Don Damir Stojić predvodi duhovnu pripravu uoči svetkovine sv. Tome ap.
Porečka i Pulska biskupija

Don Damir Stojić predvodi duhovnu pripravu uoči svetkovine sv. Tome ap.

Drugoga dana trodnevnice uoči proslave sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u ponedjeljak, 1. srpnja, u pulskoj je katedrali misu predvodio salezijanac don Damir Stojić, SDB, u koncelebraciji su bili katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, župni vikar katedralne župe vlč. Leonard Škec te vlč. Dragutin Petrović, svećenik u mirovini.

Na početku je predvoditelja predstavio katedralni župnik koji je ujedno svima uputio riječi dobrodošlice.

U osvrtu na dnevno evanđelje, odnosno prispodobu o učeniku koji je želio slijediti Isusa, ali je prije želio pokopati oca, don Stojić je rekao, kako bi na Isusove riječi ovaj čovjek s pravom mogao pitati „Tko si ti da mi nešto tako kažeš?“. Ovim dolazimo do srži evanđelja: tko je Isus Krist?

Propovjednik je podsjetio, kako je Isus rekao i druge ‘šokantne’ stvari: Ja sam Put, Istina i Život. Ne znam je li itko nešto slično u povijesti rekao. Mnoge su vođe govorili: ja znam za neki put, za neku istinu, znam kako poboljšati život, ali Isus nije tako rekao, već: Ja sam Put, ja sam Istina, ja sam Život. On također kaže: ‘tko želi mene slijediti neka uzme svoj križ i neka ide za mnom, i tko ne jede i ne pije krv na moje, neće imati život; ja sam uskrsnuće i život’. Pred takvim izjavama ne možemo ostati indiferentni, moramo se opredijeliti. Neki su samo mahnuli rukom, ‘luđak’, a neki su tako ubili, ali ne zaboravimo: neki su i umrli za Njega“.

Nadalje je don Stojić posvijestio kako ove Isusove riječi odzvanjaju i danas nakon dvije tisuće godina. Vraćajući misao na prispodobu iz evanđelja nastavio je „dobro je poštovati roditelje, no ne zaboravimo na prvom mjestu je sam Bog. To je poruka današnjeg evanđelja. Stoga nas današnje evanđelje poziva na promišljanje: je li Bog, Isus Krist na prvom mjestu.“

Ispričao je svjedočanstvo jednog stranog studenta koji se krstio, i kojeg su radi toga njegovi roditelji odbacili, ali on je ustrajao, jer ne može živjeti bez Isusa. „Daj Bože da ne moramo biti u situaciji gdje moramo birati, ali drugi ljudi, kad su pritisnuti, kad je pitanje ugleda, karijere, profita, mnogi su nažalost spremni birati manje dobro i odbacivati Boga, odnosno staviti Boga na drugo mjesto.“

Zanimljivo, ovaj čovjek koji je htio pokopati svog oca kako smo čuli u prispodobi: nije odbacio Isusa. Nije rekao ‘Isuse, ja tebe neću slijediti’. Nije rekao ‘Isuse, ja Tebe odbacujem, ja Te ne želim’. Nego je praktički rekao ‘Isuse, Ti si meni na drugi u životu, rekao je propovjednik, te posvijestio, kako je upravo u tome aktualnost evanđelja.

Stoga, neka nam današnje evanđelje bude ispit savjesti: stavljamo li Isusa i našu pripadnost Katoličkoj Crkvi na prvo, drugo ili treće mjesto, rekao je na kraju don Stojić.

Župnik je u završnim zahvalama najavio treći dan trodnevnice, kojeg će isto predvoditi don Damir Stojić. Prije mise molit će se svečana molitva Prve večernje na čast sv. Tome ap., a nakon mise uslijedit će klanjanje pred Presvetim.  

 Misu je glazbeno animirala Grupa Jerihon koja redovito animira mise i klanjanje za mlade, svakog utorka u filijalnoj crkvi katedralne župe, u crkvi Misericordiae.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Valbandon (Fažana): Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata

Katoličke vijesti

Labinjani hodočastili sv. Justu u Trst

Katoličke vijesti

Biskup Štironja na proslavi svetkovine sv. Ivana Krstitelja u Puli

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti