Caritas uspješno provodi program podrške za osobe s invaliditetom – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Caritas uspješno provodi program podrške za osobe s invaliditetom – Sisačka biskupija

Već gotovo godinu dana Caritas Sisačke biskupije uspješno provodi jedan od svojih najzahtjevnijih programa pod nazivom „Caritasova podrška za osobe s invaliditetom“. Kroz ovaj program Caritas je dio svog djelovanja usmjerio na najranjiviju skupinu društva, a njime je osigurana individualna i grupna psihosocijalna podrška koja za cilj ima razvoj osobnih kompetencija i vještina za 32 korisnika.  

Osobe s invaliditetom spadaju u takozvane marginalizirane skupine u društvu. Često javni prostor nije prilagođen njihovim potrebama, a zbog manjka kulturnih i socijalnih manifestacija i usluga prijeti im opasnost od socijalne isključenosti i pada kvalitete života. Stoga ova aktivnost ima izravan utjecaj na pružanje i razvijanje novih izvaninstitucijskih socijalnih usluga kroz koje se osobe s invaliditetom potiče na jačanje osobnih kompetencija te razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih, govorno-jezičnih i socijalnih vještina.

Individualnom psihosocijalnom podrškom izravno se utječe na deinstitucionalizaciju odraslih osoba s invaliditetom, a čime se povećava kvalitete života svakog korisnika ali i njihovih obitelji. Aktivnosti programa, usmjerene na podizanje razine kvalitete života odraslih osoba s invaliditetom, osobito onih iz ruralnih područja, provode se i kroz Caritasov klub za osobe s invaliditetom. Ruralna područja na području Sisačke biskupije prate trend depopulacije prirodnim i mehaničkim putem, ali i starenja stanovništva, što predstavlja izrazito tešku podlogu i oslonac za podršku i razvijanje kompetencija osoba s invaliditetom.

Unutar Caritasovog kluba za osobe s invaliditetom provode se radionice koje uključuju tematske i kreativne radionice i druženja te stručne edukacije i predavanja za odrasle osobe s invaliditetom. Nadalje, volonteri aktivno djeluju i pomažu pri ostvarenju općeg cilja programa kroz sudjelovanje u aktivnostima i druženju u Caritasovom klubu te ih uvode u središnji društveni diskurs. Putem kluba za odrasle osobe s invaliditetom aktivno se i pridonosimo prevenciji institucionalizacije ovih skupina društva te smanjuje njihova socijalnu isključenost.

Opći cilj programa je razviti dodatne izvaninstitucijske socijalne usluge za odrasle osobe s invaliditetom te time pridonijeti boljoj regionalnoj pokrivenosti ovim uslugama i razvoju istih na područjima gdje još nisu dovoljno razvijene.

Provedbom programskih aktivnosti uspostavljene su nove izvaninstitucijske socijalne usluge za osobe s invaliditetom, koje su na području Sisačke biskupije u značajnom deficitu, čim se pridonijelo smanjenju i ublažavanju socijalne isključenosti.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Počelo 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Hodočašće vjernika Posavskih Brega u Banju Luku – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Blagoslovljena crkva sv. Ilije proroka u Maji – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti