Dan spomena na Lipanjske žrtve u Vrgorcu
Splitsko-makarska nadbiskupija

Dan spomena na Lipanjske žrtve u VrgorcuU  subotu 15. lipnja 2024. godine u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu župnik fra Josip Repeša predvodio je svetu misu za 33 ubijena žitelja iz Vrgorca na dan spomena za Lipanjske žrtve. 

Misu je koncelebrirao župnik Velikog Prologa – Dusina don Dražen Radman i don Ivan Urlić, župnik župa Orah i Stilja. Misnom slavlju prisustvovao je gradonačelnik Vrgorca gosp. Mile Herceg sa suradnicima. Na početku mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. godine, a potom nadodao potrebu prisjećanja i na sve ostale žrtve, civilne i vojne, za vrijeme Drugoga  svjetskog rata. 

Prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, fra Josip je u homiliji  pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, u ruke Onoga koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti. Na današnji dan okrutno su bez suda optuženi i smaknuti 33 civila iz Vrgorca, za zločin nikad nitko nije odgovarao ali tužnije je što žrtve pomalo blijede uslijed mnogih rasprava tko je kriv a tko nedužan. Crkva nas uči čuvati spomen na sve žrtve, moliti za pokoj njihovih duša i nadasve za molitvu za obraćenje krvnika. Učiti na primjeru ljudskih nepravdi, primjećuje se Isusova želja u najvećim kaosu donijeti mir i sklad svima. Isusov primjer sa križa postaje poticaj ne samo desnom razbojniku nego svima od onog trenutka do danas, molitvi i prihvatiti Božju milost za obraćenje. 

Poslije mise okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča pred kojom su predstavnici Grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojoj su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen 109. zemaljski rođendan oca Ante Gabrića

Katoličke vijesti

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Splitu

Katoličke vijesti

Susret animatora Društva PMI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti