Dobra, skrivena djela služba su crkvi, poručuje papa zaposlenicima
Kršćanski život

Dobra, skrivena djela služba su crkvi, poručuje papa zaposlenicima

Poput Božje odluke da se rodi u jaslama skrivenim od svijeta, dobra djela učinjena u tišini mogu izraziti Božju ljubav gdje god se čine, rekao je papa Franjo.

Upućujući svoju božićnu čestitku vatikanskim zaposlenicima i njihovim obiteljima 21. prosinca, papa im je zahvalio na njihovom radu, od kojeg se velik dio obavlja iza kulisa i “može se činiti beznačajnim”, ali “umjesto toga nudi uslugu crkvi i društvu”.

“Dobrota, čak i kad je skrivena i nevidljiva, raste bez buke”, rekao je. “Neočekivano se množi i širi miris radosti.”

Franjo se osvrnuo na kontekst Isusova rođenja Marije i sv. Josipa, “koji nisu u središtu pozornosti”, nego “u siromaštvu štalice jer za njih nije bilo mjesta u gostinjcu”.

Isus je, rekao je, “Bog malenih i poniznih, i s njim svi učimo kako ući u kraljevstvo Božje: ne [with] razmetljiva i umjetna religioznost, ali postajući maleni poput djece.”

Mnogi zaposlenici Vatikana doveli su svoju malu djecu u publiku. Nakon što je održao svoj govor, papa je u invalidskim kolicima prošao kroz mnoštvo u dvorani za audijencije Pavla VI., odvojivši vrijeme da pozdravi obitelji i podijeli djeci male čokoladne Djed Božićnjake.

U svom govoru, Franjo je potaknuo svaku obitelj da prigrli skrivenost i jednostavnost koja okružuje Isusovo rođenje, posebno kada “danas živimo u vremenu koje se ponekad čini opsjednuto izgledom”.

“Doba je šminke, svi se šminkaju, ne samo na licu nego i na duši, a to je loše”, rekao je, istaknuvši njezine posebno štetne učinke putem društvenih mreža.

Franjo je povezao tendenciju da se usredotoči na izgled, a ne na sadržaj, sa željom za dragocjenim čašama za piće bez brige je li vino koje se u njima poslužuje dobre kvalitete ili nije.

“Ali u obitelji izgled i maske nisu bitni ili su kratkog vijeka”, rekao je. Bitno je da ‘dobrog vina’ ljubavi, nježnosti i međusobnog razumijevanja ne nedostaje.

Umjesto veličanstvenim, blještavim gestama, Bog se izražava kroz “blizinu, suosjećanje i nježnost”, dodao je papa. “Ljubav, znamo dobro, ne pravi buku. Živimo je u skrovitosti i u malenosti svakodnevnih čina, u pažnji koju možemo međusobno razmijeniti.”

Franjo je zamolio svaku obitelj da vodi računa o malim djelima zahvalnosti u svojim kućanstvima i potaknuo ih da zastanu pred jaslicama, gdje “gledajući u jaslice, možemo zamisliti brigu, nježnost Marije i Josipa za dijete koje je rođen.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 svetkovina u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati

Katoličke vijesti

“Beskorisni” hobiji mogu biti vitalni za vaše zdravlje i svetost

Katoličke vijesti

Zašto bizantski katolici poste u lipnju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti