U organizaciji Caritasa Biskupije Krk započela je treća godina projekta ljetovanja djece iz Ukrajine u suradnji s nacionalnim Caritasom Spes Ukrajina. U Domu Emaus u Martinšćici na otoku Cresu Caritas u duhu svoje misije, brige za najranjivije – djecu i radi očuvanja njihovog mentalnog zdravlja, zbog rata u Ukrajini, primiti će od lipnja do rujna 6 grupa djece s pratnjom iz Ukrajine kao i jednu grupu djece i odraslih s tjelesnim i mentalnim oštećenjima s područja kontinentalne Hrvatske. Veći broj djece je bez odgovarajuće roditeljske skrbi za koju skrbe redovnici i redovnice te Caritasove ustanove. Svakoj grupi 2 tjedna je osiguran uz smještaj i obroci, namirnice kao i neki zabavni sadržaji kao što je aquapark i dr. Trenutno je u kući tek druga grupa djece s pratnjom, i već sada njihova iskustva opravdavaju projekt koji će trajati do polovice rujna. U planu je primiti 7 grupa, oko 150 osoba, koji će ostvariti preko 1.800 noćenja. Veliku podršku za veći dio troškova projekta pružio je Hrvatski Caritas dok je nekolicina lokalnih firmi podržalo projekt besplatnim korištenjem njihovih usluga. Više o projektu pisati ćemo naknadno, a već sada zahvaljujemo prvim donatorima: Hrvatski Caritas, Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija, Aquapark Čikat, Kamp Slatina i aquapark, Gostionica Mareta, OPG Oil House, anonimni donatori i volonteri. U nastavku donosimo dojmove prve grupe koji najbolje mogu prenijeti što projekt znači za njih.

Sretno smo stigli kući, a danas smo se na službi Božjoj sjetili i za vas se molili. Dva tjedna brzo su proletjela i ostavila mnogo ugodnih i radosnih dojmova, a prije svega svijest da nismo sami. U ratu, kada balističke rakete i Shahed dronovi lete iznad naših glava, kada se kuća trese od eksplozija, postoji netko tko nam pomaže da preživimo strahove rata, a pažnju i psihu preusmjerimo na prekrasnu prirodu i otvorene, iskrene ljude. Zahvalni smo na stvaranju idealnih uvjeta za naš odmor!!! Sve nam je bilo osigurano! Sve je promišljeno do najsitnijih detalja, što je odmah impresioniralo! Posebno hvala za savršenu hranu! Brinuli su se o nama koliko su mogli! Djeca su na svježem zraku i u moru imala dobar apetit! Djeca su stalno nešto jela :). I tu potrebu zadovoljavali smo vrlo ukusnom hranom i ručkovima, koje su nam svakodnevno donosili. Djeci smo mogli pripremiti razne doručke i večere! Za ovo posebna zahvalnost svim dobrim ljudima! Izlet u vodeni park također je bio velika radost za djecu! Prvi put su bili u vodenom parku. Bilo je puno dojmova i emocija! Svi su bili sretni! Hvala vam puno na ovoj prilici! I posebno hvala Robertu što se brinuo za nas! Za spremnost pomoći u svakom trenutku! Ta svijest o njegovoj prisutnosti davala je osjećaj sigurnosti i povjerenja! Hvala na divnim poklonima! Magneti su pravo iznenađenje! Svi su danas pročitali knjigu više puta. Nijedan telefon ne može snimiti sjajne fotografije koje se nalaze u knjizi. Prilika je to i da još dublje upoznamo kulturu i tradiciju Hrvatske! Hvala na divnim poklonima!!!

Olena

Uz ovaj višegodišnji projekt, Caritas provodi već 6. sezonu i projekt Prijatelji s mora kojim se omogućuje obiteljima slabijeg imovinskog stanja s područja kontinentalne Hrvatske da tijekom ljetnih mjeseci provedu nekoliko dana na moru. Obitelji dolaze s područja Caritasa Sisačke Biskupije i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a smještaj omogućuju iznajmljivači privatnoga smještaja koji bez naknade prime ove obitelji. Za sada je u planu ovoga ljeta ugostiti 8 obitelji i to na Krku, Lošinju, Rabu i Pagu. Uz njih u projektu sudjeluje i 10-tak donatora usluga koji nude ovim obiteljima izlete brodom, obroke u restoranu, vožnju polupodmornicom, masaže i dr., a tu je i nekoliko donatora koji su novčano podržali projekt pokrivanjem troškova prijevoza. Tim Caritasa raduje se stvaranju novih uspomena za život i zahvaljuje svima koji su prepoznali vrijednost projekta i dali svoj doprinos.

Robert Brozić, voditelj projekata za Caritas Biskupije Krk

Print Friendly, PDF & Email