Brojna njemačka biskupijska crkvena glasila spajaju se u jedan magazin
Biskupska konferencija

Brojna njemačka biskupijska crkvena glasila spajaju se u jedan magazin

U Velikom tjednu 15 njemačkih dijeceza predstavit će novi medijski projekt spajanjem svojih glasila u jedinstveni magazin. Zajednički medijski projekt nastaje spajanjem 15 biskupijskih glasila s ukupnom nakladom od 100.000 primjeraka. Prvo izdanje objedinjenog magazina izići će uoči Uskrsa, objavila je u petak 22. ožujka 2024. KNA.

Za razliku od dosadašnjih dijecezanskih glasila, koja su izlazila uglavnom tjedno, novi magazin bit će dvotjednik. U okviru magazina zadržat će se nazivi dosadašnjih glasila kao i visina pretplate, a mijenjaju se format, opseg i sadržaj.

“Cilj nam je opskrbiti tržište crkvenog tiska što je moguće dugo i dobro uz povoljne cijene”, izjavio je voditelj osnabrüške nakladničke kuće i glavni urednik Ulrich Waschki. Uredništvo u Osnabrücku bit će središte nadregionalnog izvješćivanja i opskrbljivat će sve uključene redakcije s 35 stranica sadržaja.

Za gotovo istu količinu sadržaja nadležna su regionalna uredništva. Pri tome bi naglasak trebao biti na opsežnijim i temeljitije istraženim regionalim izvješćima.

Magazin će se tiskati u Paderbornu, a prodaja i slanje pretplatnicima povjereno je jednom evangeličkom poduzeću. Usporedo s tiskanim izdanjem, bit će obogaćena i mrežna ponuda magazina.

KNA piše kako je ovaj oblik međudijecezanske suradnje nastao zbog ekonomskog pritiska. Glasila koja se spajaju u jedinstveni magazin u posljednje su vrijeme godišnje gubila osam do deset posto kupaca, dok su istodobno rasli troškovi tiska i slanja.

Münchenski izdavač Sankt Michaelsbund očekuje sudjelovanjem u ovome projektu uštedu do 400.000 eura godišnje, izjavio je njegov voditelj Stefan Eß. Prema njegovim riječima, glavni je cilj stabiliziranje naklade.

Sadržaj bi ubuduće trebao imati manje vijesti o događajima, a naglasak bi trebao biti na duhovnosti, savjetima za život i odgovorima na pitanja o doprinosu kršćana budućnosti društva.

U suradnju su uključena dijecezanska glasila u Osnabrücku, Münchenu-Freisingu, Eichstättu, Würzburgu, Paderbornu, Mainzu, Limburgu, Fuldi, Hildesheimu, Hamburgu, Berlinu, Dresdenu-Meißenu, Erfurtu, Görlitzu i Magdeburgu.

Sudionici u projektu tvrde da interes za suradnju postoji i kod nekih drugih dijeceza. U Njemačkoj ima ukupno 27 dijeceza. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH

Katoličke vijesti

Održan tradicionalni – jedanaesti u nizu susret „Marina-Koraće“

Katoličke vijesti

Radovi na “risovačkoj ljepotici” privode se kraju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti