

Uoči početka Sinode o sinodalnosti, 30. rujna 2023. održana je ekumenska molitva na Trgu sv. Petra. Sam događaj ostvarenje je želje koju je brat Alojz, prior Zajednice iz Taizéa, izrazio još 2021. godine, prigodom početka samog Sinodalnog hoda. Obraćajući se sudionicima Sinode u Rimu, među ostalim je rekao: »Čini mi se poželjnim da na sinodalnom putu budu i trenuci disanja, poput stanki, kojima će se proslaviti jedinstvo, već ostvareno u Kristu, i učiniti ga vidljivim. (…) Bi li bilo moguće da jednog dana, tijekom sinodalnog procesa, ne samo izaslanici nego i Božji narod, ne samo katolici, već i vjernici raznih Crkava, budu pozvani na veliko ekumensko okupljanje? Doista, zahvaljujući krštenju i Svetom pismu, mi smo sestre i braća u Kristu, ujedinjeni u zajedništvu koje je još uvijek nesavršeno, ali stvarno, čak i kada teološka pitanja ostaju neriješena. (…) Otkrit ćemo da, sjedinjujući se u Kristu, postajemo mirotvorci.«

Želja brata Alojza ostvarena je projektom Together 2023 (Zajedno 2023), kojim su u Rim uoči početka Sinode pozvani vjernici svih kršćanskih denominacija kako bi u duhu i stilu zajednice iz Taizéa, ekumenskom molitvom i nizom radionica proslavili jedinstvo kršćana te izrazili podršku Sinodalnom hodu katoličke Crkve. Nekoliko tisuća mladih iz četrdesetak zemalja svijeta, najvećim dijelom iz Evrope, pristiglo je u Rim u petak 29. rujna. U prihvat hodočasnika uključilo se osamdesetak rimskih župa, a radionice su ponudile niz zanimljivih tema. Od prihvata migranata i zaštite najranjivih, od zaštite okoliša do zajedničke izgradnje bratstva s islamom i budizmom i drugim religijama te zaštite žrtava trgovine ljudskim robljem. U sjedištu Europske komisije u Rimu tematizirao se i doprinos sinodalnosti Europe, a na sveučilištu Gregoriana mogao se pratiti i skup o Henriu de Lubacu, kao razmatranje o Crkvi u suvremenom svijetu. U organizaciju ekumenskog projekta Together 2023., uključeni su Dikasterij za jedinstvo kršćana, Dikasterij za laike, obitelj i život, Tajništvo Sinode i zajednica iz Taizéa. Osim u Rimu, na više od 200 lokacija diljem svijeta održani su paralelni susreti, s istom molitvenom nakanom.

Papa Franjo govorio je o šutnji. Taj će motiv vjerojatno poslužiti kao orijentacija za rasprave unutar Sinode u kojima sudjeluju katolkinje i katolici različitih profila i promišljanja.

„Istini ne treba glasan povik da dopre do ljudskih srca“, objasnio je Papa u svom govoru u subotu navečer. „Bogu ne treba galama, govori i buka. Na taj način šutnja u crkvenoj zajednici omogućuje bratsku i sestrinsku komunikaciju te osluškivanje volje Božje. Molimo stoga da Sinoda bude dobar trenutak bratstva, sestrinstva, mjesto gdje Duh Sveti čisti Crkvu od brbljanja, ideologije i polarizacije“, kazao je.

Svojom prisutnošću i posebnim porukama ekumensko molitveno bdijenje na Trgu sv. Petra podržali su mnogi vođe i predstavnici kršćanskih zajednica i Crkava.

Carigradski patrijarh Bartolomej izrazio je nadu da će se bratske veze među crkvama produbiti, te naglasio važnost svjedočanstva koje svi kršćani daju kad zajedno odgovore na izazove suvremenog svijeta, u miru jedni s drugima, s braćom i sestrama, te u miru s cijelim stvorenim svijetom. A Justin Welby, primas anglikanske Crkve, izrazio je svoju radost zbog ovog događaja, ističući kako danas više nego ikad prije kršćani moraju osvijetliti put drugima kao vidljivi znak pomirenja i jedinstva.

Njihov glas i prisustvo u predvečerje Sinode o sinodalnosti u Rimu znak je bratske ljubavi prema Katoličkoj Crkvi, znak poštovanja prema Sinodalnom procesu koji je uključio cijeli Božji narod, ali i svjedočanstvo prepoznavanja važnosti ovog povijesnog trenutka. Ekumensko molitveno bdijenje pokazuje da cijeli kršćanski svijet prati hod Katoličke Crkve, te svojom molitvom podržava ovaj proces, vođen, u konačnici, Duhom Svetim, prema trenutku kad će svi, u Kristu, postati jedno.

Iz rubrike:
Sinodalni hod

Ekumenizam kao uvod Sinodi o sinodalnosti » naslovna

Fiducia supplicans – o bogatstvu blagoslova kao izričaja Božjeg milosrđa


13.02.2024.

Dokument govori o blagoslovu osoba, ne zajednica, blagoslovu koji uključuje molitvu za mir, zdravlje, dijalog, solidarnost, istaknuo je predavač. 

Nadbiskup Uzinić ipak je otišao i korak dalje: „Iako sve heteroseksualne i homoseksualne veze ne možemo izjednačiti s kršćanskim pojmom braka, u tim zajednicama ima mnogo dobra poput uzajamna pomaganja, vjernosti, djece. Dakle i u situaciji tih parova postoji mnogo stvari koje su blagoslov. Zbog toga ima opravdanih razloga i za blagoslov para, a ne samo osoba.“

Iz rubrike:
Dopisništvo Vatikan

Ekumenizam kao uvod Sinodi o sinodalnosti » naslovna

Blagoslov ili surovost


Anđela Jeličić Krajcar

13.02.2024.

Recepcija dokumenta Fiducia supplicans u Africi bit će – najblaže rečeno – drugačija. Još je 11. siječnja objavljena reakcija afričkih biskupa, koju je sažeo i Svetom Ocu, kao i predstojniku Dikasterija za nauk vjere, predočio kardinal Ambongo, iz Konga. Na konačnoj izjavi zajedno su radili kardinal Ambongo i kardinal Fernandez.