Caritas Italije organizirao dodjelu hrane narodnim kuhinjama u Sarajevu
Biskupska konferencija

Caritas Italije organizirao dodjelu hrane narodnim kuhinjama u Sarajevu

U okviru Projekta “BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu“, a kojega financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju, 20. svibnja 2024. održana je dodjela hrane za pripremu toplih obroka za socijalno ugrožene osobe s područja Sarajeva. Dodjela je organizirana u sjedištu Udruženja Pomozi.ba u Sarajevu, izvijestio je Caritas Bosne i Hercegovine na svojoj mrežnoj stranici.

Inicijativu je koordinirao Caritas Italije u Bosni i Hercegovini, uz potporu Udruge Pomozi.ba, a s ciljem kako bi se pružila potpora lokalnoj zajednici i djelovanju šest pučkih kuhinja u Sarajevu među kojima su pored javnih kuhinja Pomozi.ba još i narodna kuhinja Stari Grad, Srpsko humanitarno udruženje “Dobrotvor”, pučka kuhinja HKO “Kruh sv. Ante” te javna kuhinja HO “Merhamet”.

Dodjeli su nazočili brojni gosti, uključujući Nj. E. veleposlanika Italije u BiH, Marca di Ruzzu, ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Endu Pavić, predstavnicu Talijanske agencije za razvojnu suradnju Mersihu Beululović, predstavnicu IOM-a Amru Kurbegović, te izvršnog direktora Udruženja Pomozi.ba, Elvira Karalića.

NJ.E. veleposlanik Italije u BiH, Marco di Ruzza, izjavio je: “Ova inicijativa je dokaz snažnog prijateljstva između Italije i Bosne i Hercegovine. Ponosan sam što smo dio projekta koji pruža konkretnu pomoć najugroženijim članovima društva.”

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, gđa. Enda Pavić, istaknula je: “Solidarnost koju pokazujemo prema migrantima i lokalnoj zajednici kroz ovaj projekt je primjer zajedničkog napora i suradnje. Zahvaljujem talijanskoj Vladi i našim partnerima na ovoj vrijednoj pomoći.”

Anxhela Zeneli, koordinatorica Caritasa Italije u BiH, izjavila je: “Poboljšanje percepcije bosanskohercegovačkog javnog mnijenja prema pitanju migracija i podrška lokalnim procesima donošenja odluka ključni su aspekti projekta BRAT. Ovom donacijom hrane želimo doprijeti do najmanje 10.000 korisnika u Kantonu Sarajevo.”

Elvir Karalić, izvršni direktor Udruženja Pomozi.ba, izrazio je zahvalnost na potpori: “Ova donacija nije samo materijalna pomoć, već i simbol solidarnosti i brige za one koji su u najtežim situacijama. Zahvaljujem svim našim partnerima na neizmjernoj podršci.”

Događaj je bio prilika za podsjećanje na važnost zajedničkih napora u stvaranju inkluzivne zajednice koja podržava sve svoje članove, uključujući migrante koji putuju balkanskom rutom. Kroz projekt BRAT, nastoji se osigurati uredne, sigurne i odgovorne migracije u Bosni i Hercegovini, jačajući odnose sa lokalnom zajednicom i podržavajući rad lokalnih socijalnih službi.

Dodjela je završila zajedničkim pozivom na nastavak suradnje i podrške najugroženijima, ističući da svaka osoba zaslužuje dostojanstvo i pomoć, bez obzira na porijeklo.

Navedena inicijativa dio je programa potpore migrantima u Bosni i Hercegovini i projekta „BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu – AID 012590/02/7“ kojeg financira Agencija za razvojnu suradnju Italije, a provode IPSIA BiH, Caritas BiH, Caritas Italije, Crveni križ Italije, MFS EMMAUS i Društvo Crvenog krsta/križa BiH. (kta/caritas.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Dajmo mladima nade, mnogi su izgubljeni

Katoličke vijesti

Franjevci pozvali vjernike na pristojno odijevanje na svetim misama

Katoličke vijesti

Papa Franjo primio predsjednika HKLD-a Roka Čivljaka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti