Danas počinje tjedan razmatranja uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima
Svijet

Danas počinje tjedan razmatranja uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima

Osoblje ACI Prensa, 2. veljače 2024. / 17:15

„Putovanje u dostojanstvu: slušaj, sanjaj, djeluj“ tema je Međunarodnog dana molitve i svjesnosti protiv trgovanja ljudima koji će se održati 8. veljače, datum koji je ustanovio papa Franjo na blagdan svete Bakhite, afričke žene koja je prije nego što je postala redovnica bila u ropstvu i koja je u Crkvi simbol borbe protiv ove pošasti koja pogađa milijune ljudi.

Sveta Jozefina Bakhita, rođena Sudanka i naturalizirana talijanska državljanka, iz prve je ruke iskusila strahote ropstva veći dio svog života. Ime “Bakhita” znači “sretna” i dali su joj ga trgovci robljem kada je imala 9 godina, dok je ime “Josephine” dobila 12 godina kasnije kada se krstila.

U priopćenju organizatora objašnjeno je da je “trgovina ljudima proces u kojem su ljudi prisiljeni ili namamljeni lažnim izgledima, vrbovani, premješteni i prisiljeni raditi i živjeti u uvjetima izrabljivanja ili zlostavljanja. To je fenomen, kako upozoravaju nedavna izvješća Ujedinjenih naroda, u kontinuiranoj i dramatičnoj evoluciji.”

U Rimu je od 2. do 8. veljače planiran tjedan aktivnosti za podizanje svijesti o ovom zlu.

U Rimu se očekuje pedeset mladih predstavnika partnerskih organizacija uključujući studente, volontere, istraživače, umjetnike, komunikatore i aktiviste.

Mladi stižu danas u Rim, au subotu, 3. veljače, predviđeno je nekoliko treninga. U nedjelju, 4. veljače, sudjelovat će na molitvi Angelusa Svetog Oca na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Dana 6. veljače u 16:15 sati po lokalnom vremenu održat će se flashmob protiv trgovine ljudima na trgu Piazza Santa Maria in Trastevere u Rimu. Zatim će se u 17:30 u bazilici Santa Maria in Trastevere održati ekumensko molitveno bdijenje na pet jezika — talijanskom, engleskom, francuskom, španjolskom i portugalskom — s naglaskom na pet prirodnih elemenata vode, vatre, zraka, metala i zemlje .

Dana 7. veljače izaslanici mladih sudjelovat će na općoj audijenciji pape Franje u dvorani Pavla VI.

Dana 8. veljače diljem svijeta održat će se internetsko hodočašće molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima. Počet će u 9:30 ujutro u Oceaniji, nakon čega će uslijediti Azija, Bliski istok, Afrika, Europa, Južna Amerika i konačno će završiti u 16:30 sati u Sjevernoj Americi.

Očekuje se sudjelovanje više od 50 zemalja i posebna poruka Svetog Oca.

Događaj će se prenositi na pet jezika i moći će se pronaći ovdje.

“Trgovina je oko nas, u našim gradovima, ali je često nevidljiva našim očima. Ovim danom želimo podići svijest o trgovini ljudima, promisliti o situaciji nasilja i nepravde koju trpe žrtve ovog globalnog fenomena te predložiti konkretna rješenja”, rekla je sestra Maryknoll Abby Avelino, koordinatorica događaja.

Avelino je pozvao “sve da pozorno slušaju i promatraju, da zajedno s mladima sanjaju o boljem svijetu i djeluju za promjenu, počevši od osobne, društvene i institucionalne predanosti kako bi se učinkovito suprotstavili uzrocima trgovine i iskorištavanja.”

Sve ove inicijative koordinira Talitha Kummeđunarodna mreža protiv trgovanja ljudima, s više od 6000 redovnica, članica, prijateljica i suradnica.

Događaj također promiču Međunarodna unija generalnih poglavarica i Unija generalnih poglavarica u suradnji s Dikasterijem za službu cjelovitog ljudskog razvoja, Dikasterijem za komunikacije, Papinom svjetskom molitvenom mrežom i Caritasom Internationalis, među ostalima.

Organizatori mole ljude da pošalju tweet 8. veljače koristeći službeni hashtag dana: #PrayAgainstTrafficking.

Za više informacija, posjetite web stranicu za Međunarodni dan molitve i svjesnosti protiv trgovine ljudima.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sanchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

COMECE poziva EU da obiteljskim vrijednostima da prednost u digitalnom dobu – Vatican News

Katoličke vijesti

Pola milijuna katolika u Indiji traži od vlade peticiju za bolje životne uvjete

Katoličke vijesti

Katoličko sveučilište pridružuje se USCCB-u u tužbi protiv saveznog zakona

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti