Države, liječnici tuže Bidenovu administraciju zbog transrodnog medicinskog mandata
Europa

Države, liječnici tuže Bidenovu administraciju zbog transrodnog medicinskog mandata

Washington, DC Newsroom, 10. srpnja 2024. / 17:55

Sedam saveznih država i grupa pedijatara tuže administraciju predsjednika Joea Bidena zbog pravila koje bi prisililo liječnike na provođenje postupaka promjene spola i zahtijevalo od zdravstvenih osiguravatelja da ih pokrivaju.

“Joe Biden ponovno prekoračuje svoje zakonske ovlasti kako bi američkom narodu nametnuo svoju radikalnu transrodnu ideologiju”, rekao je glavni državni odvjetnik Missourija Andrew Bailey, koji je predvodio koaliciju sedam država. rekao je u izjavi u srijedu.

U tužbi se tvrdi da HHS nije imao ovlasti stvoriti pravilo i da to nije legitimno tumačenje zabrane spolne diskriminacije Zakona o pristupačnoj skrbi. Također se tvrdi da pravilo krši prava pružatelja zdravstvenih usluga iz Prvog amandmana i Petog amandmana.

Bidenova administracija “prijeti da će federalno financiranje držati taocem od svakog pružatelja zdravstvenih usluga koji odbije provesti ili potvrditi štetne i nepovratne transrodne postupke”, rekao je Bailey.

“Podnosim tužbu jer neću dopustiti federalnim birokratima koji su izvan kontakta da prisile pružatelje zdravstvenih usluga u Missouriju na izvođenje eksperimentalnih i opasnih postupaka promjene spola na novčić poreznih obveznika.”

Ostale države koje se pridružuju tužbi su Arkansas, Idaho, Iowa, Sjeverna Dakota, Južna Dakota i Utah.

Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga (HHS) izdalo je pravilo u travnju ove godine. Pravilo reinterpretira zabranu “spolne” diskriminacije iz Zakona o pristupačnoj skrbi (ACA) kako bi uključila zabranu diskriminacije “rodnog identiteta”, čak i ako se samopotvrđeni “rodni identitet” osobe razlikuje od njenog spola. Zabrana diskriminacije vrijedi bez obzira jesu li pacijenti punoljetni ili maloljetni.

Odbijanje pružanja ili pokrivanja medicinskih intervencija za transrodne osobe, kao što su operacije promjene spola i lijekovi, smatra se diskriminirajućim i nezakonitim prema pravilu. Ako pružatelj zdravstvenih usluga ili osiguravatelj prekrše ovo pravilo, mogli bi biti lišeni savezne financijske pomoći i bili bi isključeni iz sudjelovanja u Medicare i Medicaid.

Sam ACA ne spominje posebno “rodni identitet” ili postupke promjene spola za odrasle ili maloljetnike.

U tužbi se od saveznog suda traži da spriječi HHS u provođenju zakona protiv sedam država u tužbi i liječnika povezanih s Američkim koledžem pedijatara, koje je također zastupano u tužbi.

Prošlog je tjedna savezni sudac privremeno blokirao HHS u provođenju zakona protiv 15 drugih država koje su zasebno podnijele tužbu.

Dr. Jill Simons, izvršna direktorica Američkog koledža pedijatara, izjavila je u izjavi da se organizacija pridružila tužbi jer “liječnici nikada ne bi smjeli biti prisiljeni prekršiti svoju zdravu medicinsku prosudbu i izvoditi intervencije koje mijenjaju živote i steriliziraju svoje pacijente. ”

“Naši liječnici polažu zakletvu da neće činiti štetu, ali pravilo Bidenove administracije prisiljava ih da prekrše ovu zakletvu i izvode postupke koji su štetni i opasni za naše pacijente — ranjivu djecu”, dodala je. “Ono na što poziva Bidenova administracija je pogrešno i nezakonito.”

Viša savjetnica Saveza za obranu slobode (ADF) Julie Marie Blake optužila je Bidenovu administraciju da ovim pravilom pokušava “preoteti medicinu”. ADF predstavlja American College of Pediatricians u tužbi.

“Pravilo HHS-a naštetit će onima koji pate od rodne disforije, osobito djeci, i kaznit će liječnike koji se žele brinuti za njih”, rekao je Blake u izjavi.

“Medicinski stručnjaci diljem svijeta i pojedinci koji su bili podvrgnuti ovim eksperimentalnim postupcima mijenjanja tijela upozoravaju na njihove rizike”, rekla je. “Ipak, Bidenova administracija radi na tome da prisili liječnike da izvode ove štetne, često sterilizirajuće postupke kako bi se ljudi prikazali kao suprotni spol.”

“Tražimo od suda da zaustavi veliko pretjerivanje administracije u zdravstvu.”

HHS nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo laicizira bivšeg belgijskog biskupa i zlostavljača Rogera Vangheluwea

Katoličke vijesti

Biskupi: Katolička crkva u Španjolskoj nepravedno izdvojena u planu za rješavanje problema seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti

Izabrani biskup u Srednjoafričkoj Republici obećava njegovanje mira kroz dijalog s pobunjeničkim skupinama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti