Britanski lordovi, slavne osobe pozivaju Vatikan da sačuva ‘blago’ latinske mise
Europa

Britanski lordovi, slavne osobe pozivaju Vatikan da sačuva ‘blago’ latinske mise

Osoblje CNA, 3. srpnja 2024. / 12:45

Ugledni kadrovi britanskih javnih osoba pozivaju Svetu Stolicu da sačuva ono što opisuju kao “veličanstven” kulturni artefakt tradicionalne latinske mise Katoličke crkve.

Godine 2021. papa Franjo postavljena sveobuhvatna ograničenja o slavljenju mise pomoću Rimskog misala iz 1962., poznatog i kao izvanredni oblik rimskog obreda i tridentske mise. Posljednjih su mjeseci kružile glasine da se Vatikan sprema dodatno ukinuti slavlje te drevne liturgije.

Usred tih glasina još nisu objavljene nove upute o latinskoj misi. U pismo u utorak londonskim novinama Timesu međuvremenu, široki presjek engleskih kulturnih figura otvoreno je molio Vatikan da se suzdrži od daljnjeg ograničavanja obreda.

“Nedavno su iz Rima stigla zabrinjavajuća izvješća da će latinska misa biti protjerana iz gotovo svake katoličke crkve”, stoji u pismu. “Ovo je bolna i zbunjujuća perspektiva, posebno za sve veći broj mladih katolika čija se vjera time njegovala.”

Potpisnici, među kojima su bili glumica i zagovornica ljudskih prava Bianca Jagger, autor Tom Holland, glazbena eminencija Julian Lloyd Webber i direktor medija Sir Nicholas Coleridge, opisali su latinsku misu kao “katedralu” “teksta i geste” koja se razvijala tijekom mnogih stoljeća .

“Ne cijene svi njegovu vrijednost i to je u redu”, rekli su pisci, “ali uništiti ga čini se nepotrebnim i bezosjećajnim činom u svijetu u kojem povijest vrlo lako može otklizati zaboravu.”

“Sposobnost starog obreda da potiče tišinu i kontemplaciju je blago koje se ne može lako ponoviti, a kada nestane, nemoguće ga je rekonstruirati,” rekli su.

Pisci su u svom pismu ukazali na peticiju iz 1971. godine od sličnog presjeka istaknutih Britanaca koji su također od Vatikana tražili da sačuva latinsku misu u Engleskoj.

Ta je peticija dovela do “indulta Agathe Christie” koji je dopustio da se izvanredni oblik tamo nastavi; indult je dobio ime po poznatom autoru koji je bio među potpisnicima.

U svom ovotjednom pismu britanske slavne osobe rekle su da je njihova peticija, kao i zahtjev iz 1971., “posve ekumenska i nepolitička”.

“Potpisnici su katolici i nekatolici, vjernici i nevjernici”, napisali su. “Molimo Svetu Stolicu da preispita svako daljnje ograničavanje pristupa ovoj veličanstvenoj duhovnoj i kulturnoj baštini.”

Izdajući smjernice za 2021., Papa je rekao kako je žalostan što je slavlje izvanrednog oblika sada obilježeno odbacivanjem Drugog vatikanskog sabora i njegovih liturgijskih reformi.

Sumnjati u sabor, rekao je tada, znači “sumnjati u samog Duha Svetoga koji vodi Crkvu”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pet prijedloga Majke Angelice za Veliki tjedan

Katoličke vijesti

Pro-life pregled: Louisiana donosi zakon o prijevarama s pobačajem, Kalifornija poziva abortuse iz Arizone

Katoličke vijesti

Živjeti s 18 eura dnevno: žene su najviše pogođene dok se siromaštvo u Francuskoj produbljuje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti