CEPACS objavljuje završni dokument Opće skupštine Lagosa
Svijet

CEPACS objavljuje završni dokument Opće skupštine Lagosa

Panafrički biskupski odbor za društvene komunikacije (CEPACS) objavio je i objavio završni dokument svoje skupštine Zlatnog jubileja, koja je održana u Lagosu, Nigerija, u studenom 2023.

Peter Dada – Nigerija.

Događaju održanom u Lagosu nazočili su vatikanski dr. Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacije, i čak osamdeset (80) drugih izaslanika, uključujući kardinale, biskupe, svećenike, vjerske vođe i regionalne službenike za komunikacije Afrike. Također su bili nazočni domaći i strani partneri Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM).

Komuniciranje sinodalnosti

Objavljeni dokument sadrži sva izlaganja na skupštini i odluke glavne skupštine. Među nekim prijedlozima, CEPACS je primijetio da je zbog brzih promjena u informacijskoj i komunikacijskoj industriji bitno da Crkva u Africi razmotri komunikacijsko okruženje koje se stalno mijenja kako bi se s njime učinkovito uključilo.

Dokument od 46 stranica pod naslovom “Unaprjeđenje i integracija sinodalnosti u djela Crkve u Africi kroz društvenu komunikaciju – Zlatni jubilej CEPACS-a” savjetuje afričkom tijelu SECAM-a da osmisli strategije za mobilizaciju resursa kako bi se olakšala misija CEPACS-a.

Njegovanje sinodalnog jezika

Trenutačno Crkva djeluje u digitalnom okruženju, a članovi CEPACS-a trebaju osmisliti čvrst plan za promicanje angažmana sa suvremenim sredstvima komunikacije za evangelizaciju.

„Ukratko, ovaj jubilej (CEPACS-a) bit će izgubljena prilika ako Crkva nastavi usvajati neadekvatne komunikacijske strukture za animiranje, formiranje, koordinaciju, opremanje i osposobljavanje regionalnih tijela za potporu odgovarajućih nacionalnih konferencija u misiji Crkve u Africi. “, kaže u predgovoru biskup Emmanuel Badejo, predsjednik CEPACS-a.

Nastavlja: “Bez obzira na ovu prijeko potrebni potrebu, posebice sada kada komunikacija može igrati značajnu ulogu u olakšavanju sinodalne formacije i novog ‘sinodalnog’ jezika, mora se priznati da trenutna situacija CEPACS-a i komunikacijskih kanala unutar SECAM-ovih regionalnih tijela nemojte se povezivati ​​i povezivati ​​s napretkom informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Usred svega toga je poziv pape Franje na nove strategije evangelizacije u današnjem svijetu”, rekao je.

Sinoda kao referentna točka

Nigerijski prelat nadalje potiče vodstvo Crkve u Africi i sve koji služe u komunikaciji Crkve, uključujući dionike, da prihvate sinodalnu viziju kao referentnu točku za planiranje pastoralne komunikacije.

U dokumentu CEPACS preporučuje da regionalne i nacionalne konferencije daju prednost specijaliziranoj obuci za crkveno medijsko osoblje. Ostali prijedlozi uključuju usvajanje odgovarajućih digitalnih medija kao platformi za evangelizaciju, osobito za mlađu generaciju, i inovativne načine korištenja društvenih medija, među mnogim drugim važnim i dirljivim prijedlozima. Na primjer, CEPAS navodi da Katolička crkva u Africi zahtijeva strukturu duboko ukorijenjenu u božansku misiju evangelizacije i komunikaciju koja je jedinstvena za potrebe kontinenta.

Postojao je i ozbiljan apel za SECAM da olakša širenje rezultata skupštine CEPACS-a s drugim biskupima Afrike koji možda nisu nužno uključeni u komunikacijski apostolat.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Majka iz Oregona žalila se na sudsku presudu u slučaju posvojenja zbog vjerske diskriminacije

Katoličke vijesti

Prvi mučenik rođen u Meksiku: fratar otpadnik koji je razapet u Japanu

Katoličke vijesti

Meksički predsjednički kandidati sastali su se s papom Franjom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti