Dobitnici Medalje zahvalnosti sv. Vida 2024. – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Dobitnici Medalje zahvalnosti sv. Vida 2024. – Riječka nadbiskupija

I ove će godine riječki nadbiskup Mate Uzinić uručiti 7 Medalja zahvalnosti sv. Vida, vjernicima iz župa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije. Učinit će to na svečanoj Večernjoj uoči proslave zaštitnika nadbiskupija i grada Rijeke, 14. lipnja u katedrali sv. Vida.

Bakarski dekanat: †Marija Živko; župa sv. Jurja mč. – Hreljin

Mariji Živko nagrada se dodjeljuje posthumno, a primit će je članovi njezine obitelji. Pok. Marija Živko bila je višegodišnja sakristanka u župi sv. Jurja mč. u Hreljinu. I prije nego je preuzela službu sakristanke bila je na raspolaganju svojoj župi no ipak vrhunac svoga predanja i nesebičnog zalaganja ostvarilo se kroz ovu službu koju je preuzela 2017. godine te vjerno vršila do svoje smrti, 10. travnja 2024. godine, dva mjeseca prije no što je trebala primiti medalju zahvalnosti.

Pokojna Marija je vršeći ovu službu trajno zadužila župu Hreljin neumorno brinući za čistoću i urednost župne crkve i okoliša, ali i brigom i ljubavlju koju je iskazivala svećenicima koji su djelovali u župi Hreljin, često čineći puno više no što predviđa služba sakristana. Ova medalja sv. Vida je trajan spomen i zahvala na ljubavi koju je darivala župi Hreljin, ali i molitva da nepropadljivu medalju evanđeoske vjernosti primi u Nebeskom Kraljevstvu.

Crikvenički dekanat: Nada Rečan; župa sv. Filipa i Jakova – Novi Vinodolski

Nada Rečan rođena je u Banja Luci, a do svoje 25. živjela je u Bugojnu. U Novi Vinodolski dolazi 1972. godine gdje se udaje i dobiva sina Željka. Suprug Slavko preminuo je 1997. godine, a godinu dana kasnije na hodočašću u Međugorju doživjela je duboko iskustvo vjere koje joj je promijenilo život.

Nedugo nakon toga započinje njezino služenje Bogu i ljudima u župi sv. Filipa i Jakova ap. u Novom Vinodolskom koje traje i danas. Kroz sve ove godine gđa. Rečan ili za mnoge generacije novljana – teta Nada, svojom je iskrenošću, jednostavnošću i nesebičnim srcem, otvorenim za svakog čovjeka, zadužila mnoge.

Posebno su joj zahvalni župnici i svi svećenici koji su se uvijek i svemu mogli na nju osloniti i koji su jednoglasno i s radošću prihvatili da baš ona bude dobitnik ovoga priznanja.

Delnički dekanat: Krešimir Đaković; župa sv. Izidora – Skrad/Divjake

Krešimir Đaković rođen je u Šarengradu, u župi Ilok – Šarengrad, a u Skrad i župu sv. Izidora Skrad (Divjake) došao je 1977. godine zbog posla i tu živi do danas. Od 1983. godine u braku je s Ingrid r. Blažević, s kojom ima sina Hrvoja.

Osobito je ponosan što je sudjelovao u izgradnji nove zidane kapelice Uznesenja BDM na Skradskom vrhu (1994.). Svoje osobne i profesionalne sposobnosti nastoji iskoristiti za dobrobit mjesta, općine i župe Skrad te osobito rado pomaže oko kuhanja, što je njegova velika strast, tijekom organizacija većih crkvenih i civilnih blagdana i događanja.

Od 2000. godine član je Župnog pastoralnog vijeća i Župnog ekonomskog vijeća. Osim toga, dugogodišnji je član župnog pjevačkog zbora te se povremeno uključuje u službu čitača i sudjeluje u drugim aktivnostima vezanim za pastoral te glazbene i dramske prikaze u župi. Osobito je iskazao svoju naklonost župnicima pomažući pokojnom župniku vlč. Stjepanu Porkulabiću u njegovoj teškoj bolesti kao i sadašnjem župniku Tomislavu Zečeviću, kojemu je desna ruka od kada je došao u župu 2022. godine. Važno je naglasiti da je Krešimir Đaković jedna od rijetkih osoba u župi koja već samo svojom prisutnošću unosi radost i sigurnost u župni život.

Kastavski dekanat: Mario Nemetz; župa sv. Antuna Pad. – Rijeka, Kantrida

Mario Nemetz rođen je u Požegi gdje je i sklopio sakrament braka s Mirjanom Nemetz, rođ. Krezo 1985. godine. Iste godine im je rođen sin Marko. Godine 1989. obitelj Nemetz dolazi živjeti u Opatiju i Lovran gdje je 1992. godine rođen drugi sin Nikola. Od 1994. godine obitelj Nemetz živi u Rijeci gdje je supružnicima rođen treći sin Matija, a 1998. godine i četvrti sin Jakov.

Od 1995. godine do danas obitelj Nemetz svojim aktivnim djelovanjem i svjedočanstvom života vrši zauzeto kršćansko poslanje u Župi Svetog Antuna Padovanskog na Kantridi. Supruga je članica mješovitog župnog zbora i zbora čitača, a djeca su ministrirala u crkvi u svom uzrastu, te su i nadalje sve do danas aktivni i zauzeti članovi župne zajednice na Kantridi kao članovi i voditelji zbora mladih i članovi ŽPV-a.

Župnik Vjekoslav Kovač svjedoči kako je od njegova preuzimanja upravljanja župom na Kantridi 2020. godine u osobi Maria Nemetza toliko puta susreo ljudsku i kršćansku blizinu i oslonac. Doista dolikuje i vrijedi zahvaliti dragome Bogu za dobre plodove u životu Maria Nemetza i poslanju što ga već u nekoliko mandata kao član Župnog pastoralnog vijeća i Župnog ekonomskog vijeća izvršava.

Mario Nemetz bio je sudionik Domovinskog rata od 1991. godine i umirovljeni je časnik MORH-a. Za ratne i vojne zasluge u obrani RH odlikovan je s četiri odličja.

Opatijski dekanat: Mirjana Ružić; župa Bezgrešnog začeća BDM – Veli Brgud; filijala sv. Josipa Brešca

Mirjana Ružić rođena je u Rijeci, do svoje 25. god. živjela je u Veprincu, a od 1995. i vjenčanja sa Maurom Ružićem seli u Ružiće – Brešce. Aktivno prakticira svoju vjeru redovitim sudjelovanjima na svim euharistijskim slavljima. Vrši službu navjestitelja Božje riječi i redovito čita Božju Riječ na misnim slavljima te pjeva u župnome zboru. Uz to obavlja i službu sakristanke (mežnjarice) i vodi brigu o sakristiji te za čišćenje i ukrašavanje crkve.

Župnik ističe kako se radi se o vrlo kvalitetnoj osobi koja se ističe empatijom, altruizmom i zaraznom pozitivom.

Prvostolni dekanat: Ardea Juranić Ausilio; župa Uznesenja BDM (Katedrala sv. Vida, Comunità fedeli Fiumani) – Rijeka

Ardea Juranić Ausilio rođena je u Rijeci. Od svoje trinaeste godine života, kroz dugi niz godina, članica je katedralnog zbora. Od 1991. god. jedna je od osnivačica zbora „Coro Fedeli Fiumani“ koji svake nedjelje i blagdanima animira misu na talijanskom jeziku. Od samih početaka s tadašnjom orguljašicom, potom i sama, uz stručni nadzor maestre kora, brine za repertoar pjesama. Također za svako liturgijsko slavlje vodi brigu i o čitačima Božje riječi, nastojeći uključiti što više novih osoba u službu naviještanja Riječi.

Trsatski dekanat: Ljubica Lipović; župa sv. Jurja mč. – Rijeka, Trsat

Ljubica Lipović rođena je u Podturenu u Međimurju. Nakon ulaska u brak sa sada pokojnim suprugom Ivanom, 1957. god. dolazi u potrazi za poslom u Rijeku i nastanjuju se u sjeni župne crkve sv. Jurja gdje i danas živi. Sa suprugom je podigla sina i kćer te i dalje pomaže u odgoju svojih praunuka. Svojim dolaskom u crkvu, svake nedjelje želi graditi zajedništvo s drugim vjernicima na putu u vječnu domovinu. U mlađim danima isticala se brigom za čišćenje i uređenje crkve, a kasnije uređenjem okoliša, osobito cvijeća. Brigom oko cvijetnjaka koji okružuju crkvu sv. Jurja, pokazala je svoju franjevačku dušu koja želi Božju ljepotu prepoznati i pokazati drugima. Gospođa Ljubica odlikuje se otvorenošću, susretljivošću, nenametljivošću i radošću.

O medalji zahvalnosti

Medalju zahvalnosti sv. Vida, koja je izrađena povodom 1700. obljetnice mučeništva sv. Vida, od 2004. godine vjernicima dodjeljuje riječki nadbiskup kao zahvalu za njihovo predano i vjerno služenje Bogu i Crkvi, a uručuje ju svake godine o svetkovini sv. Vida. Medalja se može primiti samo jednom u životu, a dodjeljuje se na prijedlog dekana i župnika iz 7 nadbiskupijskih dekanata.

Na licu medalje ikonografski je prikazana scena u kojoj se dječak Vid, u pratnji svojih odgojitelja, Modesta i Krescencije, susreće s rimskim carem Dioklecijanom, a iznad je prikazan Duh Sveti u liku goluba.

Na rubovima kružnice ispisano je velikim slovima ime zaštitnika grada: “Sveti Vid – zaštitnik Riječke nadbiskupije”.

Na njezinu naličju dominira pročelje katedrale sv. Vida smješteno u kružni kadar kojeg po rubovima prati tekst s nazivom katedrale te godinom mučeništva (304.) i velikog jubileja (2004.). S lijeve strane katedrale upisan je i mali križ kao podsjetnik na Čudotvorno raspelo koje se čuva u Riječkoj katedrali.

Umjetnički autor medalje je Zrinka Vinković Kralj, akademska slikarica iz Rijeke, a izlivena je u bronci.

Objavljeno: 14. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predstavljena zvučna knjiga: „Vjetar iz udaljenih krajeva“, Terapeutske priče za djecu. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Župa Klana i OŠ Klana organiziraju umjetnički natječaj: „Riječ Božja u umjetnosti“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Smisao bolesti i patnje proizlazi iz Kristova spasonosnog trpljenja. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti