Diktatura u Nikaragvi završava 2023. s 2 biskupa i 15 svećenika u pritvoru
Svijet

Diktatura u Nikaragvi završava 2023. s 2 biskupa i 15 svećenika u pritvoru

Djelatnici ACI Prensa, 2. siječnja 2024. / 15:50

Diktatura predsjednika Daniela Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo, u Nikaragvi završila je 2023. s dvojicom biskupa, 15 svećenika i dvojicom sjemeništaraca u pritvoru. Posljednja uhićenja dogodila su se 31. prosinca.

Nikaragvanska odvjetnica i istraživačica Martha Patricia Molina, autorica istraživačkog izvješća pod naslovom “Nikaragva: Progonjena crkva?”, prati napade Orteginog i Murilovog režima na Katoličku crkvu od 2018. godine.

U ažuriranju od 31. prosinca, Molina je izvijestio da je otac Gustavo Sandino Ochoa, župnik župe Naše Gospe Žalosne u Santa Maríji koja se nalazi u regiji Pantasma u biskupiji Jinotega, “otet od strane policije i paravojnih jedinica” tog istog dana. Molina, odvjetnik koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, primijetio je da svećenik “pati od višestrukih bolesti”.

Sandino uhićenje bilo je najnovije u valu otmica koje je izvela nikaragvanska diktatura u prosincu, uključujući uhićenje biskupa Isidora del Carmen Mora biskupije Siuna.

Mora je “otela policija i paravojne jedinice” 20. prosinca, izvijestio je Molina. Prelat je “namjeravao slaviti neke krizme u [Holy] Župa Križa u [La Cruz del] Rio Grande. Dan prije otmice molio se za biskupa Rolanda Álvareza. Do danas nema službene optužbe protiv njega i nema informacija o tome gdje se nalazi.”

Samo su dvojica od otetih svećenika – monsinjor Óscar Escoto i otac Jader Guido, odvedeni 22. odnosno 24. prosinca – kasnije oslobođeni, dodao je Molina. Međutim, napomenula je da su oboje i dalje “pod policijskim i paravojnim nadzorom”.

Biskup Álvarez: u režimskom pritvoru godinu i pol

Najslikovitiji slučaj otmica koje je izvršila nikaragvanska diktatura je onaj biskupa Matagalpe, Rolanda Álvareza. Od 4. kolovoza 2022., policija opkolili njegovu rezidenciju, ne dopuštajući mu da ode. Režim ga je potom usred noći 19. kolovoza prebacio u Managuu, gdje je stavljen u kućni pritvor.

Konačno, nakon vrlo upitnog suđenja, Álvarez je osuđen veljače 2023. na više od 26 godina zatvora, pod optužbom da je “izdajica domovine”.

Biskup Báez: ‘Ne ostavljajte nas sve same’

U video poruci objavljenoj na YouTubeu 30. prosinca, biskup Silvio José Báez, pomoćni biskup Manague koji od 2019. živi u egzilu u SAD-u zbog prijetnji diktature, osudio je “nemilosrdnu i trajnu mržnju režima prema Crkva”: “Tirani su svjesni da nikaragvanski narod voli svoju Crkvu i svoje pastire i užasnuti su postojanjem naroda koji je svjestan i okupljen oko kršćanske vjere, jer oni su kritičan, slobodan narod i protagonisti svoje vlastitu povijest.”

Báez je također apelirao na Katoličku crkvu u cijelom svijetu: “Molimo vas, molimo vas da usmjerite svoje oči prema Nikaragvi. Ne ostavljaj nas sve same; ponudite svoje molitve za naš potlačeni narod i podignite svoj proročki glas u prilog ovoj progonjenoj Crkvi.”

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da bude učinkovitija u vršenju “pritiska protiv Ortegine sandinističke diktature te da zahtijeva oslobađanje svih političkih zatvorenika i obnovu demokratskog poretka u zemlji”.

Kardinal Brenes: Neka nam Bog pomogne ‘pronaći putove sloge i bratstva’

Nadbiskup Manague, kardinal Leopoldo Brenes, također je pripremio poruku “ohrabrenja, nade”, koja je pročitana na kraju mise koju je slavio u katedrali Bezgrešnog začeća Marijina ujutro 31. prosinca.

„Obiteljima i zajednicama koje u ovom trenutku osjećaju odsutnost svojih svećenika ili doživljavaju druge vrste poteškoća, želim izraziti svoju blizinu“, rekao je nikaragvanski kardinal, dodavši da je „sada vrijeme da zajedno u molitvi tražimo utjeha Božja i naša snaga u crkvenom jedinstvu.”

„Isprosimo dobroga Boga milost mudrosti i da svojim riječima i djelima posvjedoče onu strpljivost koja sve postiže i da nam Isusovo svjetlo pomogne svima pronaći putove sloge i bratstva. S našom majkom Marijom, podno križa, neka nas Gospodin utješi i iskaže nam svoje milosrđe”, molio je kardinal.

Ujedinjeni u molitvi, neka u svakom srcu odjeknu riječi apostola Petra: Neka vaša vjera i vaša nada budu u Bogu’, zaključio je Brenes.

Papa Franjo izražava duboku zabrinutost za Nikaragvu

Nakon zaključenja Angelusa na Novu godinu, Papa Franjo izrazio “duboku zabrinutost” o “što se događa u Nikaragvi, gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode”.

Sveti je Otac izrazio svoju blizinu svećenicima i njihovim obiteljima te želju da se “uvijek traži put dijaloga za prevladavanje poteškoća”.

“Pomolimo se danas za Nikaragvu”, zaključio je papa.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

David Ramos

Diplomirao komunikologiju na Universidad Privada del Norte u Trujillu, Peru. Dio sam ACI Prensa tima više od 10 godina. Pokrivao sam putovanja pape Franje u Ekvador, Paragvaj, Meksiko, Kolumbiju, Čile i Peru. Pokrivao sam svečanost proglašenja blaženim današnjeg svetog Oscara Arnulfa Romera u San Salvadoru, El Salvador, 2015. Posebni izaslanik za istragu u Hondurasu 2016. Voditelj ureda ACI Prensa u Meksiku od 2018.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fr. Faltas: ‘Žene tkaju mir’

Katoličke vijesti

Engleski kardinal moli se za kralja Charlesa III nakon dijagnoze raka

Katoličke vijesti

Obrazovna inicijativa nastoji poduprijeti katoličke škole ‘riznicom’ crkvene tradicije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti