Dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena 53. godišnjica stradanja posade i putnika na brodu „August Cesarec“ – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena 53. godišnjica stradanja posade i putnika na brodu „August Cesarec“ – Riječka nadbiskupija

Apostolat mora Riječke nadbiskupije i Udruga pomorskih kapetana Kostrena u utorak 18. lipnja organizirali su program u znak sjećanja na 53. godišnjicu požara na brodu “August Cesarec” i stradanja posade i putnika. U prijepodnevnim satima iz riječke luke isplovio je brod “Vid” s kojeg je u Riječki zaljev spušten vijenac u more za nastradale pomorce i putnike.  Molitvu na brodu predvodio je povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Mario Gerić. Uz članove Organizacijskog odbora, na događaju je sudjelovao kap. Velimir Domijan koji je bio ukrcan na brodu koji je prvi prišao brodu “August Cesarec” u pomoć, kao i dio članova obitelji nastradalih. U poslijepodnevnim satima u katedrali sv. Vida služena je misa zadušnica za stradale, a koju je predvodio prvostolni dekan Sanjin Francetić i na kojoj su također sudjelovali članovi obitelji nastradalih.

Tajnica Apostolata mora, Marica Njegovan, tom je prigodom pročitala imena članova posade i putnika koji nisu preživjeli nesreću, te okolnosti vezane uz posljednju plovidbu broda  “August Cesarec”. Brod je iz Rijeke isplovio 17. lipnja 1971. u 22.10 sati iz Rijeke. Na brodu su se nalazili kapetan duge plovidbe Ivica Jakovčić, 37 članova posade i četiri putnika. Među putnicima bile su i 3 žene, od kojih je jedna bila supruga upravitelja stroja Serđa Zagorca, Dobrila koja se trebala iskrcati u Pločama.

Samo 3 sata kasnije, 18. lipnja u 1.20 sata kod Rta Črna Punta nedaleko od Koromačnog, na brodu je izbio požar. Pretpostavlja se da je izbio u prostorijama za posadu na glavnoj palubi. U trenutku izbijanja požara svi, osim dežurnih, bili su u kabinama i spavali. Nakon bezuspješnog pokušaja gašenja požara protupožarnim aparatima proglašena je opasnost u 1.35 sata.

Kada je brod počeo gorjeti, među dijelom posade zavladala je panika. Splićanin Serđo Zagorac, dugogodišnji iskusni pomorac, omogućio je rad vatrogasnih pumpi te bezuspješno pokušao spasiti suprugu. Dio posade pogrešno je spuštao čamac za spašavanje zbog čega su dva mornara pala u more, a čamac se prevrnuo. Sergije Zagorac jedva se kroz dimnjak probio do strojarnice i zaustavio motore. U nekoliko sati učinio je toliko hrabrih pothvata, za koje bi, u normalnim prilikama, mnogi rekli da su nemogući, pa je zbog iskazanog herojstva, 1972. dobio »Plavu vrpcu Vjesnika«, rekli su organizatori događaja.

Ubrzo su na mjesto nesreće stigli i drugi brodovi, tegljači, avioni, jedan torpedni brod. Gašenje požara bilo je otežano činjenicom da se broj nagnuo na jednu stranu i prijetilo je njegovo potonuće. Požar je ugašen 19. lipnja u 14.20, nakon dugih 13 sata od izbijanja. Poginulo je osam članova posade i dvije putnice, supruga upravitelja stroja i majka trećeg časnika palube.

Na brodu „August Cesarec“ nastradali su: Nedeljko Surjan (I časnik palube), Rade Stanjević (I časnik stroja), Anđelko Stanković (vođa stroja), Milan Lukežić (mehaničar),  Ivan Tomljenović (mazač),  Nello Martinčić (II kuhar),  Davorko Peče (mladić sobe), Dobroslava Zagorac (supruga upravitelja stroja) i Perka Tordić (majka III časnika palube).

Objavljeno: 19. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svečana Večernja: Bez molitve nije moguće otkriti put svetosti – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Otvorena izložba: „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Na Korzu otvoreni štandovi humanitarnog projekta „S Vidom se lako posložiti može svatko!“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti