Edukacija o zaštiti maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Edukacija o zaštiti maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi |

ĐAKOVO (TU) – U ponedjeljak, 22. travnja 2024. u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu održana je edukacija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba koju je pripremio i predvodio vlč. dr. Josip Bošnjaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i znanstveni suradnik Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba.

Na početku predavanja dr. Bošnjaković se osvrnuo na važnost dobroga vođenja (leadership)  zajednice gdje svećenik treba biti dobar vođa, ali ujedno treba i služiti svojim vjernicima na što kvalitetniji i normalniji način – jer upravo je to svećenikovo poslanje. Tijekom govora o tome kako netko uopće može postati zlostavljač navedeni su određeni razlozi: loše djetinjstvo gdje su i sami zlostavljači bili žrtve seksualnog, fizičkog ili duhovnoga nasilja, patološka narav zlostavljača, pojedine živote situacije koje posluže kao okidač problematičnog ponašanja.

Dr. Bošnjaković je naglasio da postoje osobe koje uviđaju svoju patološku narav dok postoje i one koje uopće ne uviđaju problematičnost svoje naravi i upravo je kod takvih osoba, na onoj psihološkoj razini, stanje alarmantno. Kao jedan od stavova Crkve o samome zlostavljanju predavač je naveo naslov koji donosi Zakonik kanonskog prava, gdje se spominje da zlostavljanje podrazumijeva povredu i ugrožavanje ljudskog života, dostojanstva i slobode.

Osim seksualnog i fizičkog zlostavljanja postoji i duhovno zlostavljanje koje značajno utječe na dušu onoga kojeg se zlostavlja te najčešće podrazumijeva i zlouporabu vlasti, uputio je predavač. Na kraju predavanja iznesene su i određene specifičnosti Katoličke Crkve s obzirom na prevenciju zlostavljanja, kao i mitovi s obzirom na raširenost problema zlostavljanja  u Katoličkoj Crkvi. Mario Vučko/Tiskovni ured      

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

“Noć muzeja” u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera |

Katoličke vijesti

Započeo ciklus korizmenih biblijskih obnova u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji |

Katoličke vijesti

Dvije stotine djece sudjelovalo u pobožnosti križnoga puta |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti