Čikaški katolički svećenik ispričava se zbog ‘riječi i slika’ blagoslova istospolnih osoba
Svijet

Čikaški katolički svećenik ispričava se zbog ‘riječi i slika’ blagoslova istospolnih osoba

Udvostručite svoje davanje!

Tom Fox, emeritus izdavača NCR-a, danas će podijeliti 500 dolara u darovima!

Svećenik iz Chicaga uputio je ispriku zbog nedavnog obavljanja blagoslova istospolnog para, što je snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama.

Vincencijanski otac Joseph S. Williams, župnik župe sv. Vincenta de Paula u Chicagu, rekao je u izjavi od 8. svibnja – koju je objavila Zapadna provincija Vincentijanaca – da mu je “duboko žao zbog bilo kakve zabune i/ili ljutnje zbog ovog prouzročio, osobito za narod Božji.”

“Oblik koji je blagoslov poprimio kako je prikazan u videu nastao je zahvaljujući mom pokušaju da im pružim značajan trenutak Božje milosti”, rekao je Williams u izjavi. “Htio sam to učiniti dobro. Tjedan ili dva dana nakon toga, pogledao sam video. Odmah sam shvatio da sam donio vrlo lošu odluku u riječima i vizualnim prikazima snimljenim na videu.”

U travnju je Williams blagoslovio istospolnu zajednicu između časne Kelli Knight, metodističke svećenikice, i njezine partnerice Myah pred oltarom u St. Vincentu. Knight je nakon toga objavila kratak video i fotografije blagoslova 22. travnja na svom Instagram računu, citygrrl76.

Videozapis prikazuje Knighta, koji je proveo 14 godina kao pastor nekoliko ujedinjenih metodističkih zajednica na području Chicaga, i njezina zakonitog supruga kako odjeveni u formalnu odjeću stoje s ocem Williamsom u svetištu sv. Vincenta.

Kao dio blagoslova, Williams je upitao par: “Obvezujete li se slobodno voljeti jedno drugo kao sveti supružnici i zauvijek zajedno živjeti u miru i skladu?”

“Mi, ja”, svaki odgovara.

Iako u segmentu nije prikazana razmjena prstena, Williams je rekao da su “prstenje koje su razmijenili znak njihove vjernosti i predanosti. Neka nastave napredovati u tvojoj milosti i blagoslovu. Molimo to po Kristu našem Gospodinu.”

Iako je vatikanska deklaracija “Fiducia Supplicans” (“Molitveno povjerenje”), izdana u prosincu 2023., dopuštala pastoralne, neliturgijske blagoslove parova u neregularnim zajednicama — kako istospolnih tako i nevjenčanih heteroseksualnih parova — tekst precizira da takvi blagoslovi , “upravo kako bi se izbjegao bilo kakav oblik zabune ili skandala … nikad se ne bi trebao prenositi u skladu s ceremonijama građanske zajednice, pa čak ni u vezi s njima.

“Niti se može izvesti bilo kojom odjećom, gestama ili riječima koje su prikladne za vjenčanje”, navodi se u deklaraciji.

U obavijesti o isprici od 8. svibnja, Vincentians je rekao da Wililams posebno “žali zbog jezika blagoslova i upotrebe ruha i same crkve, za koje sada priznaje da su bili kršenje normi koje je odobrila Crkva.

“Iako je papa Franjo u prosincu službeno odobrio blagoslov parova u neredovitim situacijama i istospolnih parova, precizirao je da takvi blagoslovi nisu jednaki vjenčanju i da ne smiju upotrebljavati odjeću i geste koje prate vjenčanje”, naveli su Vincencijevi.

Dodali su da je Williams izjavio “izvršio je blagoslov nakon što mu je par prišao i objasnio im da će to biti samo blagoslov, a ne samo vjenčanje.”

U e-poruci od 13. svibnja za OSV News, Knight je rekla da je “zahvalna za crkveni blagoslov našeg braka.

“Žalosno je da postoje skupine koje se protive takvim blagoslovima, a koje svećenike stavljaju u poziciju da daju izjave ili se ispričavaju nakon takvih”, napisao je Knight. “Nadam se i molim da će drugi svećenici i dalje biti ohrabreni da ovu milost prošire na druge istospolne parove u budućnosti.”

Prema Vincentiansu, Williams je rekao kako smatra da je to iskustvo “bilo vrijedno iskustvo učenja”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Osumnjičeni piroman oštetio je katoličku crkvu u kanadskoj pokrajini Saskatchewan

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Ako ne znate datum svog krštenja, potražite ga

Katoličke vijesti

Predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson: ‘Moji su roditelji bili tinejdžeri kad sam se ja rodio’ godinu dana prije Roea

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti