Duhovsko bdijenje i svetkovina Duhova u Orašju
Biskupska konferencija

Duhovsko bdijenje i svetkovina Duhova u Orašju

Središnje misno slavlje na svetkovinu Duhova, 19. svibnja 2024. u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju predvodio je župnik fra Bono Kovačević.

U prigodnoj propovijedi je, između ostaloga, istaknuo: „Slavlje Duhova ponovno prikazuje izlijevanje Duha Svetoga u živote vjernika. Taj izljev oživljava i obnavlja sve dobro u nama. Stalno u nama iznova budi vatru ljubavi koja razgoni tamu mržnje.“

Kao uvod u misno slavlje vjeroučenici župe prinijeli su sedam svijeća koje simboliziraju sedam darova Duha Svetoga uz popratni tekst iz molitve bl. Alojzija Stepinca za sedam darova Duha Svetoga: „Svi zajedno gajimo pobožnost Duhu Svetomu. Razvrat je kao prije općeg potopa. Neprijatelji pripravljaju novi Veliki petak. Bog mora biti ubijen. Ne napadaju samo neke članke vjere ili pojedine zasade, već se sve napada. Izvanredna vremena traže izvanredna sredstva, a to je Duh Sveti sa sedam svojih darova.” (16. prosinca 1958. g.)

Svetkovini je prethodila devetodnevna pobožnost uz večernje svete mise.

Uoči svetkovine Duhova u župi je u subotu, 18. svibnja održano Duhovsko bdijenje koje je započelo je okupljanjem ispred kipa sv. Franje i Isusa u crkvenom dvorištu gdje su sudionici izmolili krunicu na čast Duhu Svetom. Zatim su u molitvi i procesiji sa svijećama ušli u župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca gdje su predstavnici molitvene zajednice i prisutni vjernici sudjelovali u pobožnosti „Puta svjetla“ – Via lucis! Tom prigodom razmatrali su otajstva Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, i to na način koji je u crkvenoj pobožnosti najsličniji križnome putu.

Nakon litanija Duhu Svetom, uslijedila je sveta misa koju je predvodio župnik fra Bono. Poslije svete mise upriličeno je euharistijsko klanjanje s meditacijama o dvanaest plodova Duha Svetoga. U molitvu Duhu Svetom uključili su župu, biskupe, svećenike, svetoga Oca papu Franju, cijelu Crkvu, sve narode i vjeroispovijesti, sve stvoreno…

Program Duhovskog bdijenja animirali su članovi molitvene zajednice i liturgijske sekcije te vjernici koji su se rado odazvali da sudjeluju u molitvi. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Czerny uputio poruku u povodu proslave Nedjelje mora 2024.

Katoličke vijesti

Patron u Kraljevoj Sutjesci | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Papa mladima u Aziji: ‘Ne’ diskriminaciji, ‘da’ blizini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti