Drugi ljetni susret ministranata u Velikoj
Požeška biskupija

Drugi ljetni susret ministranata u Velikoj

U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja 26. i 27. lipnja 2024. održao se ljetni susret druge skupine od preko trideset ministranata srednjoškolaca u Domu sv. Augustina u Velikoj pod vodstvom Tomislava Dokoze, ravnatelja Kolegija Požeške biskupije i biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja te Mateja Filipovića, prefekta u Kolegiju. Njima su se kao pomoćnici pridružili srednjoškolci iz Katoličke gimnazije i Kolegija Požeške biskupije te bogoslov Antun Stipić. Na susretu su sudjelovali ministranti iz župe sv. Josipa u Slatini, sv. Barbare u Jakšiću, Pohoda BDM u Voćinu, sv. Luke Evanđelista u Lukaču, sv. Leopolda Mandića u Požegi, sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici, Uznesenja BDM u Končanici te sv. Marije Magdalene u Sopju.

Ministrante je na kraju dvodnevnog programa 27. lipnja posjetio požeški biskup Ivo Martinović te predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Augustina. Pozdravljajući voditelje susreta biskup se na osobit način obratio ministrantima te im zahvalio za njihovo služenje. „Dok služite župniku, kapelanu i vjernicima u svojim župama, vi služite Gospodinu“, kazao je biskup naglasivši kako se oko Isusova oltara ostvaruje zajedništvo i jedinstvo. „U tom smislu je važan i ovaj naš susret s Isusom oko Njegova oltara. Vi ste došli iz različitih župa, a ovdje smo svi jedno. Tijekom dvodnevnog susreta iskusili ste ljepotu zajedništva u molitvi, igri, sportu, razgovoru, a na najizvrsniji način u slavlju svete mise“, rekao je biskup i pozvao sudionike slavlja da zahvale Gospodinu za sve ono čime ih je obogatio na ovom ministrantskom susretu.

Na početku homilije biskup je imao dijalošku komunikaciju s ministrantima kroz koju im je protumačio naviješteni svetopisamski ulomak iz Matejeva evanđelja. Podsjećajući na Isusov govor o tome tko može ući u kraljevstvo nebesko, biskup je istaknuo kako se mi ne spašavamo riječima, nego djelima i vršenjem Božje volje. Citirajući Isusove riječi iz evanđelja u kojima Isus govori o onima koji su u ime Božje prorokovali, izgonili zloduhe, liječili i druga dobra dijela činili, biskup se pita kako je moguće da im Isus odgovara: „Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!“ (Mt 7,23). Biskup daje odgovor u Isusovim riječima i  slikama o gradnji kuće na stijeni i pijesku. Pojasnio je nazočnima kako gradnja na stijeni označava čovjeka koji vrši Božje zapovijedi te prihvaća njegovu volju i riječ. Upitao je potom ministrante što bi za njih značilo vršiti volju Božju, a oni su naveli brojne konkretne primjere: ministriranje, služenje u obitelji, pomaganje i poslušnost roditeljima, dobar odnos prema ukućanima, primjereno ponašanje u školi i sa prijateljima itd. Biskup je potom zaključio kako  sva dobra djela trebaju biti učinjena iz ljubavi i dobrote ljudskoga srca. „Isus zapravo govori učenicima da je važna iskrena unutarnja nakana srca, a ne činiti nešto radi vanjštine. Biti prorok, izgoniti zloduhe ili ozdravljati radi toga da me drugi veliča, a ne da se Bog proslavi, to je krivo“ poručio je biskup Martinović i zaključio rekavši kako Isus traži od učenika da iskrenim srcem slave Boga i da se njemu predaju. Potom je rekao ministrantima kako Isus isti zahtjev stavlja i pred sve nas, pa da tako i njihovo služenje u crkvi i izvan nje uvijek proizlazi iz njihova iskrena srca. Na kraju ih je ohrabrio za takvo služenje te im poručio da u tom služenju uvijek budu oslonjeni na najčvršću stijenu – Isusa Krista. Nakon popričesne molitve povjerenik Dokoza je u ime voditelja i sudionika susreta zahvalio biskupu Martinoviću za pohod. Ukratko ga je izvijestio o aktivnostima dvodnevnog susreta u kojem su mladi kroz pobožnosti i duhovne sadržaje, igru, kateheze, natjecanja te rekreativne aktivnosti rasli u zajedništvu i vjeri te promišljali o svom životnom poslanju. Biskup Martinović je potom kazao kako je svojim pohodom želio izraziti zahvalnost ministrantima za sve ono što čine u svojim župama. „To je veliko i lijepo djelo vaše žrtve i ljubavi. Nastojte uvijek toga biti svjesni“, poručio je biskup mladim ministrantima te im zaključno progovorio i duhovnom pozivu. „Možda kod nekoga od vas postoji klica zvanja i želja da postane svećenik. Ne bojte se toga.“ Još im je napomenuo da je posebna milost što su već kao djeca mogli služiti Gospodinu kod oltara te im je poručio da u tome ustraju.

Nakon euharistijskog slavlja biskup Martinović je prisustvovao u posljednjem dijelu susreta te se pridružio ministrantima i na završnoj večeri.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Ivo primio saborsku zastupnicu Martinu Vlašić Iljkić

Katoličke vijesti

DRUGA KORIZMENA TRIBINA U POŽEGI

Katoličke vijesti

BISKUP ANTUN PREDVODIO EUHARISTIJSKO SLAVLJE PRIGODOM 29. OBLJETNICE „BLJESKA“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti