Dikasterij za nauk vjere proučava novu dokumentaciju u sklopu istrage o optužbama protiv vlč. Rupnika
Biskupska konferencija

Dikasterij za nauk vjere proučava novu dokumentaciju u sklopu istrage o optužbama protiv vlč. Rupnika

Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je o tijeku aktualne istrage Dikasterija za nauk vjere glede optužbi protiv vlč. Marka Rupnika, bivšeg isusovca kojeg je nekoliko redovnica optužilo za psihičko i seksualno zlostavljanje, prenosi IKA pozivajući se na Vatican News.

Vatikanski Dikasterij za nauk vjere (DDF) kontaktirao je tijekom proteklih mjeseci nekoliko institucija kako bi dobio dokumentaciju vezanu uz vlč. Marka Rupnika, bivšeg isusovca i umjetnika iz Slovenije. Tiskovni ured Svete Stolice izjavio je u srijedu, 21. veljače da je istraga Dikasterija proširena na druge crkvene stvarnosti s kojima prije nije bilo kontakta.

Nadalje, Tiskovni je ured priopćio da se nastavlja istraga o optužbama protiv vlč. Rupnika, koji je optužen za psihičko i spolno zlostavljanje više odraslih redovnica. Iz Družbe Isusove je otpušten u lipnju 2023., a 27. listopada te iste godine papa Franjo povjerio je Dikasteriju za nauk vjere zadaću ispitivanja slučaja nakon što je odlučio „ukinuti zastaru kako bi se postupak mogao provesti“. Odluka je donesena nakon što je Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika u rujnu Papi poslalo izvješće koje je primilo o „ozbiljnim problemima“ u rješavanju slučaja Rupnik i „nedostatku bliskosti sa žrtvama“.

U priopćenju objavljenom u srijedu, Tiskovni ured Svete Stolice je također naveo: „Nakon proširenja istrage na stvarnosti s kojima se do sada nije razgovaralo i uslijed najnovijih dobivenih elemenata, bit će potrebno proučiti pribavljenu dokumentaciju kako bi se utvrdilo koje procedure je moguće i potrebno provoditi“.

Istoga dana dvije bivše redovnice Zajednice Loyola imale su konferenciju za mediju u Rimu u sjedištu Nacionalne federacije talijanskog tiska (FNSI). Javnosti su se obratile Talijanka Gloria Branciani i Mirjam Kovač iz Slovenije. U pratnji njihove odvjetnice, Branciani je govorila o „fizičkom, psihološkom i spolnom zlostavljanju“ koje je doživjela od vlč. Rupnika kada je bila mlađa. Kovač je govorilo o „duhovnom zlostavljanju i zlostavljanju savjesti“ koje je doživjela te o drugim oblicima zlostavljanja za koje je saznala, a koje je činio netko koga je smatrala referentnom osobom u vjerskoj zajednici. Obje bivše redovnice rekle su kako se nadaju da će sada doći do istine i pravde, bez ikakve „osobne osvete“. „Oprostila sam sebi, oprostila sam i Rupniku“, rekla je Branciani, ponovivši nadu da će se „istina i pretrpljena nepravda prepoznati“. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župa Šuica: Biskup Palić podijelio sakrament svete potvrde

Katoličke vijesti

Cvjetnica u samostanu Petrićevac | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Susret za mlade u Bukovici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti