Drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih u Banjoj Luci
Biskupska konferencija

Drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih u Banjoj Luci

S obzirom na cilj YourJob programa, koji je doprinijeti integraciji mladih na tržište rada u Jugoistočnoj Europi i poboljšati zapošljivost mladih, posebno onih u osjetljivom položaju, otpočet je proces uspostavljanja dijaloga o politikama kako bi se uskladile potrebe i resursi između organizacija civilnog društva, kompanija i institucija te promovirale najbolje prakse i informacije o zakonodavnom okviru za zapošljavanje mladih u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Važan segment predstavlja rad na zagovaranju poboljšanja položaja mladih u procesima koji se odnose na zapošljavanje. U tu svrhu su formirane dvije radne skupine u Mostaru i Banjoj Luci, piše mrežna stranica Caritasa BiH.

Rad s radnim skupinama, sačinjenim od predstavnika javnog, poslovnog i nevladinog sektora od kraja prošle godine, rezultirao je brojnim zaključcima i preporukama koji se odnose na prioritete i preporučene aktivnosti. Nakon dva savjetodavna sastanka u Mostaru i dva u Banjoj Luci, identificirano je da se fokus zagovaranja stavi na brže donošenje zakona o socijalnom poduzetništvu u Federaciji BiH, sustave za prepoznavanje neformalnog rada, stažiranja i volontiranja mladih kako bi im se omogućio pristup socijalnoj zaštiti i unaprijedi financijska potpora mladima za pokretanje biznisa, kroz omogućavanje dodatnih sredstava i bolju promidžbu takvih projekata s akcentom na reguliranje freelance rada u Republici Srpskoj.

Na drugom susretu radne skupine za područje Republike Srpske programa YourJob, održanom u Banjoj Luci, sudjelovali su suradnici i partneri programa, predstavnici civilnog društva i javnih institucija. Glavna tema sastanka bila je daljnje unaprjeđenje radne integracije mladih na tržište rada, s naglaskom na identifikaciju konkretnih koraka u Republici Srpskoj. Na samom početku, sudionici su se podsjetili rezultata prvog sastanka, održanog 14.12.2023. godine u Banjoj Luci i identificiranih prioriteta koji se odnose na unaprjeđenje financijske podrške mladima za pokretanje biznisa kroz omogućavanje dodatnih sredstava i bolju promociju takvih projekata (reguliranje freelance rada), osnaživanje veze između škola, poslodavaca i zavoda/službi za zapošljavanje potpisivanjem ugovora o saradnji, uvođenja sustava za prepoznavanje neformalnog rada, stažiranja i volontiranja mladih kako bi im se omogućio pristup socijalnoj zaštiti te garanciju za mlade. Potom je uslijedila diskusija tijekom koje su članovi grupe za zagovaranje podijelili svoja mišljenja i iskustva i shodno tome istaknuli dva prioriteta temeljem kojih će se raditi Akcioni plan i provedba istog u Republici Srpskoj.

Sastanak je vodio gosp. Ilija Trninić, vanjski suradnik projekta YourJob iz oblasti zagovaranja, koji je izjavio: “Tijekom ovog rada primjetno je da postoji volja i opredijeljenost sudionika da se uspostavi sinergija zajedničkog djelovanja kroz multisektorski pristup u pomenutim fokusiranim prioritetima i tako izbjegao širok obuhvat rada na različitim poljima. Predstavnici institucija pokazali su konstruktivan rad i dali doprinos od značaja za jasnu selekciju i razumijevanje postojećih programa i politika kao i na davanju savjeta da se ovakav proces dovede do kraja poštujući predviđenu dinamiku i definirane aktivnosti.”

U sljedećim fazama zagovaračke komponente programa YourJob planirani su okrugli stolovi u Mostaru i Banjoj Luci na kojima će se predstaviti planirane aktivnosti, svrha i cilj zagovaranja za poboljšanje položaja mladih u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

YourJob je regionalni program osnaživanja mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekt provode Caritasi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije, Renovabisa, Caritasa Austrije i Caritasa Francuske. Mladima program YourJob nudi orijentaciju, obuku, pristup pripravničkoj praksi i podržava poduzetništvo. U BiH provodi ga Caritas BiH s Caritasom biskupija Mostar Duvno i Trebinje Mrkan i Caritasom Biskupije Banja Luka. (kta/caritas.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudan: Godina rata ostavila je zemlju bez sjemeništaraca

Katoličke vijesti

Žepče: Održan 19. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije

Katoličke vijesti

Papa: Svi mladi zaslužuju jednake prilike za posao

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti