Bruxelleski nadbiskup se ispričao zbog skandala s izborima svećenika
Europa

Bruxelleski nadbiskup se ispričao zbog skandala s izborima svećenika

Vijesti CNA, 10. svibnja 2024. / 10:45

Nadbiskup Bruxellesa ispričao se žrtvama zlostavljanja i izrazio duboko žaljenje zbog uključivanja navodno trojice počinitelja seksualnog zlostavljanja na izbornu listu za Svećeničko vijeće.

“Ovo je velika pogreška s naše strane, a žrtvama se najdublje ispričavam. Priznajem pogrešku i izražavam svoje iskreno kajanje”, rekao je nadbiskup Luc Terlinden iz Mechelena-Brusselsa u priopćenje za javnost objavljeno 8. svibnja.

“Pokrenuo sam temeljitu istragu i poduzet ću odgovarajuće mjere. U slučaju da svećenici poznati nadbiskupiji po zlostavljanju budu izabrani u sadašnje Svećeničko vijeće Flamanskog Brabanta i Mechelena, oni neće moći služiti u Vijeću”, dodao je Terlinden.

Svećeničko vijeće je savjetodavno tijelo koje biskupu daje smjernice i potporu u crkvenim pitanjima i upravljanju crkvom.

Otac Rik Devillé, glasni zagovornik žrtava svešteničkog seksualnog zlostavljanja, pozvao je na ostavku nadbiskupa, lokalni mediji prijavio.

„Nadbiskup Terlinden i biskup Koen Vanhoutte, koji nadgledaju ovu nadbiskupiju, izravno su odgovorni za imenovanje svećenika. Ne možete potpisati dokument ako ne znate njegov sadržaj”, rekao je Devillé VRT.

“Nedavno je ministar pravosuđa podnio ostavku zbog pogreške djelatnika. Ako se nadbiskup Terlinden drži istih standarda, i on bi trebao dati ostavku.”

Crkva u Belgiji bori se s dubokim posljedicama bijesa javnosti zbog rješavanja skandala oko seksualnog zlostavljanja.

Prema Godišnje izvješće za 2023broj katolika koji su zatražili brisanje imena iz matice krštenih bio je 1.270.

Nekoliko istaknuti katolici imaju javno rečeno oni bi “odjavili” svoja krštenja kako bi se distancirali od Crkve – potez koji je podržan od strane belgijskog tijela za zaštitu podataka, ali se sukobljava s katoličkim pogledom na ovaj sakrament kao neizbrisiv pečat.

Pitanje kako to riješiti otvoreno je i predmet je pravnog natezanja između vlasti i Crkve.

Bez obzira na ishod, kao što su to učinili belgijski biskupi priznatiočekuje se porast broja prijava nakon dokumentarne serije na temu pod nazivom “Godvergeten” — “Godforsaken” — emitiran u rujnu 2023.

U ožujku je papa Franjo imenovao biskupa emeritusa Brugesa, Rogera Vangheluwea, mnogo godina poslije bivši prelat priznao je da je opetovano seksualno zlostavljao svoje nećake.

Prethodni nadbiskup Bruxellesa, pokojni kardinal Godfried Danneels, navodno pozvao žrtvu Vangheluweova zlostavljanja šutjeti.

Sadašnjeg nadbiskupa Terlindena imenovao je papa Franjo samo prošle godine. Njegov neposredni prethodnik bio je kardinal Jozef De Kesel, koji je u rujnu 2022. dospio na naslovnice zalažući se za uvođenje liturgije za blagoslov homoseksualnih zajednica.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao je filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — bio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Skinuti njegovu umjetnost ili ne: Tko je navodni serijski zlostavljač pater Marko Rupnik?

Katoličke vijesti

Četiri člana kluba za slobodu protive se planu financiranja IVF-a za pitanja veterana

Katoličke vijesti

Župa u Kentuckyju nudi zakazane termine za blagoslov istospolnih osoba

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti