Dubrovački biskup predvodio proslavu sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Dubrovački biskup predvodio proslavu sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije – Dubrovačka biskupija

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljena je svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije u utorak 4. lipnja,  a misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović. Koncelebrirala su četvorica biskupa: krčki biskup Ivica Petanjak, riječki nadbiskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Ivan Štironja te Sandro Overend Rigillo OFM, apostolski vikar Bengazija i Cirene iz Libije, zatim preč. Richard Pavlić, dijecezanski upravitelj gospićko-senjski i 45 svećenika i redovnika s područja Krčke biskupije. Prisustvovao je i krčki biskup u miru Valter Župan.

Na početku misnog slavlja domaći biskup Petanjak pozdravio je okupljene biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike civilnih vlasti te narod koji je došao još jednom proslaviti svog zaštitnika i izreći mu svoje molitve i zahvale. Posebno se zahvalio biskupu Glasnoviću na spremnosti da predvodi ovo slavlje.

Dubrovački biskup izrekao je prigodnu homiliju u kojoj je kazao kako živimo u vremenu velikih prirodnih nepogoda, ratova, nesloge i kako sve to utječe da se osjećamo obeshrabreni. Trudimo se svoj život osmisliti, ostvariti, ozdraviti dušu i spasiti život, primiti i darivati ljubav, nastavilo je biskup te napomenuo: „Čovjek koji želi sebe sama do dna shvatiti, mora se sa svojim nemirom i nesigurnošću, čak i sa svojom slabošću i grešnošću, sa svojim životom i smrću, približiti Kristu. Ući u Krista čitavim svojim bićem. Prihvatiti svu stvarnost utjelovljenja i otkupljenja kako bi iznova pronašao samoga sebe. Upravo je to učinio sv. Kvirin.“

Biskup Glasnović je zatim vjernicima približio život sv. Kvirina, njegovo mučeništvo i štovanje koje se vrlo brzo proširilo, te govorio o mučeništvu kao znaku ljubavi prema Bogu.  Ohrabrio je okupljene riječima: „Imajmo vjere, braćo i sestre! Borba u kojoj se nalazimo jest iskušenje samoga živoga Boga. Borimo se u ovom životu da bismo bili okrunjeni u budućem. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista. Samo onaj tko pronađe put k Isusu, pred njim se otvori i ustraje do kraja, taj će se spasiti. Pozvani smo vjerovati u Božju svemoć skrivenu u križu, odreći se svojih želja pa ćemo tako biti vedriji, mirniji, velikodušniji, spremniji oprostiti drugima, znat ćemo što trebamo reći…“

Pjevanje na euharistiji animirao je katedralni zbor. Čitanja su pročitali Marijana Katunar i Renato Gunjević, Evanđelje vlč. Milivoj Guszak, molitvu vjernika Ljiljana Vasilić, a psalam je otpjevao Nikica Jurina.

Središnjoj proslavi svetkovine prethodila je trodnevna priprava u organizaciji Župe Krk. Svetu misu su kroz ta tri dana predvodili: mladomisnik vlč. Zoran Maričević, vlč. Zlatko Sudac i fra Ivan Dominik Iličić, a nakon misnih slavlja uslijedio je animirani sat klanjanja.

Irena Žužić/Krčka biskupija

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje “Salona catechetica” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Maturanti Dubrovnika slavili misu zahvalnicu na završetku srednjoškolskog obrazovanja – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 29. 6. Proslava Sv. Petra na Boninovu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti