Bruna Velčić » Autori
Kršćanski život

Bruna Velčić » Autori

Bruna Velčić » naslovna

Vol poznaje svog vlasnika, i magarac jasle gospodareve


18.12.2023.

Biblija

Apokrifna evanđelja knjige su biblijskog sadržaja isključene iz kanona Novog zavjeta jer ih se ne smatra nadahnutima od Boga. Unatoč tome pojedini elementi iz apokrifnih spisa imali su utjecaja na kršćansku pobožnost.

Bruna Velčić » naslovna

Rute migracija moraju postati rute mira


15.12.2023.

Razgovor

Naša je zadaća teologija mira i pravde. Siromasi, posljednji, migranti, odbačeni, naše su tijelo, oni su mi! Zbog toga ih prepoznajem kao tijelo i povijest Krista među nama, jer ljubeći ih kao sebe, ljubav koja je od Boga čini da vidim Boga u njima i njih u Bogu.

Bruna Velčić » naslovna

Teologija s Mediterana


19.10.2023.

Komentar

Mediteranski teološki susreti Riječke nadbiskupije postali su dio Mediteranske teološke mreže. Mreža teologa i institucija s pet obala Sredozemnog mora želi promovirali teologiju s Mediterana. Plod njihova susreta je „Manifest za teologiju s Mediterana“. To je teologija koja može doprinijeti stvaranju puteva bratstva, uzajamnosti i mira unutar vjerničkih zajednica i u dijalogu s onima koji se posvećuju izgradnji bratskog svijeta.

Bruna Velčić » naslovna

Djela apostolska 15 i sinodalna Crkva


11.09.2023.

Biblija

Valja uočiti temeljni stav otvorenosti prve Crkve koja, vođena i poučena Duhom Svetim, nije zatvorila vrata poganima, već im je ta vrata širom otvorila. Bio je to događaj od epohalne važnosti koji je odredio čitavu povijest kršćanstva.

Bruna Velčić » naslovna

Što je Sinodalna Crkva?


11.09.2023.

Sinodalni hod

Radni dokument za 16. opću redovnu skupštinu Sinode biskupa donosi sažeti prikaz karakteristika sinodalne Crkve te sintezu ključnih pitanja vezanih uz zajedništvo, poslanje i sudjelovanje.

Bruna Velčić » naslovna

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti


07.07.2023.

Razgovor

Povodom održavanja drugih Mediteranskih teoloških susreta u organizaciji Riječke nadbiskupije u Lovranu od 16. do 22. srpnja razgovaramo s Ivanom Šarčevićem, bosanskim franjevcem i profesorom na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koji pojašnjava ima li teologija budućnost te zašto je potrebna čovječanstvu.

Bruna Velčić » naslovna

Papa Franjo nas sve gura da međusobno razgovaramo


19.05.2023.

Sinodalni hod

Razgovor

Jadranka Rebeka Anić je redovnica, Školska sestra franjevka Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu. Doktorica je katoličke teologije i znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Split. Sa s. Rebekom razgovarali smo o (ne) ravnopravnosti žena u Crkvi, Mariji Magdaleni, rodnim predrasudama, feminizmu i homoseksualnosti.

Bruna Velčić » naslovna

Iskustvo Duhova i Kula babilonska


19.05.2023.

Biblija

I danas postoji napast da umjesto Crkve gradimo Babilonsku kulu – zatvarajući se u krug istomišljenika i utvrdu protiv svijeta, dok Krist traži da budemo spasenje do nakraj svijeta.

Bruna Velčić » naslovna

Učiniti prostor za različitosti


14.04.2023.

Sinodalni hod

Komentar

“Sinodalnost je življenje istinskog zajedništva koje se ne ostvaruje kroz uniformnost, nego kroz prihvaćanje i vrednovanje različitosti, jer različiti smo udovi jednoga tijela”, piše Bruna Velčić koja je kao delegat Riječke nadbiskupije pratila sinodalno zasjedanje u Pragu.

Bruna Velčić » naslovna

Papa Franjo ne unosi novine u nauk Crkve nego mijenja dinamiku


06.04.2023.

Sinodalni hod

Razgovor

Jadranka Brnčić, profesorica i biblijska hermeneutičarka, povodom desetgodišnjice pontifikata pape Franje, analizira njegove poruke i način suočavanja s problemima Crkve i svijeta.

Crni obelisk (9.st.pr.Kr.)

Biblija i znanost


26.02.2023.

Biblija

Biblija je svakako knjiga koja polazi od premise da postoji Bog i, za one koji ne vjeruju u Božje postojanje, on je svojevrsni „lik iz bajke“. Međutim, Biblija ne govori o nekom imaginarnom svijetu i nekim posve izmišljenim osobama i događajima, već govori o povijesti koja nam je dobrim dijelom poznata, a donekle i provjerljiva.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američka crkva treba kulturološki osjetljivu obuku o zaštiti, kaže stručnjak

Katoličke vijesti

Značajka biblijskog pojasa: Molitva je otvorila fontanu za marljive Peraje

Katoličke vijesti

Uloga svećenika, psalmista, pjevačkog zbora, orguljaša i puka » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti