Dolazak Božjeg Kraljevstva razdvojit će mudre od ludih
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Dolazak Božjeg Kraljevstva razdvojit će mudre od ludih

Isus priča prispodobu kako bi objasnio da će dolazak Božjeg kraljevstva razdvojiti mudre od ludih. Što će donijeti taj trenutak istine?

Evanđelje (Pročitaj Mt 25,1-13)

Današnja parabola o mudrim i ludim djevicama pretpostavlja razumijevanje židovskog svadbenog običaja Isusova vremena. Zaručena mlada sa svojom pratnjom (obitelj, djeveruše, prijateljice) čekala je u svom domu dolazak mladoženje. Došao je u njezin dom kako bi je, kao svoju ženu, odveo u njihov novi dom, gdje će se održati jednotjedno slavlje. U ovu procesiju, koja se odvijala nakon zalaska sunca, pridružila se i mladenkina pratnja. Isus nam od samog početka govori da su djeveruše bile skup mudrih i ludih djevica. Što je neke od njih učinilo mudrima? Shvatili su da neće znati točno vrijeme kada će se mladoženja pojaviti, pa su sa sobom ponijeli dovoljno ulja za svoje svjetiljke da pokriju eventualno kašnjenje koje bi moglo nastupiti. Znali su da je svjetiljka beskorisna bez ulja koje je održava upaljenom. Noćna povorka trebala bi svjetlo na stazi. Drugim riječima, oni mislio unaprijed o svrsi večeri — mladoženjinom dolasku i svadbenoj povorci — i otišli pripremljeni u mladenkin dom.

Lude djevice to nisu uspjele. Što ih je moglo spriječiti u predviđanju mogućeg kašnjenja mladoženjina dolaska i njihove potrebe za dodatnim uljem? Možda su bili previše zauzeti razmišljanjem o tome što će odjenuti za proslavu, ili kakva će hrana vjerojatno biti poslužena, ili tko će, a tko neće biti tamo, ili hoće li možda sresti prikladne neženje. Drugim riječima, možda su bili previše zaokupljeni sobom da bi se toga sjetili zašto oni su prije svega bili prisutni u mladenkinu ​​domu — zaboravili su na mladoženjin dolazak i potrebu za svjetlom tijekom procesije koja je izlazila u noć.

U prispodobi, mladoženja je “dugo kasnio” i svi su zaspali. Odjednom, “u ponoć, začuo se plač”. Mladoženja je stigao i svrha večeri iznenada je oživljena. Razlog zbog kojeg su se svi okupili bilo je sudjelovanje u povorci na svadbenu gozbu. Svjetiljke koje su donijeli trebale su odavati svjetlost. Samo su mudre djevice bile spremne na to. Lude djevice su morale izaći u potragu za uljem za svoje svjetiljke. Zbog toga su zakasnili na gozbu; vrata su već bila zatvorena za autsajdere. Čak i kad su lupali po vratima i molili da uđu, gazda ih nije prepoznao kao dio izvornih svatova (mogli su jednostavno biti razbijači zabave) te im je ulaz zabranjen.

Što je Isus istaknuo ovom prispodobom? “Stoga budite budni, jer ne znate ni dana ni sata.” To je misteriozno! U kontekstu Evanđelja po Mateju, razumijemo da Isus želi vidjeti da je on Zaručnik. On će se pojaviti u nama nepoznato vrijeme, Njegova Zaručnica, da nas dovede do završetka naših zaruka s Njim. Što će nam onda uvijek trebati da bismo bili spremni za ovaj sretan događaj? Jedna stvar mi nemoj potrebno je pokušati smisliti raspored Njegovog povratka. To bi doista bio vrhunac ludosti nakon čitanja ove prispodobe. Ne, ono što nam treba je ulje u našim svjetiljkama kako bi gorjele jarko, kako bi osvijetlile put do svadbene gozbe. Ranije u ovom Evanđelju, Isus je već objasnio što svjetli svjetiljke našeg života: “Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad na brdu. Niti ljudi pale svjetiljku i stavljaju je pod sud, nego na stalak, i ona svijetli svima u kući. Neka vaše svjetlo tako svijetli pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Mt 5,14-16) Koja su to “dobra djela”? Isus ih je nastavio opširno objašnjavati u Govoru na gori (vidi Mt 5-7). Zanimljivo, na kraju ove propovijedi Isus također dijeli mudre od ludih. Mudar čovjek sluša i provodi u praksi sve što je Isus poučavao u svojoj propovijedi. Ova mudrost priprema čovjeka za oluje života. U današnjoj prispodobi, mudrost djevice priprema je za gozbu sa zaručnikom. U oba slučaja, mudrost predviđa budućnost, gledajući dalje od briga i ometanja sadašnjosti. Ludi su vezani za zemlju i na taj način žele zadovoljiti sebe. Mudri znaju da život ima više od onoga što zemlja može ponuditi, i stoga traže Božje lice, kako bi mu ugodili svojom vjerom i poslušnošću. Za mudre, Isus može doći bilo koji vrijeme i naći će ih spremne, njihove živote blistave sa životom Njegovog života u njima. Kakvo će to slavlje biti!

Mogući odgovor: Gospodine Isuse, pomozi mi da ostanem usredotočen na svrhu svog života. Želim uvijek biti spreman za Tebe.

Prvo čitanje (Pročitaj Mudr 6,12-16)

Ovo je veličanstveni pozdrav ljepoti personificirane mudrosti, “sjajne i neuvenuće”. Isus je, u svojoj pohvali mudrosti i poticanju svojih sljedbenika da budu mudri, prigrlio židovsku tradiciju davanja velike časti mudrom životu: “Jer razmišljanje o mudrosti savršenstvo je razboritosti, i tko god radi nje bdije, brzo će biti bez brige.” Mudrost treba cijeniti jer nam daje vodič kako dobro živjeti, živjeti na način na koji nas je Bog zamislio, znati svoj pravi kraj i živjeti u skladu s njim. Srećom, kao što nas ovi stihovi uvjeravaju, oni koji iskreno žele mudrost će je pronaći: “Ona žuri da se objavi očekujući njihovu želju; tko je u zoru pazi, neće se razočarati.” Upravo je to ono što je sveti Jakov napisao u svojoj poslanici o mudrosti: „Ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje velikodušno i bez prijekora, i dat će mu se“ (Jak 1,5). . Izazov za nas je sjetiti se pitati, prepoznati da nam je to potrebno i razumjeti razliku između znanja (ili informacija) i mudrosti. Jednom kad aktivno želimo mudrost, “oni koji je vole lako je uočavaju; a našli su je oni koji je traže.”

Mogući odgovor: Nebeski Oče, hvala Ti za Tvoje velikodušno obećanje da ćeš dati mudrost svima koji je traže. Danas računam na to obećanje.

Psalam (Pročitaj Ps 63,2-8)

Ako se pitamo kako možemo biti spremni za Isusa kada On dođe po nas, bilo na kraju vremena ili na kraju naših života, psalmist nam daje jedan mudar odgovor – da Boga uvijek držimo u središtu naših života, sjećajući se u svakom trenutku da smo od Njega potekli i da ćemo mu se jednog dana vratiti. Možemo koristiti svaki redak ovog psalma kako bismo provjerili opisuje li on naš vlastiti odnos s Bogom. To će nam dati mudrost o tome gdje smo sada i možda gdje trebamo biti u tom odnosu. Na primjer, dijelimo li psalmistovo iskustvo koje je ovdje izraženo: “Sjećat ću te se na svom ležaju [bed] i kroz noćne straže razmišljat ću o Tebi: Ti si pomoć moja, i u sjeni Tvojih krila kličem od radosti.” Osoba koja tako razmišlja i živi je ona koja je spremna gledati Isusovo lice bez straha. On može reći s psalmistom: “Žedna je duša moja za tobom, Jahve, Bože moj.”

Mogući odgovor: Psalam je, sam po sebi, odgovor na druga naša čitanja. Ponovno ga pročitajte uz molitvu kako biste ga učinili svojim.

Drugo čitanje (Pročitaj 1. Sol 4,13-18)

Sveti Pavao, pišući Solunjanima, želi odgovoriti na konkretno pitanje o trenutku koji nas sve zanima – Isusov drugi dolazak, na koji aludira naše Evanđelje. On želi uvjeriti svoje kršćanske prijatelje da će oni koji su već umrli u Kristu prvi ustati. Oni nisu izgubljeni u smrti. Oni su “zaspali”, pa ne tugujemo “kao ostali [unbelievers], koji nemaju nade.” Potom opisuje iznenadni povratak Isusa, koji će “s riječju zapovijedi, s glasom arkanđela i s trubom Božjom sići s neba”. U ovom povijesnom trenutku tada živi vjernici neće imati iskustvo fizičke smrti. Gospodin će ih jednostavno uzeti kao svoje i započet će novo postojanje čovjeka, vječni život. Referenca na Isusa “u oblacima” i “u zraku” ima više veze s ovim prijevodom iz jednog načina postojanja u drugi, kao što se dogodilo na Dan uzašašća (pročitajte Djela 1:9-11), nego kao opis kako će to izgledati.

Pogledajte kako sveti Pavao ozbiljno piše o Isusovom povratku. Da, dvije tisuće godina je prošlo, ali stvarnost Njegovog dolaska neočekivano, u bilo kojem trenutku, nikada ne treba otupjeti. Jednog kalendarskog dana unutar povijesti, bilo u našem vlastitom odlasku kroz smrt ili Njegovom slavnom povratku u pobjedi po nas, to će se dogoditi. Ovdje je jedino važno pitanje: hoćemo li živjeti mudro ili ludo? Hoćemo li biti spremni, kako piše sveti Pavao, “uvijek biti s Gospodinom”?

Mogući odgovor: Gospodine Isuse, jednog ću dana vidjeti Tvoje lice. Molimo te, sačuvaj me od grijeha i zaštiti me od svih tjeskoba dok Te čekam u radosnoj nadi.


Slika: Friedrich Wilhelm Schadow: Parabola o mudrim i ludim djevicama, Creative Commons Public Domain Mark putem Wikimedia Commons.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrijeme i kršćanstvo

Katoličke vijesti

Isusova euharistijska poniznost I. dio

Katoličke vijesti

Gospode, zar te nije briga? Dvanaesta nedjelja kroz godinu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti