Cvjetnica u Šibeniku: Biskup Rogić blagoslovio masline i predvodio misu u katedrali
Šibenska biskupija

Cvjetnica u Šibeniku: Biskup Rogić blagoslovio masline i predvodio misu u katedrali

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje proslavili su zajedno 24. ožujka. Tradicionalno su se okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova  grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je  prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U homiliji biskup Tomislav Rogić vjernicima je približio evanđeoski ulomak koji donosi Muku po Marku. Kazao je kako Božji Sin, proživljava svu dubinu patnje, patnje koja pomišlja da ga je Bog napustio, a potom Ocu predaje duh svoj. Ispunio je Očevu volju, namirio neizmjernu mjeru ljubavi koja se daje do kraja. Zaslužio je oproštenje za svoje neprijatelje. Umire da bi mi živjeli i Boga spoznali, Bogu došli, u Bogu se pronašli i zauvijek spasili od ništavila. Razmišljamo o ljudskoj patnji: ratovi, nesreće, bolesti, stradanja. Tražimo smisao i odgovor zašto se to mora događati, zapitao je biskup Tomislav Rogić.

Upravljamo svoj pogled prema Isusu Kristu. U njegovu patničkom kriku: »Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?« izrečene su i zbijene sve patnje i boli čovječanstva. Krik s križa i uskrsnuće vrhunac su Kristova utjelovljenja i poistovjećenja sa svakim čovjekom u njegovim patnjama. U Kristovu uskrsnuću odgovor je i na sve naše sadašnje boli i tjeskobe… Hramska zavjesa, kida se odozgo do dolje. Bog para pregradu razdvojnicu između Boga i čovjeka. U Kristovoj patnji vrhunac je Božjeg učovječenja, utjelovljenja. Krist se poistovjećuje sa svakim čovjekom patnikom, poručio je biskup Rogić.

Naglasio je kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje na što je Bog bio spreman da bi nam pokazao koliko nas voli, koliko želi naše spasenje. Koliki je to za čovjeka znak da se Božja svemoć, svemogući Bog oblači u nemoć ljudsku, ljudima u ruke predaje, ulazi u samu smrt da bi nam podario život i oproštenje. Da bi izbrisao naše grijehe, da bi nas privukao k sebi očišćene, oslobođene od prolaznosti, sebičnosti i besmisla. Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje do kuda je čovjek sposoban ići u svojoj bezumnosti, oholosti, nadutosti – sve do suprotstavljanja Bogu. Pokazuje čovjeka u svoj svojoj prevrtljivosti i nestalnosti, a sa velikom željom živjeti po svoju a ne po Božju. Sam sebi biti bog. Kristova muka sudar je čovjekove oholosti i Božje poniznosti, čovjekove okrutnosti i Božjeg milosrđa, čovjekove zarobljenosti, ograničenosti i Božje beskrajne otvorenosti da pridigne palog čovjeka. Sudar je to mržnje i Ljubavi!

Biskup je kazao kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje: da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani i da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi. Bože, daj da shvatimo vrijednost Muke tvoga Sina. Svemogući, nauči nas naše nevolje i križeve nositi s pouzdanjem i ugradi ih u spasonosnu Muku Isusa Krista po kojoj smo spašeni, zaključio je biskup Rogić homiliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božićni susret ravnatelja odgojno obrazovnih ustanova sa biskupom Tomislavom Rogićem.

Katoličke vijesti

Poruka pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja.

Katoličke vijesti

Obilježen dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti